logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja karty Radeon 9550 128MB na Windows 98 - błąd sterownika

nadawca 17 Wrz 2004 17:35 3543 20
REKLAMA
  • #1 859163
    nadawca
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Witam
    Proszę o pomoc . Mam problem z instalacją karty graficznej Radeon 9550
    128MB/128bit . Podczas instalacji pokazuje się komunikat
    "PROGRAM INSTALACYJNY NIE MOGŁ ZAKOŃCZYĆ INSTALACJI. SPRÓBUJ
    UZYĆ STANDARTOWEGO STEROWNIKA VGA DLA KARTY GRAFICZNEJ
    PRZED URUCHOMIENIEM PROGRAMU INSTALACYJNEGO"
    W WINXP karta instaluje sie bez problemu.
    Co mogę zrobić aby tę kartę zainstalować ?
    Z góry dziękuję !
  • REKLAMA
  • #2 859173
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Masz napisane w komunikacie: Ustaw kartę grafiki jako Standardowa karta SVGA. Wyłącz i włącz komputer i dopiero wtedy instaluj nowe sterowniki.
  • REKLAMA
  • #3 859216
    nadawca
    Poziom 28  
    może tak ; jako karta graficzna jest zainstalowana jak Standartowa karta graficzna PCI oraz PCI/VGA/ , wyłączam komputer i przystępuję do instalacji z płyty sterowników karty 9550 i w połowie instalacji pokazuja sie
    komunikaty. Co mam z tym zrobić ?
  • #4 859597
    md
    Poziom 41  
    Jaka płyta główna? Jaki Windows 98 czy 98SE? Zainstalowane sterowniki do płyty głównej?
  • REKLAMA
  • #5 859599
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    odinstalowales stare sterowniki do karty graficznej - deinstalerem? Jaka miales karte wczesniej? przejscie Ati->nv i oDwrotnie czasem wymaga reinstalaCJI SYSTEMU.
  • REKLAMA
  • #6 859653
    nadawca
    Poziom 28  
    to jest całkiem nowy zestaw : 8rda+ , Athlon2.2 , Radeon9550, HDD Samsung 80GB. - a zależy mi właśnie na WIN98 - czy taka grafika moze pracować z win98?
    Dodatkowo podcza instalacji pojawia sie komunikat Błąd INF Nie odnaleziono sterowników ekranu.
    Może jeszcze jakieś pomocne wypowiedzi???
  • #8 859717
    nadawca
    Poziom 28  
    dziękuję za podrzucenie strony ; strona sie otworzyła ale dalej link do win98 nie otwiera sie - będę próbował może się uda.
  • #9 859721
    Platon
    Poziom 42  
    nadawca - a jakie masz sterowniki? bo do Win98 najnowsze sa 4.7
    Masz zainstalowane sterowniki do plyty glownej?
  • #10 859777
    nadawca
    Poziom 28  
    tak , mam zainstalowane sterowniki do płyty głównej - z załączonego
    do płyty cdromu. Ze strony ATI zainstalowałem wersje 4.1 - taka tam była .
  • #12 859868
    nadawca
    Poziom 28  
    też bez pozytywnych rezultatów z wrsją 4.7 . W zasadzie podobny komunikat- instalator nie może znależć właściwych komponentów w
    bieżącym systemie sprzętu i konfiguracji oprogramowania. - to co może jeszcze brakować . W systemie nie ma żadnych konfliktów sprzętowych.
  • #13 859884
    Platon
    Poziom 42  
    a nowe ster ydo plyty sciagnales? moze IRQ for VGA w biosie nie wlaczone? sprobuj jeszcze wylaczyc chwilowo AGPx8, a jak sie da to fastwrites. a
  • #14 859890
    nadawca
    Poziom 28  
    do płyty nowych sterowników nie zciagałem , w biosie też nic nie zminiałem. / Na tym zestawie instalowałem WIN XP i karta zainstalowała sie bez problemu/

zostawił bym tego XP , ale w pracy zawodowej używam jeszcze parę
    programów ...dosowych
    a z pod xp one nie chodzą
    :oops:
  • #15 860007
    Platon
    Poziom 42  
    hmmm moze chodzi o AGPx8 z ktorym win98 nie wie co zrobic - dlatego na xP moglo dzialac. Dlatego dobrze by bylo instalnac najnowsze drivery do chipsetu, i tymczasowo przelaczyc na AGPx4 bo strada wydajnosci jest zadna. A czy odinstlowales uninstalerem te wczesniejsze catalysty ktore probowales zainstalowac?

Moze ktos inny Ci pomoze, moze to jakis typowy blad i jest na niego prostee rozwiazanie. ja nei wiem. ew sprobuj jeszcze sterowniki omega: http://www.omegacorner.com/
  • #16 860027
    nadawca
    Poziom 28  
    sterowniki omega zainstalowałem.
    Mimo wszystko bardzo dziękuje za pomoc i będę walczył dalej
  • #17 860159
    md
    Poziom 41  
    nadawca napisał:

zostawił bym tego XP , ale w pracy zawodowej używam jeszcze parę
    programów ...dosowych
    a z pod xp one nie chodzą
    :oops:

Kto Ci takich bzdur naopowiadał? Programy dosowe chodzą bez problemu w Win XP. Napisz, jakie to programy.
  • #18 860257
    nadawca
    Poziom 28  
    jeszcze raz dziękuję za odpowiedz . Chyba pół nocy siedziałem nad tym Raedonem i win98 - niestety.
    W winxp programy dosowe uruchamiam ale tylko w dosyć małym oknie i nie mogę dostosować do wielkości ekranu tak jak to ma miejsce w win98. Chyba że mozna coś z tym zrobić to proszę o odpowiedz.
  • #19 860285
    md
    Poziom 41  
    Jeżeli masz problemy, to ustaw we właściwościach programu, by uruchamiał się w oknie, a po uruchomieniu, wciskasz ALT + ENTER i masz program na całym ekranie.
  • #20 860288
    Platon
    Poziom 42  
    ale + Enter nie dziala? mozna prawym zdaje sie kliknac i ustawic wielkosc okna. Ew odpalic emulator DOS'a - dosbox. a tak w ogole chodzi tylko o rozmiar okna? czy o jakies skompikowane programy narzedziowe/diagnostyczne korzystajace bezposrednio z portow itp ktore nie dzialaja w xp?
  • #21 860299
    md
    Poziom 41  
    Platon napisał:
    ale + Enter nie dziala? mozna prawym zdaje się kliknac i ustawic wielkosc okna. Ew odpalic emulator DOS'a - dosbox. a tak w ogole chodzi tylko o rozmiar okna? czy o jakies skompikowane programy narzedziowe/diagnostyczne korzystajace bezposrednio z portow itp ktore nie dzialaja w xp?

Lewy ALT + ENTER zawsze działa chyba, że masz przemapowane klwisze.
    Ważne jest, aby we właściwościach programu dosowego ustawić Opcje wyświetlania - Okno. Po wystartowaniu programu, wciskamy Alt + Enter i program mamy na całym ekranie. Tak czasem trzeba w sytuacji, gdy program dosowy startowany jest plikiem *.bat. Jezeli odpalasz bezpośrednio *.exe, to we właściwościach wyświetlania ustawiasz pełny ekran i pełen sukces.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji karty graficznej Radeon 9550 128MB/128bit na systemie Windows 98, gdzie pojawia się błąd instalatora informujący o konieczności użycia standardowego sterownika VGA przed instalacją właściwych sterowników ATI. Karta działa poprawnie pod Windows XP. Użytkownik posiada nowy zestaw komputerowy z płytą główną 8rda+, procesorem Athlon 2.2 GHz oraz dyskiem Samsung 80GB. Próby instalacji sterowników ATI w wersjach 4.1 i 4.7 dla Windows 98/Me kończą się niepowodzeniem, pojawia się komunikat o błędzie INF i braku sterowników ekranu. Zalecane jest odinstalowanie poprzednich sterowników Catalyst, instalacja najnowszych sterowników chipsetu płyty głównej oraz tymczasowa zmiana ustawień BIOS, takich jak wyłączenie AGPx8 na AGPx4 i fastwrites, co może poprawić kompatybilność. Użytkownik zainstalował także alternatywne sterowniki Omega, jednak problem pozostał. Dyskusja porusza również kwestie uruchamiania programów DOS-owych pod Windows XP, gdzie problemem jest jedynie rozmiar okna, który można rozwiązać ustawieniami właściwości programu i skrótem ALT+ENTER lub użyciem emulatora DOSBox.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA