logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Acer 5320 wyłącza się zasilanie po nagrzaniu

diodak_ 21 Paź 2010 13:40 2667 5
  • #1 8645886
    diodak_
    Poziom 15  
    Witam
    Probem polega na tym, że po ok 20 minutach pracy gasnie dioda wskazująca zasialnie zewnętrzne/ładowanie. Bateria przestaje być ładowana a komputer dalej pracuje korzystając z zasilania bateryjnego. Wszystko to tak wygląda jakbym odłączył wtyczkę od zasilania zewnętrznego. Przy wyłączonym komputerze ładowanie baterii odbywa się też przez kilka naście minut, puźniej dioda ładowania gaśnie i wygląda jak bym wyłaczył zasilanie Zasilacz sprawdziłem i jest ok.
    Przelutowałem płytę główną i pomogło na kilka dni(działał przez kilka dni po kilka godzin) . Problem jednak powrócił.
  • #2 8648796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 8648818
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Jeśli nie ma zwarcia w mosfetach i ładowanie baterii działa prawidłowo trzeba sprawdzić układ monitorujący napięcie baterii na PU11 (LM358).
  • #4 8648952
    diodak_
    Poziom 15  
    Mariusz- ale ten problem występuje też przy wyjetej baterii . Osobiscie podejżewam jakąś główną przetwornicę.
    Macie może schemat do tego modelu albo podobnego?
  • #6 8660331
    diodak_
    Poziom 15  
    Dzięki za informacje ale niestety nie byłem tam zarejestrowany przez co nie mam odpowiedniej ilości punktów do pobrania schematu. Może ktoś ma chociaż wycinek części zasilającej.

Obecnie laptop pracuje poprawnie bez baterii , natomiast jak podlączę baterię i zacznie się ładować to w krótkim czasie slychać probkowanie przetwornicy i za chwilę odcinane jest zewnętrzne zasialnię (bateria przestaje być też ładowana) a laptop pracuje tylko na baterii.

Wymieniać kontroler ładowania i tranzystory?
REKLAMA