logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kino domowe dla początkującego z możliwością rozbudowy(2010)

yotade 23 Wrz 2010 08:09 1905 9
REKLAMA
  • #1 8540703
    yotade
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Noszę się z zamiarem kupna kina domowego.
    Sporo już poczytałem odnośnie audio w kwestii kina domowego i HiFi, ale wciąż jestem zielony.
    Sprzęt ma służyć do słuchania muzy i czasem do oglądania filmów. Nie jestem audiofilem. Mam do wydania około 2500zł. Padła decyzja że ma to być amplituner 5.1 + jakiś odtwarzacz "wszystkogrający".

Specjaliści ze sklepów z audio jednomyslnie proponują ampli ONKYO i Yamacha.
    ważne dla mnie jest aby dekoder dźwięku był najniżej Dolby Pro Logic II oraz możliwość podpięcia sprzętu za pomocą HDMI

Przeszukałem sieć i znalazłem to: Onkyo TX-SR507
    czym mam się kierować dobierając kolumny? które parametry dobierać do siebie? jaka jest zasada doboru kolumn?

Odnośnie odtwarzacza: nie wiem czy istnieje taki jak tutaj napiszę:)
    czy w jednym sprzęcie da się otworzyć DVD, CD, CD-RW, Blu Ray i MP3
    facet z Media E***ert proponował mi coś podobnego za 200zł
    Ważnym kryterium jest także odpalanie płyt kopiowanych i formatów Divx.

bardzo proszę was o rzetelną pomoc, lub pokierowanie mnie poprzez jakieś linki i artykuły.

Zakup tego sprzętu będzie miał miejsce po świętach przed nowym rokiem z nadzieją na obniżki cen:)

pozdrawiam:
    Marcin z Tarnowskich Gór

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

dodam jeszcze że:
    Wybór kina domowego spowodowany jest brakiem rezygnacji z efektów dźwięku "3D"
    Spośród kolumn; to zależy mi na podłogowych frontach i na centralnym. Satelity mogą być do kupienia później ( nie wiem czy jest sens to rozgraniczać)
  • REKLAMA
  • #2 8541195
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    yotade napisał:
    Sprzęt ma służyć do słuchania muzy i czasem do oglądania filmów.

Już teraz pomyśl o zwiększeniu budżetu. Słuchanie muzyki na budżetowym amplitunerze KD nie należy do przyjemności, raczej tylko w tle...
    yotade napisał:
    ważne dla mnie jest aby dekoder dźwięku był najniżej Dolby Pro Logic II

Błąd. Koniecznie powinny być cyfrowe dekodery dźwięku przestrzennego.
    Przeczytaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043839.html
  • REKLAMA
  • #3 8541378
    yotade
    Poziom 10  
    już wiele osób tak mi zalecało.
    Coraz bardziej się zastanawiam nad tym KD.

Czy w Stereo mogę podpiąć TV z odtwarzaczami i czy będzie to dobrze hulało?

Jeśli miałbym teraz rozglądać się za Hi Fi to jak zmieni się budżet i na jakie parametry zwracać uwagę? Możesz mnie pokierować na jakiś odpowiedni watek z forum?
  • #4 8541427
    Pablo1964
    Moderator
    yotade napisał:
    Czy w Stereo mogę podpiąć TV z odtwarzaczami i czy będzie to dobrze hulało?

Tak. Tyle, że nie będzie efektów dźwięku przestrzennego. Jakiej muzyki najczęściej słuchasz?
  • #5 8541646
    yotade
    Poziom 10  
    Rocka, klasyka oraz coś ciężkiego tj soulfly, rammestein,
    słucham też vanessa mae i muzy z lat 60-80tych.

Nie słucham muzy głośno, a zestaw stać będzie w pokoju o pow 17m2 (docelowo 25 do 30m2)

Dodano po 11 [minuty]:

czasem też słucham Katie Melua, prodigy, gorilaz czy Moby.

Dodano po 22 [minuty]:

szukam teraz na necie, ale w moim przedziale cenowym standardem jest brak radia, a radio to priorytet u mnie
  • #6 8556506
    yotade
    Poziom 10  
    temat dalej gorący!

napaliłem się na sprzęt Harmana.
    Powiedzcie czy najtańsze amplitunery tego producenta mogą być dobre dla mało wybrednego ucha,
    Jakie do tego sprzętu dobrać kolumny.

Może ktoś pokieruje mnie jaka jest ogólna zasada doboru głośników.
    Jestem techniczny, ale na prądzie i elektronice się znam na prawdę mało.
    help me Please!
  • REKLAMA
  • #7 8557506
    Pablo1964
    Moderator
    yotade napisał:
    napaliłem się na sprzęt Harmana.
    Powiedzcie czy najtańsze amplitunery tego producenta mogą być dobre dla mało wybrednego ucha,
    Jakie do tego sprzętu dobrać kolumny.

Seria 1xx przeznaczona jest w zasadzie tylko do kina (choć moim zdaniem brzmi w muzyce trochę lepiej od konkurencyjnych odpowiedników cenowych). Serii 2xx warto posłuchać przed zakupem. Mnie w Twojej muzyce podobałby się z kolumnami JBL serii E lub ES. W łagodnej (typu Katie Melua) podobało mi się jego brzmienie z Infinity Beta (JBL mogą tu dudnić wyższym basem). Ale to subiektywna ocena - koniecznie trzeba posłuchać.
  • #8 8559469
    yotade
    Poziom 10  
    Z opcji kina domowego zrezygnowałem już całkowicie na rzecz dwu-kanałowego stereo.
    Zastanawiam się nad modelami Harman Kardon HK 3390 lub Harman Kardon HK 3490.
    Kolumny, które mi poleciłeś są też polecane na innych postach w necie, nie tylko na tym forum. Miałem nadzieję że uda mi się znaleźć średniej jakości kolumny do granicy 1000zł za komplet, a nie za sztukę:)

Zastanawiam się też czy jest sens podpinać taki amplituner i "średniej jakości kolumny" do DVD mantry za 200zł.

Umiałbyś mi jeszcze doradzić w tej kwestii?
  • #9 8559600
    Pablo1964
    Moderator
    W muzyce te amplitunery zabrzmią znacznie lepiej. Sądzę, że na rynku wtórnym może się udać kupić za 1000 zł parę kolumn, które Ci poleciłem.
    yotade napisał:
    Zastanawiam się też czy jest sens podpinać taki amplituner i "średniej jakości kolumny" do DVD mantry za 200zł.

Z pewnością warto będzie dokupić jeszcze odtwarzacz CD. Na tym sprzęcie już będzie słychać różnicę.
  • REKLAMA
  • #10 8559818
    yotade
    Poziom 10  
    dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup kina domowego z budżetem około 2500 zł, preferując amplituner 5.1 oraz odtwarzacz "wszystkogrający". Wskazano na amplitunery ONKYO i Yamaha jako rekomendowane przez specjalistów. Użytkownik rozważa model Onkyo TX-SR507 i pyta o zasady doboru kolumn głośnikowych. W odpowiedziach zasugerowano, aby rozważyć zwiększenie budżetu, ponieważ budżetowe amplitunery mogą nie spełniać oczekiwań audiofilskich. Użytkownik zainteresował się również sprzętem Harman Kardon, a w szczególności modelami HK 3390 i HK 3490. Wskazano na kolumny JBL serii E lub ES oraz Infinity Beta jako odpowiednie do jego preferencji muzycznych. Użytkownik zrezygnował z kina domowego na rzecz dwu-kanałowego stereo, poszukując kolumn w przedziale do 1000 zł za komplet.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA