logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX-CA600X - brak dźwięku po wymianie końcówki mocy, co sprawdzić?

zraff 30 Wrz 2010 19:36 1389 3
REKLAMA
  • #1 8569185
    zraff
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam
    Tak jak w temacie.
    Zaczęło się od wymiany końcówki mocy, strasznie się grzała i nosiła oznaki mocnego jarania. Po wymianie radio zaświeciło ale głośniki nie chcą grać. Podpinam jeden głośnik, chyba nie trzeba obciążać wszystkich wyjść aby zagrało? Dodam, że z wyjść na wzmacniacz idzie dźwięk.
    Proszę o pomoc
    Jestem początkującym w tym temacie więc proszę o odpowiedzi dla takowych zrozumiałe
  • REKLAMA
  • #2 8572383
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Czy na wyjsciach głośników jest połowa napięcia zasilania - ma tam być około 6V - to jest koncówka mostkowa.
    Ściągnij aplikację tudzież schemat radia i zobacz czy nie jest załączony muting itp .
  • REKLAMA
  • #3 8573365
    zraff
    Poziom 11  
    na wyjściach głośników jest właśnie ok. 6V. końcówka posiada wejścia stby i mute, na obu jest ok. 5V. pomierzyłem napięcia według schematu i jedyne do czego można by się doczepić to wejście aux, według schematu powinno być 0,1V u mnie jest ok. 2V, ale gdy podaję na nie masę to nic się nie zmienia. reszta wyjść-wejść ma napięcia zbliżone do schematu.
    sprawdziłem też przejścia na płytce według schematu- wszystko w porządku.
    możliwe, że kupiłem uszkodzoną końcówkę mocy?
  • #4 8634113
    zraff
    Poziom 11  
    Jednak kupiłem niedziałającą kość.
    Zamykam temat
REKLAMA