logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-SD20EE - siateczkowa mora na nagranym obrazie, wymiana głowicy nie pomogła

melon 18 Wrz 2004 18:55 1476 6
REKLAMA
  • #1 861042
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Witam

Magnetowid odtwarza bardzo ładnie,jednak jest problem z nagranym obrazem,
    na obrazie widać dziwną siateczkową morę ("robaczki") na kolorowych jednolitych elementach a najbardziej na pomarańczu,
    czerwieni i niebieskim.

Mam nową głowicę do tego modelu jednak podmiana nic nie wniosła.
  • REKLAMA
  • #2 861206
    artb1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    witam.ustaw odpowiedni poziom prądu pr-kami na wzmacniaczach wizyjnych ,to te dwa przy bębnie w ekranie Y-REC,C-REC.powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 861313
    melon
    Poziom 26  
    już próbowałem ustawień ale efekt nasila się lub słabnie ale ciągle jest :(
  • #4 863643
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    To nie ten model co na hybrydę i na nie trzeba wymienić elektrolity.
  • REKLAMA
  • #5 864138
    melon
    Poziom 26  
    elki w hybrydzie oraz zasilaczu wymienione... usterka istnieje nadal...
  • #6 864331
    artb1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    witam.na 99% problem tkwi we wzmacniaczu RF a raczej samej -precyzyjnej regulacji-pod warunkiem rzecz jasna że opis usterki dobrze sobie wyobrażam. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 879590
    melon
    Poziom 26  
    Przeprowadziłem regulacje pr-kami REC-Y i REC-C i w końcu ustawiłem tak ze nagrywa porawnie.

Jest jeszcze jeden problem, mianowicie gdy przewijam na podglądzie gubi się kolor, a na nagraniu zapisanym na tym magnetowidzie podczas przewijania przebija kolor ale dość chałotycznie i sporadycznie...

to samo było na innym podmienionym dysku wizyjnym

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Panasonic NV-SD20EE odtwarza obraz poprawnie, jednak na nagranym materiale pojawia się siateczkowa mora („robaczki”) szczególnie na jednolitych, kolorowych elementach (pomarańcz, czerwień, niebieski). Wymiana głowicy nie rozwiązała problemu. Sugerowano regulację prądów na wzmacniaczach wizyjnych (REC-Y, REC-C) przy bębnie, co częściowo poprawiło jakość nagrania. Wymiana elektrolitów w hybrydzie i zasilaczu nie przyniosła efektu. Problem najprawdopodobniej leży w precyzyjnej regulacji wzmacniacza RF. Po regulacji prądów nagrywanie poprawiło się, jednak podczas przewijania podglądu występuje chaotyczne i sporadyczne przebijanie koloru, co utrzymuje się także przy wymianie dysku wizyjnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA