logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98: Brak połączenia z internetem przez DHCP w sieci osiedlowej

ania196 10 Paź 2010 13:59 4513 17
REKLAMA
  • #1 8603245
    ania196
    Poziom 10  
    Witam

Mam taki, że na komputerze z win98 nie moge odpalać internetu. Internet mam z sieci osiedlowej, ustawiałam pare tygodni temu na sztywno adresy ip, maske, brame i wtedy działał a dzisiaj nie moge przeglądać stron. Zrobiłam zwolnij wszystko a potem kliknęłam odnów wszystko i własnie w tym odnów wszystko wyskoczyła mi informacja że nie można odnaleźć serwera dhcp
    Jak można rozwiązać ten problem ? Będe wdzieczna za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 8603291
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Czy kabel podłączony ? tzn zielone diody palą się przy gniazdku gdzie wchodzi kabel internetowy do komputera ?

Pokaż połączenia sieciowe (nie jestem pewny czy coś takiego jest w w98).

> ustawiałam pare tygodni temu na sztywno adresy ip, maske, brame i wtedy działał
    Jak miałeś na sztywno to nie DHCP, wieć wpisz na sztywno a nie DHCP, czemu dajesz DHCP jak miałeś sztywno ?
  • REKLAMA
  • #3 8606926
    ania196
    Poziom 10  
    tak połączenia sieciowego nie mam jak pokazac w win98 teraz tak druga sprawa na sztywno (ja tak rozumiem sztywno) sama wpisałam adres ip i takie tam. Wczoraj robiłam takie coś jak uzyskaj adres ip automatycznie i tez nic z tego neta nie było w końcu zmieniłam w hkey_lokal_machin dhcp internet był ale odpalam dziś net i znowu go nie ma? co może być tego przyczyną? Podspodem zamieszczam stronke wg której zmieniałm ten hkey
    http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/w98tcpip.html
    robiłam tak jak na tej stronie to internet wczoraj buył ale dziś odpaliłam i nie ma
  • REKLAMA
  • #4 8606954
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Spróbuj odinstalować protokół tcp/ip i od nowa zainstalować. Bo masz coś strasznie naśmiecone w tym systemie skoro takie hece ci się dzieją.
    A na innym kompie z innym systemem net działa ??
  • #5 8607002
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Sieci osiedlowe zazwyczaj ustalają IP, bramę i maskę i przydzielają indywidualnie uzytkownikom. Serwer DHCP musi mieć wpisane IP sieci - podane przez operatora.
  • #6 8607203
    ania196
    Poziom 10  
    hermes-80 net na innym kompie z innym system działa (win xp+service pack2) tylko na tej win98 nie chce działać za bardzo
    robiłam tak jak jest pokazane na tej stronce http://www.neotrix.pl/konfiguracja-sieci/konfiguracja-windows-98 i tez nic znaczy działał przez jakiś czas ale jak odpaliłam dziś kompa i neta to znowu internetu nie bylo mimo ze wszystko ustawiłam tak jak jest na tej stronie powyżej

