logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie portem LPT w Delphi 7 na Windows XP - błąd TSmallPort

liba 20 Wrz 2004 10:59 1377 4
REKLAMA
  • #1 863829
    liba
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    wiem, temat był juz nie raz poruszany, ale spróbujcie mi pomóc

Opiszę wszystko dokładnie.
    Próbuje sterować portem LPT pod winXP. Pisze w Delphi 7. Ściągnąlem komponent smallPort, zgodnie z instrukcją do katalogu systemowego przegrałem smport.sys, a w delphi uzyłem opcji Component>Install component. Wśród plików dołączonych do SmallPort'u nie ma pliku z rozszerzeniem *.dpk więc użyłem zakładki "Into new pckage". W unit file name wybrałem SmallPort.pas, a w Package file name wpisałem SmallPort.dpk. Nie wiem o o chodzi i co wpisać w Search patch. Czy trzeab coś ruszać czy zostawić?
    No i wygląda że delphi sobie wszystko ładnie zainstalował, ale kiedy otwieram źródła dołączone do SmallPort'a to zaraz wyskakuje błąd: class TSmallPort not found.
    I co wy nato? co zrobiłem źle? Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 865818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 865943
    liba
    Poziom 14  
    próbowałem skorzystać z Twoich wskazówek ale wyskakuje mi błąd "Nie znaleziono punktu wejścia procedury out32 w bibliotece inpout32.dll'

Ne potrafie sobie z tym poradzić
  • REKLAMA
  • #4 866019
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 866580
    liba
    Poziom 14  
    faktycznie wielkość liter ma znaczenie. To dla mnie o tyle dziwne, że niemal wszędzie wielkość liter jest bez znaczenia...., no ale od kazdej reguły sa wyjątki :)

dzięki Ci tjanusz za pomoc
REKLAMA