logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikacja sterownika Omron cj1m z panelem NT2S-SF122B-EV2

modzelm 15 Wrz 2010 17:14 4542 7
REKLAMA
  • #1 8513763
    modzelm
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z ustawieniem komunikacji sterownika Omron cj1m z panelem NT2S-SF122B-EV2. Jeśli ktoś ma problem rozpracowany prosze o pomoc, sporo kombinowalem ale bezskutecznie .
  • REKLAMA
  • #2 8516775
    mawi2
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Witam, konkretnie w czym? Po pierwsze czy masz odpowiedni kabelek, po drugie jak efekt chcesz uzyskać - odczyt komórek DM innych , obsługa klawiatury?
    Mam gdzieś w archiwum właśnie takie połączenie i nie miałem żadnego problemu. Jedyny problem to zasilanie paneliku, są one w różnych wykonaniach i w którejś wersji zasilanie jest wyprowadzone na złącze komunikacyjne. Czyli opisz czy zaświeca się panelik a potem powalczymy.
    Przykład wywołania określonego numeru ekranu:
    ---------------------------------------
    Założyc nowy TAGS / Project Tools /
    Wybrać bit który wywołuje zdarzenie.
    Wykonać opis czynności/

Wybrać : z menu Screen Tools ikonę: Screen Task List
    W otwartym oknie wybrać:
    Select a Task to add:
    "Goto Screen number: xxxxxx
    ----------------------------------------

W załączniku instrukcja programowania oraz kabelki.
    Załączniki:
    • V900-E2-01+NT2S+Quick_Start_Guide.pdf (407.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 8521211
    modzelm
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Po pierwsze to z tego co wyczytalem trzeba sie laczyc po porcie perpherial i tu pojawia sie problem bo trzeba posiadac kabelek NT2s-CN224 ja go nie posiadam , posiadam tylko kabelek CS1W-CN226 to kabelek do programowania moze mozna by zrobic przejsciowke. Probowalem polaczyc sie po tym drugim porcie -"PORT"., zrobilem kabelek ze strony 14 (na samym dole) zalaczonego pliku i efekt byl taki ze panelik ozyl ale nie skomunikowal sie ze sterownikiem.Moze to kwestia ustawiem tego portu
    Załączniki:
    • PLCCableandWiringGuide.pdf (1.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 12493142
    corano
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Jestem amatorem i czasem ożywiam różne mechanizmy ..
    Spotkałem się ostatnio z panelem NT2S-SF122B-EV2 który chciałbym podłączyć
    do silników ORIENTAL MOTOR no i szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić.
    Z tego co widzę na panelu są dwa wejścia RS232, jedna do komunikacji i zasilania (zrobiłem sobie kabel) druga do sygnału sterującego automatyką (?)

No i tutaj moje pytanie : jak to podłączyć do mojego sterownika OM ??

Komunikacja sterownika Omron cj1m z panelem NT2S-SF122B-EV2

W PDFie instrukcja Oriental Motor Co. Ltd. MSP301N Speed Controller
  • REKLAMA
  • #5 12495467
    RomanFilipecki
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Jeśli OM oznacza Omron i sterownik posiada port komunikacyjny z DB9 to za jego pomocą.
    Jeśli posiada tylko peripheral ( taki gęsty dwurzędowy ) to za pomocą przejściówki peripheral <-> RS232
  • #6 12495748
    corano
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dziękuje za szybka odpowiedz! Czytając podpowiedz kolegi, instrukcje panelu OMRON i sterownika silnika Oriental Motor MSP301N Speed Controller
    - dochodzę do wniosku że chyba nie posiadam kompletnego zestawu :(

Aby np.zbudować prosty podajnik części muszę zdobyć jeszcze jakiś sterownik OMRON potrafiący odczytać sygnały z panelu? Prawda??

Poniżej posiadany zestaw :

Komunikacja sterownika Omron cj1m z panelem NT2S-SF122B-EV2]
    Załączniki:
    • MSS BSM.pdf (1.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 12498416
    RomanFilipecki
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Tak ale warto sprawdzić jakie protokoły ten panel obsługuje, bo być może będziesz miał większe spektrum sterowników do wyboru.
  • #8 21288939
    mtryc2
    Poziom 1  
    Nie zakładając nowego postu, chętnie kupię taki panel Omron NT2S-SF122B-EV2.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ustawieniem komunikacji między sterownikiem Omron CJ1M a panelem NT2S-SF122B-EV2. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące odpowiednich kabli, w tym konieczności posiadania kabla NT2S-CN224 do połączenia przez port peripheral. Użytkownik próbował użyć kabla CS1W-CN226, co nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Wskazano również na potrzebę sprawdzenia protokołów obsługiwanych przez panel oraz na możliwość użycia przejściówki z peripheral na RS232. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące podłączenia panelu do silników Oriental Motor oraz konieczności posiadania odpowiedniego sterownika do odczytu sygnałów z panelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA