logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig ST 70-2500/7 top bardzo ciemny obraz OSD i TXT OK

Cugu 16 Wrz 2010 14:56 2669 11
REKLAMA
  • #1 8517004
    Cugu
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie. Trafił mi się taki tv do naprawy po burzy. Płyta beko 14.2. Na samym początku naprawiłem przetwornicę bo prawie wszystko się w niej zwęgliło. Później jeszcze nie działała stabilizacja ale to też zrobiłem no i teraz stoję w martwym punkcie bo tv się już normalnie uruchamia OSD I TXT sie wyświetla idealnie, dzwięk jest ok natomiast obraz czarny. Po podniesieniu U2 jest obraz natomiast jest ledwo widoczny i mdły. Sprawdziłem obwód ABL brak usterek oraz większość SMD w okolicach procesora i też nic nie znalazłem. Jest wiele podobnych tematów ale niestety elementy które w nich były uszkodzone u mnie są ok(nawet w dokładnie tych samych TV z tą sama usterką). Prosiłbym o jakąś pomoc bo TV już z miesiąc leży i klient się niecierpliwi. Gadałem z kolegą który naprawia TV w serwisie i także maja tv na tej płycie z tą sama usterką z którym nie umieją dać sobie rady. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8518457
    Cugu
    Poziom 12  
    Niestety nie podstawiałem bo akurat nie mam podobnej na warsztacie. Wiesz może jakie powinno być napięcie na nóżce od BCL. Może po tej wartości da się stwierdzić czy procesor wogóle nia steruje. Przed chwilą dotarłem do postów w których są pomysły podmiany pamięci natomiast w ani jednym nie ma wsadu do niej i nikt nie próbował. Czy jedynym sposobem jest wsadzenie pamięci z innego tv?
  • REKLAMA
  • #4 8519436
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Ehhh....
    Procesor steruje sygnałem BCL czy to sygnał BCL steruje pracą procesora?
    Do postów dotarłeś, pomysły były....
    A tego, że do Beko 14.2 można wstawić czystą pamięć nie widziałeś? Już jakieś zmiany będziesz miał, albo nie.
    A wsadu też nie widziałeś, w dodatku dokładnie do tego modelu?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic937111.html#4782285

A pilota w ogóle masz? Może jaskrawość i kontrast trzeba po prostu ustawić?
  • REKLAMA
  • #5 8525072
    Cugu
    Poziom 12  
    Ja dokładnie nie wiem jak te BCL działa bo mam inna pracę a naprawiam elektronikę tylko jako hobby. Kontrast i jaskrawość ustawiłem na maksa na samym początku bo inaczej by nic widać nie było(naprawiłem już kilkadziesiąt TV a tego typu usterka mnie po raz 1 zaskoczyła i dlatego szukam na necie pomysłu więc tekst typu czy mam pilota jest trochę dziwny). Widziałem posty w których pisano o podstawieniu pustej pamięci ale dla mnie było trochę to bez sensu żeby on działał na pustej. Dzięki za podpowiedź zamówię pamieć i sie zobaczy co sie zmieni a za 10 dni powinienem mieć dostęp do programatora to ja zapiszę i dam znać co się dzieje. Dzięki za radę:)
  • #6 8525613
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Może i dziwne pytanie o pilota dla niektórych.
    Ale zapewniam Cię, że niejeden artysta na tym forum usilnie próbował naprawiać sprawny telewizor. Bo nie przyszło mu do głowy, że potrzeby pilot.

Nie wiem co ma być dziwnego w tym, że niektóre procesory po włożeniu czystej pamięci same robią po włączeniu co należy. Pamięć to tylko pamięć, Element wymienny.
    A że są również takie, które wymagają w pamięci minimum informacji do poprawnego startu, to inna para kaloszy.
    Jeszcze nie spotkałem przypadku, żeby coś złego się stało po włożeniu czystej nowej pamięci. Najwyżej TV nie zechce pracować tak jak powinien.
  • #7 8526609
    Cugu
    Poziom 12  
    Masz racje tylko że dotychczas pamięć wymieniałem tylko w pralkach a one były na czystej martwe więc myślałem ze podobnie będzie z tv
  • REKLAMA
  • #8 8571732
    Cugu
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Nowa czysta pamięć wstawiona i nie ma żadnej poprawy po ustawieniu parametrów tv nadal treść ledwo widoczna. Nie wiem co dalej
  • #9 8572732
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Co masz na RGB IN i OUT dla TXT i TV?
  • #10 8709015
    Cugu
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Udało mi się okazyjnie kupić nową płytę do tego tv dlatego już nie będę w tej starej grzebać tylko teraz mam pytanie bo ta nowa jest do tv graetz i nie działa mi na niej pilot grundiga. Gdzie tam jest zakodowany pilot, w których scalaku bo go przelutuję z tej starej płyty i myślę że wtedy już tv będzie w 100% sprawne. Pozdrawiam
  • #12 8709392
    Cugu
    Poziom 12  
    Niby tak tylko jeśli mam oryginalny pilot grundig i stara płytę grundiga to mogę przelutować samego procka a nie wydawać kasę na pilot tylko teraz pytanie czy ten procesor będzie tam dobrze działać ale myślę ze jeśli jest to ta sama płyta to powinno być ok

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z telewizorem Grundig ST 70-2500/7, który po burzy nie wyświetla obrazu, mimo że OSD i TXT działają poprawnie. Po naprawie przetwornicy i stabilizacji, obraz pozostaje czarny, a po podniesieniu napięcia U2 jest ledwo widoczny. Użytkownik sprawdził obwód ABL oraz większość komponentów SMD, ale nie znalazł usterek. W dyskusji poruszono możliwość wymiany pamięci, a także pytania o napięcia na nóżkach procesora. Po wymianie pamięci na nową, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zakupił nową płytę do telewizora, ale napotkał problem z pilotem, który nie działa. Zasugerowano, aby przelutować procesor ze starej płyty lub zakupić nowy pilot.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA