logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można oglądać filmy 3D na zwykłym telewizorze bez technologii 3D?

boskar22 02 Paź 2010 14:04 41280 16
REKLAMA
  • #1 8575029
    boskar22
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Zastanawia mnie temat technologii 3D. Niestety zakupiłem telewizor tydzień przed pojawieniem się odbiorników 3D w sklepach. Ciekawi mnie czy istnieje jakakolwiek możliwość pokazania i normalnego oglądania filmu lub telewizji 3D na zwykłym telewizorze. Nie wiem może w przyszłości za pomocą jakiegoś dekodera i/lub okularów.
    Jeżeli jest to niemożliwe to dlaczego ? czym różni się normalny telewizor od 3D i czy można lub będzie można to dokupić ?
  • REKLAMA
  • #2 8575079
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Kilka, a może kilkanaście lat temu na Polsacie leciał film z serii "Szczęki" właśnie w 3D. Trzeba było mieć tylko okulary dodawane wtedy do jakiejś gazety z programem TV w porozumieniu z Polsatem. Niestety osoby które nie posiadały tych okularów widziały obraz podwójny, rozmazany. Wtedy na rynku były tylko telewizory CRT.
  • #3 8575800
    boskar22
    Poziom 10  
    Sugerujesz że telewizory 3D to ściema ??
  • #4 8575827
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    boskar22 napisał:
    Sugerujesz że telewizory 3D to ściema ??

Tak prawie ;)
    Póki nie ugruntuje się jeden ogólnie przyjęty standard nadawania 3D nie warto dopłacać za tę funkcję w telewizorze .
    Patrząc na rozwój DVB-T w Polsce wizja powszechnie nadawanych programów w 3D jest bardzo odległa . Najprędzej obejrzymy filmy trójwymiarowe z Bluraya lub DVD .
  • REKLAMA
  • #5 8575910
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Niestety nie zgłębiłem jeszcze tematu "najnowszych TV 3D bez okularów" ale te dotychczasowe to "chłyt mekretingowy" telewizorów z możliwością odpowiednio szybkiego odświeżania aby wyświetlać obraz naprzemiennie lub z obsługą MVC.
    Jak na razie znam 3 skuteczne metody:

1.Anaglify - Dwa obrazy nałożone na siebie przy użyciu innych składowych kolorów (wspomniane szczęki i chyba kubuś puchatek) - wymagane okulary (zazwyczaj czerwony/niebieski i zielony lub ich odcienie).
    2. Migawkowe - wymagające okularów naprzemiennie przesłaniających jedno oko (to tu wymagane jest 100 czy 200 Hz)
    3. Polaryzacyjne - wymagane odpowiednie okulary z polaryzacja poziomą i pionową - Ale uwaga, chyba na elektrodzie jest świetny przykład zastosowania pewnej sztuczki z rzutnikiem.

Moim zdaniem wszystkie dotychczasowe metody są na dłuższą metę męczące gdyż z odseparowywują obraz dla każdego oka co nie jest naturalne.

Za ewentualne sprostowania będę wdzięczny gdyż pisałem na szybko z głowy. Trochę siedziałem w tym temacie i polecam wypróbowanie programu " iZ3D Stereo Driver " który może z większości gier zrobić 3 D na kilka sposobów. Okulary do anaglifów można wyciąć samemu z kolorowych foli ze sklepu papierniczego.

Pozdrawiam
  • #6 8575928
    boskar22
    Poziom 10  
    Czyli kupując zwykły telewizor HD dużo nie straciłem, na razie. A co z drugą częścią pytania - czy będę mógł w przyszłości gdy to będzie umożliwione przez telewizję, zakupując nie wiem może jakiś specjalny dekoder oglądać telewizję 3D na moim telewizorze. Oczywiście oglądać w 3D

Dodano po 4 [minuty]:

czyli czym od strony technicznej różnią się telewizory 3D od normalnych ??
  • REKLAMA
  • #7 9068376
    q_be
    Poziom 1  
    Różnica telewizorów 3d od normalnych, to możliwość wyświetlania obrazu w 120Hz.
    Synchronizacja z okularami stereoskopowymi i wyświetlanie obrazu co drugą klatkę na dane oko pozwala oszukać nas i dać efekt 3D.
  • #8 9068526
    Hucul
    Poziom 39  
    q_be napisał:
    Różnica telewizorów 3d od normalnych, to możliwość wyświetlania obrazu w 120Hz.
    Synchronizacja z okularami stereoskopowymi i wyświetlanie obrazu co drugą klatkę na dane oko pozwala oszukać nas i dać efekt 3D.

Do 3D wystarczy 48Hz , a nawet 32 i najzwyklejszy telewizor , ale producenci zrobią wszystko byśmy musieli kupić nowe telewizory :|
  • #9 9068884
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 397
    Telewizora z włączoną funkcją 3D, który stał w sklepie, bez okularów 3D nie dało się oglądać. Obraz był podwójny, jak przy odbitym sygnale przychodzącym z kiepskiej anteny.
  • #10 9068907
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Hucul - tak na szybko piszę bez zgłębiania tematu w sieci.
    Wydawało mi się że te 120 (czy nawet 200) Hz jest potrzebne aby obdzielić obydwa nakładające się obrazy po 60 Hz i uniknąć efektu smużenia oraz przeplotu. Mówię tu o rozwiązaniu migawkowym bo przy anaglifach wystarczy 0 Hz :) czyli nieruchomy obraz. Nie dziwi mnie że przy coraz wyższych rozdzielczościach i ogromie informacji w pojedynczej klatce - podnosi się częstotliwość.
    Ale zaznaczam że jestem laikiem.

Jakiś czas temu zainteresowany tematem odwiedziłem sklep MM aby obejrzeć efekty 3D i muszę przyznać że mile mnie zaskoczyły. Natomiast uzyskanie szczegółowych informacji o przedmiocie na miejscu było troszkę przedwczesne.

Wracając do tematu - zwykły telewizor powinien obsłużyć 3D jeżeli spełnia minimalne wymagania :)
  • #11 9069485
    Hucul
    Poziom 39  
    narkoholik napisał:
    ... Wracając do tematu - zwykły telewizor powinien obsłużyć 3D jeżeli spełnia minimalne wymagania :)

