logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP660 nie włącza się, zasilacz podaje 40V zamiast 34V, możliwe uszkodzenie?

marek003 20 Wrz 2004 10:10 1149 8
REKLAMA
  • #1 863762
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Nie moge uruchomić drukarki.
    Nie reaguje na przycisk włączania
    Zasilacz podaje niby ok 40V (choć na obudowie pisze że powienien bodajże 34V)
    Przed całkowitym padnięciem miała "czkawke" Trzeba było parę razy wciskac przycisk żeby się włączyła i póki sie jej nie wyłączyło było ok.
    Drukarka dość długo stała nie włączona ale pod zasilaniem

Jeżeli ktoś sie z czymś podobnym spotkał to proszę o pomoc.

Nie mam schematu i działam po omacku Może bym i cos pomierzył ale nie wiem jakie powinny być napięcia.
    Czy to może byc wina kondensatorów? - bo ewentualnie moge je wymienic choć mają dość dziwne wartości (z niestandardowych szeregów liczbowych)
  • REKLAMA
  • #2 863772
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Moim zdaniem cos jest z samym włacznikiem, wiec najpierw tu bym szukał przyczyny, cos w nim nie łaczy, albo coś gdzies nie łaczy, przeczysc wszystkie połaczenia powinno pomóc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 863788
    marek003
    Poziom 40  
    Też to podejżewam, ale w tym modelu przełącznik jest "zamontowany" na taśmie łącznie z diodami i jeszcze jednym przełączniczkiem. Taśma jest wpieta w płytę drukarki.
    Próbowałem "zbocznikować" przełącznik z tyłu (przy gnieździe taśmy) Przez jakiś czas mi się udawało. ale teraz całkiem wysiadło (ten sposób)
    Może to kwestia tego że moga równiez nie łączyć diody (na tej taśmie) - one "blokują" włączenie?.

Może ktoś ma schemat wyjścia tego gniazda (wiem że mozna do tego dojęć rozbierając taśmę ale wtedy muszę ją zniszczyć a nie mam drugiej)
  • REKLAMA
  • #4 863813
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Ja bym podłaczył mikro przłaczniki takie jak siedza CD-kach ok kompów i wtedy zobaczysz czy sie właczy kiedyś miałem podobne problemy z 660C i zostały zazegnane poprzez zamienienie orginalnej taśmy na pare kabelkow i mikro-switche.
  • REKLAMA
  • #5 863931
    marek003
    Poziom 40  
    MORT napisał:
    Ja bym podłaczył mikro przłaczniki takie jak siedza CD-kach ok kompów i wtedy zobaczysz czy się właczy kiedyś miałem podobne problemy z 660C i zostały zazegnane poprzez zamienienie orginalnej taśmy na pare kabelkow i mikro-switche.

Tylko do jakich wyprowadzeń gniazda to podłączyć (na razie jestem w pracy i nie mam jak sprawdzić a może ktoś wie i zaoszczędzi mi kłopotu w domu z "rozbieraniem" taśmy)

Dodatkowo zapytam: czy jeżeli wyproqwadzenie do diód na tej taśmie nie będzie również dobrze łączyć to czy HP odpali?
  • #6 864017
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    taki sam panel jest chyba w HP 600 i 610C, jak chcesz to ci moge przysłac - koszt przesyłki tylko pokryjesz i jest twój, kontakt na GG lub przez PW
    Pozdrawiam
  • #7 867808
    marek003
    Poziom 40  
    Alcedo napisał:
    taki sam panel jest chyba w HP 600 i 610C, jak chcesz to ci moge przysłac - koszt przesyłki tylko pokryjesz i jest twój, kontakt na GG lub przez PW
    Pozdrawiam

Dziękuję za oferte jak sobie inaczej nie poradzę to sie do Ciebie zgłoszę

Wracając do tematu
    Sprawdziłem połączenia płytki z taśmą - wszystkie są niby dobre oprócz jednego prowadzącego do przełącznika.

Podłączyłem więc switche'a ale dalej nic.

Na jednym z wyprowadzeń do przełącznika przed przyciśnięciem jest ok +10 V po przyciśnięciu napiecie spada do 0

Może tu gdzieś jest pies pogrzebany???
  • #8 1914906
    smuteczek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Zamieszczam mini schemacik taśmy wpiętej w płyte. Wystarczy zewrzeć pin 5-6 okaże się czy drukarka jeszcze "żyje" :|
    Załączniki:
    • HP660 nie włącza się, zasilacz podaje 40V zamiast 34V, możliwe uszkodzenie? tasma.jpg (19.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1915804
    fest
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Jeżeli nie żyje tzn że masz walnięty scalaczek od zasilania i sterowania silnikami, najprościej sprawdzisz to próbując zwierać poslinionym paluchem kondensatorki smd obok niego. To ten mniejszy scalak z jednej strony wszystkimi nogami połączony z masą. Wymiana jest trudna i mał opłacalna. Pełno tego typu złomu na allegro więc lepiej kupić za 10 zł calą taką drukarkę.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP660 nie włącza się, mimo że zasilacz podaje napięcie około 40V zamiast nominalnych 34V. Przed awarią urządzenie miało problemy z uruchamianiem, wymagało wielokrotnego naciskania przycisku włączania. Podejrzenia padły na uszkodzony przełącznik włącznika, który jest zintegrowany na taśmie z diodami i dodatkowym przełącznikiem, podłączonej do płyty drukarki. Próby obejścia przełącznika poprzez zwieranie pinów dały chwilowy efekt, ale ostatecznie przestały działać. Sugerowano wymianę taśmy na zestaw mikroprzełączników, co w podobnym modelu HP660C rozwiązało problem. Sprawdzenie napięć na wyprowadzeniach przełącznika wykazało spadek z około +10V do 0V po naciśnięciu przycisku, co wskazuje na możliwą usterkę w obwodzie sterowania. Udostępniono schemat taśmy z pinami, gdzie zwarcie pinów 5-6 może pomóc w diagnozie. W przypadku braku reakcji drukarki istnieje podejrzenie uszkodzenia scalaka odpowiedzialnego za zasilanie i sterowanie silnikami, którego wymiana jest trudna i nieopłacalna. Zalecane jest rozważenie zakupu używanej drukarki jako tańszej alternatywy. Pojawiła się również hipoteza uszkodzenia kondensatorów, jednak brak schematu utrudnia dokładne pomiary i diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA