logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać program w C++ do operacji na tablicy dwuwymiarowej?

misiek2006 09 Paź 2010 20:23 1298 2
REKLAMA
  • #1 8601051
    misiek2006
    Poziom 1  
    Witam .
    Mam prośbę przerabiamy teraz w szkole tablice dwuwymiarowe tworzone w c++ i o ile z prostszymi przykładami nie mam problemu to z tym ni jak nie potrafię sobie poradzić :( Oto treść zadania ...

Napisać program realizujący:
    1. wczytywanie tablicy o wymiarach mxn, której elementy są równe iloczynowi indeksów wiersza i
    kolumny
    2. wyświetlanie elementów tablicy z podziałem na wiersze
    3. obliczenie sumy kwadratów tych elementów tablicy, których numer wiersza jest równy numerowi
    kolumny
    4. obliczenie iloczynu tych elementów tablicy, których numer wiersza jest większy niż numer kolumny
    5. zwiększenie o 2 tych elementów tablicy, których numer wiersza jest mniejszy niż numer kolumny

Naturalnie z wpisaniem bibliotek i czyli z podstawami nie mam problemu ale jakie zależności i odpowiednie algorytmy z tym mam problem :(
    Jeśli ktośby mógł pomóc mi z tym programikiem był bym bardzo wdzięczny ...[/i]
  • REKLAMA
  • #2 8601103
    azra
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Podanie Ci gotowego kodu niewiele Cię nauczy, spróbuj któryś z tych punktów zrealizować (przysiądź, wysil korę mózgową, popróbuj kodować) i jeśli Ci nie będzie wychodzić, to wrzuć kod, który sprawia Ci problem, a wtedy z chęcią spróbuję (być może inni również) Ci pomóc. ;)
  • #3 8601261
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.

Na forum obowiązuje REGULAMIN i "przyklejone" do niego pytania wraz komentarzami.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

-->REGULAMIN pkt 16 i 11.
REKLAMA