logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto przejść na Neostradę 20 Mb z obecnymi parametrami linii?

tbubel 23 Wrz 2010 11:53 2033 6
REKLAMA
  • #1 8541256
    tbubel
    Poziom 2  
    Witam,
    W tej chwili mam 2mb z tpsa, modem tp-link pokazuje (odpowiednio down i up):
    SNR Margin 38,5 26,0
    Line Attenuation 19,5 9,5

Czy mogę próbować 20mb czy raczej polecacie niżej?
    Pozdrawiam,
    Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 8541500
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Nie 20, ale "do 20". No i jaki tryb? Dla 20-tki musi być karta ADSL2+ na centrali.

Masz wręcz FENOMENALNY Margin, radzę sprawdzić na innym routerze (/routerach), na ile to prawda. Bo jeśli to prawda to masz szanse na pełne 20 Mb/s. Zaś z samego tłumienia (zakładając, że to ADSL1) powinieneś mieć 14-17 Mb/s. Co do stabilności to już inna sprawa i loteria, jednym dobrze chodzi przy Marginie 6 dB i niżej, a innym często rwie, więc wszyscy z "do 10 i 20 Mb/s" podejmują ryzyko, zwykle bez problemów.
  • REKLAMA
  • #3 8541577
    tbubel
    Poziom 2  
    Mam jeszcze w szafie liveboxa to spróbuje na nim. Można jakoś sprawdzić czy mam w centrali adsl2+? Wymusić jakoś tryb połączenia w modemie i sprawdzić czy będzie synchronizacja?

Edit: Jeżeli wymuszę na modemie Anex M i uzyskam synchronizację to czy mogę zakładać że to ADSL2+, a może lepiej zadzwonić do tpsa?

Edit2:
    livebox:
    Tp-link
  • Pomocny post
    #4 8543033
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Na tym przykładzie dobrze widać, że routery nie są pewnym miernikiem, jednak orientacyjnie można typować prędkość. Parametry zmieniły się znacząco, Margin teraz jest tylko bardzo dobry, a tłumienie się poprawiło, więc Livebox daje szanse na ok.17-19 Mb/s.
    tbubel napisał:
    Mam jeszcze w szafie liveboxa to spróbuje na nim ... Wymusić jakoś tryb połączenia w modemie i sprawdzić czy będzie synchronizacja?
    Możesz wymuszać, ale nie zawsze to się uda i np.połączy w innym trybie. Jednak Livebox od razu by wybrał ADSL2+, więc obecnie nie masz ADSL2+. Co nie znaczy, że na tej centrali tego nie ma. Orientacyjnie możesz sprawdzić w skantarku Netii. O ile będziesz brał Neostradę to się postarają znaleźć karty ADSL2+ (w ostateczności przepinając kogoś np.z Neostradą 1 Mb/s do twojego portu).
  • REKLAMA
  • #5 8555411
    Easy-Wifi
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Wg mnie nie pójdzie,prędkość określana jako do 20mb może być równie dobrze 4mb w zależności od linii. Najlepiej jest zadzwonić do Tp i poprosić o sprawdzenie swojego łączu i zamówić tester prędkości.
  • REKLAMA
  • #6 8582410
    tbubel
    Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Zdecydowałem się jednak na 10mb. W piątek podpisałem umowę a w niedzielę już miałem nową synchronizację. O dziwo na loginie też mam już do 10mb.
    Wieczorem wrzucę informacje z modemu.
    Pozdrawiam,
    Tomasz
  • #7 8582814
    Marcinek321
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Ja mam aktualnie 2mb, i jestem ciekaw ile najwięcej mógł bym mieć

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa przejście z 2 Mb/s na Neostradę 20 Mb/s, mając na uwadze parametry linii: SNR Margin 38,5 dB (down) i 26,0 dB (up) oraz Line Attenuation 19,5 dB (down) i 9,5 dB (up). Odpowiedzi sugerują, że przy tak dobrym marginesie SNR istnieje szansa na osiągnięcie pełnej prędkości 20 Mb/s, jednak stabilność połączenia może być różna. Użytkownik powinien sprawdzić, czy centrala obsługuje ADSL2+ oraz rozważyć użycie innego modemu, takiego jak Livebox, który może automatycznie wybrać odpowiedni tryb. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na 10 Mb/s, co potwierdził po podpisaniu umowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA