logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTB-21S7KB chassis CP-102S, wyłącza się po chwili

MirkoRTV 01 Paź 2010 12:55 4836 7
REKLAMA
  • #1 8571490
    MirkoRTV
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    Witam.

TV po włączeniu załącza się na ok 1s - dioda led zapala się na zielono, słychać w tym czasie wysokie.

Po chwili wyłącza się i LED gaśnie, ponownie można włączyć i to samo.
    Wydaje mi się, że w trakcie włączenia (kilka razy) czuje się zapach przegrzanego uzwojenia.
    Podejrzewam uszkodzenie trafopowielacza. Czy ktoś miał podobny problem?
    Trafopowielacz BSC 29-0173M
    Pozdrawiam.
    Mirek.

Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. W tym zakresie mieści się wszystko - konkretne miejsce stawiania znaków interpunkcyjnych, polskie znaki diakrytyczne, a nie tylko podstawowa ortografia. Tym razem poprawiłem, więcej nie będę - z oczywistymi konsekwencjami za łamanie Regulaminu Forum. [@m]
  • REKLAMA
  • #2 8571528
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    A pomierzyłeś rezystancje na uzwojeniach z schematem ?
    Moderowany przez mirex:

Jak wyżej - po co spacja przed znakiem zapytania?
    A zastanowiłeś się co napisałeś? Może podaj rozpiskę ile to tych "łomów" ma być na którym?

• REKLAMA
  • #3 8571850
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jakby co to mam takie trafo nowe na zbyciu, za 30zł z przesyłką mogę puścić.
    Reszta na PW.
    Moderowany przez mirex:

To trzeba było od razu pisać na PW. Ten dział to nie bazar!

• REKLAMA
  • #4 8571913
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    MirkoRTV napisał:
    Wydaje mi się ,że w trakcie wlączenia kilka razy czuje się zapach przegrzanego uzwojenia .

A gdzie konkrety? Czuć można z wielu podzespołów, chyba że ewidentnie namierzyłeś trafo. +B w czasie startu ile wynosi? Pion na pewno dobry? Zwarć nie ma? Coś wymieniałeś?
  • REKLAMA
  • #5 8573751
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    Chyba można wsiąść schemat i zobaczyć na których pinach są przejścia a na których nie powinny być ? Chyba logiczne? :)

Moderowany przez radsat:

Chyba logiczne że "wsiąść" można na konia. A wziąć można słownik i poczytać, zanim się coś napisze. Regulamin - pkt.15.

• #6 8573798
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    gts1991 napisał:
    Chyba można wsiąść schemat i zobaczyć na których pinach są przejścia a na których nie powinny być ? Chyba logiczne? :)

Nie bardzo logiczne.:cry: Nawet pomijając to "wsiąść". To są niezbyt częste przypadki, żeby przez pomiar rezystancji można było sprawdzić trafo WN. A zwłaszcza gdy, jak pisze autor, słychać start WN. W większości przypadków są to zwarcia międzyzwojowe, do wykrycia na testerze lub przy pomocy oscyloskopu. Jeśli oczywiście ten zapach pochodzi z trafa.
    Temat chyba nie na ten dział. Przenoszę do początkujących.
  • #8 8596352
    MirkoRTV
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    Tv naprawiony , uszkodzony pion - układ LA7848.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Daewoo DTB-21S7KB, który po włączeniu działa przez około 1 sekundę, po czym się wyłącza, a dioda LED gaśnie. W trakcie włączenia wyczuwalny jest zapach przegrzanego uzwojenia, co sugeruje uszkodzenie trafopowielacza BSC 29-0173M. Użytkownicy forum zasugerowali pomiar rezystancji uzwojeń oraz sprawdzenie układu pionowego, co doprowadziło do ustalenia, że problemem był uszkodzony układ LA7848. Temat został zamknięty po naprawie telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA