logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer K7VZA z AMD Duron 1,0GHz zawiesza się przy uruchamianiu - Trend ChipawayVirus

mati211p 22 Wrz 2010 17:17 1481 13
REKLAMA
  • #1 8538629
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Witam mam problem z komputerem. Otóż otrzymałem od kolegi wiadomość o uszkodzonym komputerze i chciałem mu pomóc lecz niestety nie wiem co się dzieje.Podczas uruchamiania komputera sprawdza on 3 krotnie pamięć RAM po czym wyskakuje komunikat Trend ChipawayVirus(R) On Guard Ver 1.65 . Płyta główna to K7VZA, Procesor AMD Duron 1,0GHz . Każde pominięcie sprawdzania pamięci lub próba wejścia do biosu kończy się całkowitym zawieszeniem komputera. Czy ktoś wie jak zlikwidować tę usterkę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8538704
    hkrzysiek
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Po pierwsze zresetuj ustawienia biosu zworką RTC Clear czy jakoś tak. Spróbuj wyłączyć w biosie Virus Warning (lub Boot Virus Detection). Sprawdź czy nie trzeba wymienić bateeryjki podtrzymującej ustawienia biosu.
  • REKLAMA
  • #3 8538711
    mati211p
    Nie chciało mi sie szukać zworki to wyjąłem samą baterię ale to nic nie pomogło a do biosu wejść nie mogę bo cokolwiek wcisnę esc podczas sprawdzania pamięci czy del by wejść do biosu to komputer się zawiesza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8538779
    hkrzysiek
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Poszukaj jednak tej zworki, szukaj gdzies w okolicy gniazda bateryjki
  • #5 8538807
    mati211p
    To spróbuje jeszcze to zrobić ale nie wiem bo przecież wyjęcie tej baterii dałoby taki sam skutek a a gdyby ona była zużyta to zegar systemowy nie chodziłby prawidłowo .Co może być jeszcze przyczyną takiego zachowania tego komputera? Mam aktualizować bios? bo dziwi mnie ten fakt sprawdzania 3 krotnie pamięci a potem nagle wyskakuje ten komunikat i cokolwiek nacisnąć to dalszy brak reakcji.
  • Pomocny post
    #6 8538810
    ForesT91
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Wyjmij pamięć ram i sprawdź czy będzie sygnał dźwiękowy ewentualnie spróbuj wpiąć inną pamięć
  • #7 8538830
    mati211p
    Bez ramu reaguje sygnałem z głośniczka i czarny monitor czyli prawidłowo a z ramem jest to co opisałem. Są tam dwie kości i każda oddzielnie sprawdzana
  • #8 8549443
    mati211p
    Odświeżam. Po przeczyszczeniu wszystkiego i wymianie kondensatorów słychać tylko piszczenie z głośniczka sygnalizujące błąd karty graficznej. Oczywiście i przed ich wymianą było tak samo. Czy kupić jakąś tanią kartę graficzną, bo problem może dotyczyć samego gniazda AGP. proszę was o pomoc w dobraniu jakiejś karty graficznej najlepiej być może pod PCI do tej płyty ECS K7VZA.
  • Pomocny post
    #9 8551032
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Co do komunikatu o wirusie, to jest to możliwe. Jakiś śmieć może siedzieć w samym biosie i w momencie zapisywania do RAM danych bios wyświetla komunikat.
    Nie jestem pewien, czy aktualizacja BIOS coś pomoże. Co do tej płyty, aktualizację umieszcza się wraz z programem wsadowym (awdflash) na niezabezpieczonej dyskietce.
    Karta VGA do tej płyty? Znajdź jakąś S3, były też VooDoo i coś z nVidii.
  • #10 8551804
    mati211p
    Ogólnie to nawet nie wiem jak to możliwe, gdyż karta przed wyjęciem ze slotu działała a po ponownym włożeniu nie chce działać. Obawiam się że wiekowe płyty mają po prostu takie problemy. Po wyjęciu baterii i ponownym włożeniu nic nie działało po ponowieniu tej operacji pojawiło się checksum error a następnie uruchomił się dobrze. To wszystko było oczywiście przed rozmontowaniem płyty z komputera. po ponownym włożeniu błąd grafiki bez ramu jest dźwięk o braku ramu a z grafiką czy bez są takie same beepy.
  • REKLAMA
  • #11 8689565
    mati211p
    Sprawdziłem na innej karcie graficznej niby sprawnej i dalej to samo. Ze względu na niski koszt zakupiłem drugą taką samą płytę główną i objawy są takie same. Czy podłączając nowszy monitor LCD może się tak dziać czy to jest wina karty a kolega pożyczył mi uszkodzoną?
  • Pomocny post
    #12 8690083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 8690087
    szynamon
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    wiecie ja też miałem podobne problemy to piszczał to nie piszczał, albo jeszcze nie wykrywał w ogóle ramu, albo nie wykrywał dysku ..miałem jeszcze przypadek ze mi sie restartował 3 x pod rząd i sygnalizował błędy niewiadomo jakie biosu.

wymieniłem magistrale, przeczyściłem styki benzyną, przedmuchałem cały sprzęt i sie skończyło sprzęt ma 9 lat i chodzi do filmów i do nauki obsługi kompa dla starszych osób w sam raz
  • #14 8690295
    mati211p
    Ramu jest 3 kości : slot 1 64MB, slot 2 256MB i slot 3 256MB. Ram nie jest winny bo inny sygnał z beepera. Nie wiem co takiego zrobiłem ale chciałem tylko sprawdzić baterię CMOS, jest padnięta, przeczyściłem slot AGP i kartę RIVA TNT2 M64 32MB, która była czyszczona i po tym zabiegu nie wstała i o dziwo komputer działa bezproblemowo pozostało mi wymienić baterię CMOS i Zasilacz bo napięcia wahają się na linii 5V pomiędzy 4,88 a 4,98 i na linii 12V 11,63V - 11,88V Zasilacz 250W, podstawię swoją 300W i będzie dobrze.Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem opartym na płycie głównej K7VZA i procesorze AMD Duron 1,0GHz, który zawiesza się podczas uruchamiania, wyświetlając komunikat Trend ChipawayVirus. Po trzykrotnym sprawdzeniu pamięci RAM komputer nie reaguje na próby wejścia do BIOS-u. Użytkownicy sugerują zresetowanie ustawień BIOS-u, sprawdzenie pamięci RAM oraz wymianę baterii CMOS. Po wymianie kondensatorów i czyszczeniu komponentów, problem z błędem karty graficznej nadal występuje. Użytkownik rozważa zakup nowej karty graficznej, a także aktualizację BIOS-u, jednak nie jest pewien, czy to rozwiąże problem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia gniazda AGP oraz na konieczność sprawdzenia zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA