logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić głośnik 5W 4Ω przez mini wzmacniacz USB z laptopa – schematy, porady

Matt214 18 Wrz 2010 18:54 1485 6
  • #1 8524735
    Matt214
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam wszystkich. Jeżeli nowy temat umieściłem nie w tym poście co nie trzeba to proszę o admina o przeniesienie.
    Powracając do mojego problemu.
    Chciałbym zbudować taki układ z głośników i ewentualnie z jakiegoś mini wzmacniacza by te głośniki zasilić z portu USB z laptopa. Chodzi mi bowiem, ze jak jestem z kumplami np gdzieś gdzie nie ma gniazdka sieciowego a mam słabe głośniczki w lapie to chciałbym podłączyć dodatkowe urządzenie pozwalające na trochę głośniejsze brzmienie. Szukałem w prawdzie na forum, ale tylko dowiedziałem się ze USB ma zasilanie 5V i max obciążenie 500mA bo inaczej można płytę dwiekową spalić. Proszę o wszelka pomoc, schematy, porady.
    Przypuścimy ze mam tylko głośnik 5W, 4 Ohm (taki z samochodu) <-- da się coś go wykorzystać?
  • #2 8524775
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Plyte glowna (nie dzwiekowa) mozna spalic. Jesli chcesz zasilic glosniki z usb, to chyba nie beda one lepsze niz te, z ktorych kozystasz dotychczas (wbudowanych), a i trzeba pomyslec o skroconym czasie pracy laptopa na beterii.
  • #3 8525363
    Matt214
    Poziom 13  
    to nic, znasz jakich uklad? schemat?
  • #4 8526160
    Diagran6
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Najlepiej będzie gdy w obudowie posiadanego głośnika umieścisz akumulatorek i wzmacniacz.
    Chcesz zastosować głośnik 5W/4Ω, więc oczekujesz od swojej konstrukcji że zagra przynajmniej tak jak radio samochodowe. Według mnie wykorzystywanie złącza USB do zasilania czegokolwiek nie związanego z jednoczesnym transferem danych jest pomyłką. Dlatego jestem przeciwnikiem wszelkiej maści wiatraczków, światełek i podgrzewaczy zasilanych z tego złącza.
  • #5 8526351
    Kosur
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Możesz zbudować wzmacniacz na dwóch TDA2822M ( w układzie mostkowym ) przy zasilaniu 5V będą miały ok 2x1W. Schematów w internecie jest pełno. Tylko nie wiem czy taki zestaw będzie dużo głośniejszy od głośniczków z laptopa.
  • #6 8527381
    Matt214
    Poziom 13  
    Dzieki Kosur, może i źle się wyraziłem, nie chodzi bowiem żeby było aż tak głośno jak w aucie, byle troszeczkę głośniej niż od tych standardowych głośników w lapie. Kosur a powiedz mi czy budowałeś już taki układ? Skąd dokładnie sprawdzony schemat mogę znaleźć? (jakiś link podasz?)
  • #7 8528683
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Dane USB, w tym wydajność prądowa, są ogólnie dostępne. Układy zasilane z 5V również można znaleźć. Przy tym napięciu i tak nie będzie żadnej poprawy.
    Regulamin - p.16.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zbudowanie układu z głośników i mini wzmacniacza zasilanego z portu USB laptopa, aby uzyskać głośniejsze brzmienie w miejscach bez dostępu do gniazdka. W odpowiedziach podkreślono, że zasilanie głośników z USB (5V, max 500mA) może nie przynieść znaczącej poprawy jakości dźwięku w porównaniu do wbudowanych głośników laptopa. Proponowane rozwiązania obejmują umieszczenie akumulatora i wzmacniacza w obudowie głośnika oraz budowę wzmacniacza na układzie TDA2822M, który przy zasilaniu 5V może osiągnąć moc 2x1W. Użytkownik poszukuje również schematów i sprawdzonych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA