logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dokładność gps w ppc, błedy rzędu do kilku/nastu km

CrashJack 06 Paź 2010 14:34 2572 4
REKLAMA
  • #1 8589630
    CrashJack
    Poziom 10  
    witam
    otóż jest taka nie ścisłość, posiadam SE Xperia X1 i używam programu Run.GPS Trainer UV pro [do biegania i jazdy na rowerze]

1. wiem, że dokładność gps jest w miarę nie dokładna do kilkunastu metrów, ale jak biegam to samą trasą i tyle samo km robię, ale często o różnych porach dnia [rano, popołudniu bądź wieczorem] to często km są różne i odbiegają od rzeczywistego przebiegniętego dystansu nawet do kilku/nastu km, czy da się coś z tym zrobić ?

2. w programie run.gps trainer uv pro są opcje związane z gps, a więc, czy jest sens ustawienia baud rate na najwyższy ? [115200] czy to coś da ? obecnie mam ustawione na 9600, a może na inną mam ustawić ?

3. GPS Dilution mam ustawione na 15,0, czy może mam zwiększyć czy zmniejszyć te ustawienie, jeśli ma coś pomóc w dokładności gps'a [min to 4,0 a max to 24,0]

4. i do czego służy opcja: use .Net COM port ?

5. oraz taki błąd wyskoczył, już tłumacze o co chodzi, jadę rowerem i włączyłem gps, i po przejechaniu zatrzymałem, normalnie zrobiłem z 12km, a gps mi wskazał z około 350km i jechałem z prędkością do 240km/h i patrząc na mapę wyrzuciło mnie do Afryki, że jakbym jechał z północy Maroka na Południe
    oraz druga podobna sytuacja, biegam wszystko było okej, już kończyłem trening, czas około 1h50, za splitowałem ostatni raz, wracałem do domu i tu patrzę dystans około 25km co było nie realne, altitude bardzo wysoki, a do domu dobiegając już było około 33km, a potem patrząc na mapę wyrzuciło mnie aż do Francji i biegłem z prędkością około 140km/h :| też sytuacja nie realna

więc co się mogło stać i dlaczego tak się dzieje ?

oczywiście, używam wbudowanego gps
  • REKLAMA
  • #2 8589881
    JALA
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    A czy przypadkiem to rozbieżności nie są spowodowane lokalizacją przez GSM gdy GPS jest za slaby?
  • REKLAMA
  • #3 8589935
    CrashJack
    Poziom 10  
    JALA napisał:
    A czy przypadkiem to rozbieżności nie są spowodowane lokalizacją przez GSM gdy GPS jest za slaby?

mieszkam w dużym mieście, gdzie usługa 3G/UMTS jest dostępna niemal wszędzie, więc gsm też powinnien być dobry
  • REKLAMA
  • #4 8589994
    JALA
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    dobry to pojęcie względne, zależy też od systemu, który przelicza dane na podstawie LAC/CID nadajnika... mogą mieć nieaktualną bazę itp itd...
  • #5 8607244
    CrashJack
    Poziom 10  
    może ktoś jeszcze się udzieli w tym temacie ?
REKLAMA