Minimalne wymagania to możliwość wyświetlenia 48 obrazów na sekundę bez przeplotu .
    W technologii LCD niewiele się zmieniło od wielu lat , więc producenci mydlą oczy 200 hercami , LED TV czy technologią 3D . To są "bajery" , które tak na prawdę nic nie dają klientowi oprócz dobrego samopoczucia , że wydał kasę na lepszy sprzęt .
  • #12 9078590
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    3D robi wrażenie za 1-wszym razem gdy się ogląda dany program. Po dłuższym czasie oglądania (kilkanaście minut albo i krócej) nie widzi się już tego efektu. Więc czy warto ładować kasę w coś co cieszy tylko na początku? Chyba nie.
  • #13 10143179
    arturromarr
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Przepraszam, że odgrzewam "starego kotleta", ale temat wydaje mi się odpowiedni więc po co zakładać nowy temat.
    Otóż byłem w pewnym kinie na "Bitwie warszawskiej" (bez reklamy) w Łodzi.
    Dostałem okulary i małe rozczarowanie, nie polaryzacyjne tylko jakiś rodzaj anaglifowych. Pomyślałem że nabijają w butelkę ludzi, biorą za film w 3d i puszczają w takiej niedoskonałej technologii. Oglądałem w domu jakieś filmiki w anaglifach i efekt pozostawiał wiele do życzenia.
    Film się zaczął i nagle zdziwienie, efekt 3d dobry, kolory praktycznie niezafałszowane. Okulary wyglądają inaczej niż moje domowe są prawie bezbarwne, połyskliwe i barwy filtrów widać bardzo delikatnie.
    Pomyślałem że skoro taki dobry efekt da się osiągnąć w technice anaglifowej to czemu nie stosuje się tego powszechnie w domach. Może efekt jest delikatnie gorszy od technik polaryzacyjnych, ale cena bezkonkurencyjna można używa zwykłych telewizorów. Podejrzewam że producenci blokują take rozwiązanie żeby sprzedawać drogie TV 3d.
    Można by do zwykłego tv dokupić zestaw okularów (jak z kina) i przestawkę która zmiesza obrazy 3d ze zwykłego dvd wzbogacając go o odcienie dla okularów.
    Jeszcze prościej było by gdyby były płyty z obrazem dla okularów, ale jakoś nikt tego nie chce zrobić.
    Jestem pod wrażeniem kinowych okularków anaglofowych.
    Mogli by je sprzedawać, żeby można było sobie przerobić płytkę blu z filmikiem 3d na zwykły telewizor.
  • #14 10265305
    wrublos212
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    arturromarr Niestety okulary o których mówisz to nadal technika polaryzacyjna. Też niedawno byłem w kinie i z początku również pomyślałem że dali mi anaglify i zrobili w balona :D Jednak po zaskoczeniu efektami 3D (jak na anaglify) zrobiłem prosty test - wyciągnąłem telefon z kieszeni, odblokowałem klawiature aby włączyć podświetlanie ekranu (wiem że nie wypada w kinie :P) i obróciłem go o 90 stopni. Ekran telefonu pomimo zapalonego podświetlania był ciemny, co oznacza że okulary miały filtry polaryzacyjne. Po seansie obejrzałem dokładniej okulary, okazało się że soczewki zmieniają kolor zależnie od kątu patrzenia. Pewnie to jakaś warstwa antyrefleksyjna, w każdym bądź razie to na pewno nie anaglify :)
  • #15 10265459
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Co nie zmienia faktu, że szkła tych okularów gdy odsunie się je od siebie na długość ramion, na tle wyświetlanego filmu mają kolor czerwonawy i zielonkawy. A to już sugeruje anaglif.
    Też to zauważyłem, i zastanawiałem się co jest grane. Ale efekt dobry (nie tak jak w IMAXie, ale jest).
  • #16 10270215
    kukuman
    Poziom 10  
    Witam
    Moje pytanie brzmi czy jest możliwość oglądania filmów i grania w gry 3D na TV Samsung UE32C6500 przy użyciu okularów nvidii?
    Tu TV
    http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/led/UE32C6500UWXXH-gallery
    Tu okulary
    http://allegro.pl/nvidia-3d-vision-2-okulary-3d-lightboost-p-fv-wwa-i1985417098.html
    Zastanawia mnie czy konieczne jest posiadanie TV 3D czy wystarczy np jakiś program wymuszający działanie TV w 3D.
    Pozdrawiam

Moderowany przez Olek II:

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

• REKLAMA
  • #17 10288263
    wrublos212
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Nie miałem doczynienia z Nvidia 3D vision, ale uważam że jest to możliwe. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać ten tv jako monitor, natomiast nie jestem pewien czy sterownik 3D vision zaakceptuje ekran o 100Hz odświeżaniu (krążą pogłoski że 120Hz to minimum). Ja natomiast mam pytanie, czy jest możliwe wymuszenie metody 3D page flipping bez żadnego sprzętu (3D vision bądź ekranu 3D). Pytam ponieważ istnieje możliwość sterowania okularami ze złącza VGA sygnałem V-synch. Do gier można użyć sterownika iZ3D, jednak co z filmami i zdjęciami ?
    Pozdrawiam :)

A odnośnie okularów 3D podobnych do anaglifów - Jest to technologia Dolby 3D o której można poczytać na ang. Wiki Czy można oglądać filmy 3D na zwykłym telewizorze bez technologii 3D?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości oglądania filmów 3D na zwykłym telewizorze, który nie obsługuje technologii 3D. Użytkownicy wskazują, że telewizory 3D różnią się od standardowych głównie możliwością wyświetlania obrazu w 120Hz oraz synchronizacją z okularami stereoskopowymi, co pozwala na uzyskanie efektu 3D. Istnieją różne metody wyświetlania 3D, takie jak anaglifowe, migawkowe i polaryzacyjne, z których każda wymaga odpowiednich okularów. Uczestnicy dyskusji zauważają, że obecnie nie ma powszechnie przyjętego standardu nadawania 3D, co ogranicza możliwości oglądania filmów w tej technologii. W przyszłości, jeśli pojawią się odpowiednie dekodery, istnieje szansa na oglądanie 3D na standardowych telewizorach, ale na razie nie jest to możliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA