logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu programatora 27c256 z odczytem danych i różnymi interfejsami

przemek.tomala 01 Lut 2003 21:21 11427 9
  • #1 90950
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Potrzebuje takiego z możliwością odczytu danych. Podłączany do kompa w obojętnu sposób(com, lpt, usb :wink: ) Nie potrzebuje obsługo innych kości. Czy ktoś ma schemacik takiego urządzonka??
  • #2 92851
    andmak
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Jeżeli będzie programował 27C256 to także 27C512 oraz 27C64 są to bardzo podobne pamięci i powiem ci że nie takie proste jest ich programowanie.Ja mam programator na AT89C52 który obsługuje te kości.Willem programator nie programował mi ich ale odczytywał ich zawartość.Musisz uważać bo niektóre programatory mogą nie programować tych pamięci.Musisz zwrócić uwagę czy przy programowaniu programator zwiększa napięci na 13V.Jeżeli dany układ tego nie realizuje to nie będzie programował ci układów.
  • #3 93352
    tomatronix
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Przesyłam ci schemat+program+opis programatora z Niemieckiej stronki.
    Pozdrawiam TOMATRONIX.
    Załączniki:
    • Eprog.zip (51.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 93376
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    ja mam schemat programatora do odzczytu i zapisu 27C256 by kolnierzyk. jak znajde to moge tu umiescic, jest to sam schemat bez plytki, przez autora zmontowany na pl.uniwersalnej, jest to na LPT
    pozdrawiam
  • #5 97857
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Uwaga na napięcie programujące. Spotkałem się z Epromem 27C64 by National Semiconductor, opisanym 12,5V prog, który zaskoczył dopiero przy 21V. Czasami to istna ruletka, szczególnie jak kupuje się części na giełdach, z naciskiem na Wolumen. Uważajcie i nie wierzcie w pisane.
    Pozdrawiam, Michał.
  • #6 98012
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    to jest ten schemat, jak ktos chce to moge jeszcze wzucic program...
    Załączniki:
    • 27c256pr.zip (35.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 98092
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    sprawdzony programator pamięci eprom (tani)

Pozdrawiam Mirek
    Załączniki:
    • EPROMr.rar (281.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1384012
    maciekbazyl
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    witam wszystkich ZYRAF sciągnałem schemat programatora27256 BY KOŁNIERZYK i nie wiem jaki program do niego uzyc aby ten programator dzialał???czy mógłby mi pan przesłac na email maciekbazylgo2.pl lub zamiescic na forum program do obsługi tego programatora ????????
    pozdro :)
  • #9 3759814
    budzio18
    Poziom 11  
    czy mozna tym zaprogramowac chip samochodowy? mam 27c256
  • #10 4354513
    Małysz_
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam!
    Jakiego programu użyć do obsługi Programatora Kołnierzyka?
    Myślę że on byłby najlepszy do zrobienia na szybko. Potrzebuje rozpracować stary sterownik z taką pamięcią.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu programatora pamięci EPROM 27C256 z możliwością odczytu danych oraz obsługą różnych interfejsów (COM, LPT, USB). Wskazano, że programowanie układów 27C256, 27C512 i 27C64 nie jest proste i wymaga odpowiedniego napięcia programującego, często około 13V, choć w niektórych przypadkach może być wyższe (np. 21V). Użytkownicy polecają schematy programatorów opartych na mikrokontrolerze AT89C52 oraz programator Kołnierzyk, który działa na porcie LPT i umożliwia odczyt i zapis. Udostępniono schematy, programy i opisy, w tym materiały z niemieckich stron. Zwrócono uwagę na ryzyko związane z różnymi napięciami programującymi w pamięciach różnych producentów, co może wpływać na skuteczność programowania. Pojawiły się pytania o oprogramowanie do obsługi programatora Kołnierzyk oraz możliwość programowania chipów samochodowych z pamięcią 27C256.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA