logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja gazowa w bloku - Czy średnice rur są odpowiednie?

darios61 01 Paź 2010 17:44 2631 2
  • #1 8572340
    darios61
    Poziom 10  
    W moim bloku zaczynają wymieniać instalację gazową.
    Obejrzałem projekt i moje obawy wzbudziły przyjęte średnice pionów.
    Pion od parteru do 2 piętra - rura fi 40
    Na trzecim, ostatnim piętrze - rura fi 32

Rozkład urządzeń na poszczególnych piętrach przedstawia się następująco:
    Parter- 4 kuchenki gazowe czteropalnikowe z piekarnikiem, 2 piece gazowe "kąpielowe", 1 piec gazowy "Kąpielowy" z zamknięta komora spalania, 1 kocioł gazowy dwufunkcyjny CW + CO,
    I piętro - 3 kuchenki gazowe czteropalnikowe z piekarnikiem, 1 kuchenka dwupalnikowa, 1 kocioł dwufunkcyjny CW + CO, 1 piec "kapielowy" z zamknięta komora spalania.
    II piętro - 4 kuchenki gazowe czteropalnikowe z piekarnikiem, pieć dwufunkcyjny z zamkniętą komorą, 3 piece "Kąpielowe"
    III piętro - 3 kuchenki gazowe czteropalnikowe z piekarnikiem, 1 piec dwufunkcyjny CW + CO

Po pierwsze - czy przy tak przyjętych średnicach pionów, przy pełnym przepływie gazu jego ciśnienie może spaść do takich wartości aby np. dla mojego pieca zabrakło gazu, albo ciśnienie gazu spadło do takiej wartości, że piec przestanie działać?
    Po drugie - czy skoro jeden lokal (na 3 piętrze gdzie jest pion o średnicy fi 32) obecnie nie ma inst. gazowej, a w przyszłości chciałby np. zainstalować piec dwufunkcyjny i kuchenkę czteropalnikową - to wtedy przyjęte średnice pionów spowodują krytyczny spadek ciśnienia gazu?

Albo może moje obawy są bezpodstawne i przyjęte średnice pionów są wystarczające i jest jeszcze zapas?
    Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Z uwagi na fakt, iż wymianę zaczynają w poniedziałek będę wdzięczny za szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
    Darios
  • Pomocny post
    #2 8572488
    mothernorth
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Witam. Takie średnice to raczej normalka i nie powinno być kłopotu z dostawą odpowiedniej ilości gazu. W obecnych czasach ciśnienie gazu w sieci jest na odpowiednim poziomie. Swojego czasu robiłem wiele przepięć budynków mieszkalnych na nowe gazociągi i w tych budynkach nawet czteropiętrowych potrafiły być instalacje wewnętrzne o średnicy 1" a w mieszkaniach ogrzewania gazowe. Ludzie tam mieszkający twierdzili, że nie mają kłopotów z zasilaniem gazu. U mnie osobiście są cztery piętra po 4 mieszkania, większość ogrzewanie gazowe lub gazowe ogrzewacze wody plus wszędzie gazówki a średnice rur :
    parter fi 30
    I i II piętro fi 25
    IV piętro fi 20

Mieszkam 6 lat i żadnych kłopotów. Pozdrawiam.
  • #3 8572503
    darios61
    Poziom 10  
    Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Kamień spadł mi z serca.

Pozdrawiam
    Darios
REKLAMA