Dziękuję wsystkim za ofiarowanie punktów
  • #7 8607225
    hermes-80
    Poziom 43  
    Zapewne zaśmiecony system na śmierć, doradzałbym reinstalacje bo ciężko będzie znaleźć przyczynę na forum.
  • #8 8607283
    narkoholik
    Poziom 30  
    Jeżeli neotrix jest twoim dostawcą to do nich należy skierować pytanie ( przerwy techniczne, opłaty i ilośc komputerów na łączu).
    Widać że wszystko jest przydzielane automatycznie przez DHCP i możliwe że filtrowanie po MAC karty lub przydzielane przez HUB-a. Ten komputer z XP działa a z 98 to drugi ? Dostawca wie ?
    30 pkt za samodzielność i wytrwałość.
  • #9 8607345
    ania196
    Poziom 10  
    hermes-80 system był już przeinstalowany
    narkoholik moim dostawcą internetu jest duna (mieszkam teraz w białymstoku z rodzicami) i robiłam tak jak oni podali na stronce a wiec tak http://www.duna.pl/internet/niccfg_9x.php
    tak ten komputer w win98 to drugi komputer i dostawca o nim wie
    wcześniej miałam w domu router który rozdzielał łacze niestety router sie popsuł i sytuacja wygląda tak że po prostu przepinam kable jak chce odpalić internet na drugim kompie. Dzięki za ofiarowanie punktów
  • #10 8607390
    narkoholik
    Poziom 30  
    Podobne ustawienia i jest ostrzeżenie o zmianach.
    W xp Wystarczy zmieniać/odnawiać ale WIN 98 wymaga restartu jak dobrze pamiętam przy każdej zmianie w sieci.
    Więc jesli tylko przekładasz kable to w W98 musisz jeszcze restartowac komputer.
  • #11 8607428
    ania196
    Poziom 10  
    narkoholik
    ja robie tak najpierw przepinam kable czekam chwile (ok 1 min) zanim prąd zacznie płynąć :) a następnie włączam komputer z win 98 (nie jestem pewna ale wydaje mi sie że skoro włączam komputer na juz podpiętym kablu to już chyba komputer robi wszystkie ustawienia łącznie z ustawieniami sieci ale tak jak powiedziałam nie jestem pewna) algorytm mego uruchamiania internetu na kompie z win 98 wygląda tak
    1. przepinam kable
    2. czekam ok 1 min
    3. włączam komputer
  • REKLAMA
  • #12 8607473
    narkoholik
    Poziom 30  
    Zaczyna się wróżenie i nie wszystko jest jasne. Sprawdziłem regulamin twojego opertora. Przydzielają IP (być może dynamicznie/automatycznie) i uprawnienia przypisują MAC karty sieciowej. Router to "pomijał" . Otrzymałaś KARTĘ INSTALACYJNĄ do drugiego komputera czy klonujesz MAC karty Z XP na 98 ? Z postu wynika że udawało się nawiązac połączenie ale się zrywa/unieważnia ?
  • #13 8607519
    ania196
    Poziom 10  
    otrzymałam kartę instalacyjną nie klonuje żadnych MACów, tak masz racje udawało się nawiązać połączenie ale tak jakby na krótko np. wczoraj zrobiłam tak jak podał mój operator zgodnie z jego wskazówkami ale i tak netu nie było następnie więc zmieniłam ten hkey tak jak to było pokazane na tej stronce w paru postach wyzej i wczoraj net działał niestety dziś odpalam komputer i jest znów ten sam problem czyli nie moge odpalić internetu. Czy to możliwe żeby win98 "gubił" jakies ustawienia ?
  • #14 8607530
    hermes-80
    Poziom 43  
    Może karta sieciowa jest uszkodzona lub sterowniki trzeba poszukać nowych, jeśli masz możliwość zainstaluj inną kartę sieciową na PCI.
  • #15 8607613
    narkoholik
    Poziom 30  
    A serwer PROXY ustawiony. w3cache.duna.pl 8080
  • #16 8609178
    ania196
    Poziom 10  
    hej

a więc tak troche znowu pokobinowałam i na razie net działa ale przypuszczam że jutro już nie będzie działał ale narkoholik miałeś racje serwer proxy był nieustawiony znaczy miałam nastawione na to aby automatycznie wykrywał ustawienia sieci a mam pytanie mam ustawiony teraz ten serwer proxy jheśli jutro odpale neta i znowu nie bedzie działał to co dalej ?
  • #17 8609433
    narkoholik
    Poziom 30  
    Po co czekac do jutra ? Włącz/ wyłącz teraz. I nie kombinuj tylko patrz co zmieniasz bo nie dość że nie będziemy pewni rozwiązania to sama juz nie dojdziesz co namieszane jest. Nie grzeb w rejestrach bo zmieniasz to co jest dostępne ze zwykłego Menu (powłoka windows).

Tylko zanim zresetujesz wpisz (menu start, uruchom) winipcfg i spisz DHCP, DNS, Bramkę, IP i Maskę. Tak dla pewności bo i tak część jest dynamiczna.
  • #18 8611757
    ania196
    Poziom 10  
    hej

odpaliłam dziś kompa i internet działa wszystkie ustawienia mam spisane (a raczej zrzucona zrobiłam printscrn). Dziękuje wszystkim za pomoc a Tobie Narkoholik także za podarowanie punktów.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem internetowym na komputerze z systemem Windows 98, które wcześniej działało po ręcznym ustawieniu adresów IP, maski i bramy. Po próbie uzyskania adresu IP automatycznie przez DHCP, pojawił się komunikat o braku serwera DHCP. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym reinstalacji protokołu TCP/IP oraz modyfikacji rejestru, ale problem nadal występował. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie połączeń kablowych, usunięcie ewentualnych uszkodzeń karty sieciowej oraz kontakt z dostawcą internetu. Ostatecznie, po ustawieniu serwera proxy, użytkownikowi udało się nawiązać połączenie, jednak obawiał się, że problem może powrócić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA