logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obsługa tel. z PC Jak pobierać info. z komórki na PC?

jury66 23 Paź 2010 16:06 3427 15
REKLAMA
  • #1 8653862
    jury66
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Poszukuje programu do obsługi telefonu komórkowego za pomocą PC. Chodzi mi dokładnie o to aby komputer wyświetlał informacje typu: numer dzwoniącego (oczywiście jeśli nie jest zastrzeżony) i oczywiści aby można było odebrać i rozmawiać z pomocą mikrofonu i słuchawek.

Dokładnie to chciałbym zbudować sprzęt, który będzie przekazywał informacje o dzwoniącym do radia samochodowego. Chce aby radio „mówiło” kto dzwoni. Marzeniem jest to, aby głosowo odebrać i prowadzić rozmowę ale to może później.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8656997
    Jaro070
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    A jaka to komórka?
  • #3 8657716
    jury66
    Poziom 10  
    Samsung E250 lub też Nokia 7230
  • #4 8658024
    Jaro070
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    jury66 napisał:
    Nokia 7230

Ściągnij Nokia PC Suite i sprawdź czy coś takiego tam jest
  • #5 8660905
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Garmin Nüvi: bluetooth, synchronizacja z kontaktami w telefonie, czyta smsy, czyta kto dzwoni (nie jestem pewien), transmiter, komendy głosowe, zestaw głośnomówiący, odbieranie/wybieranie połączeń.
    Poczytaj na stronie Gramina który ma funkcje które Ci będą odpowiadać. Lub poszukaj z innej firmy.

PC: telefon na S60v3 np. N73 z opcją mówienia "kto dzwoni" lub dowolny S60 + Nuance Talks (można sprawdzić na stronie obsługiwane modele); Mobileways Remote S60 Professional; FM Transmitter CA-300; np. Jabra BT8040.
    w skrócie: PC połączony z telefonem po USB; BT8040 po BT z telefonem; CA-300 z telefonem po mini jack. Remote S60 pokaże Ci na komputerze kto dzwoni, transmiter przekaże do radia informacje głosową "kto dzwoni", przez BT8040 będziesz prowadził rozmowę jak i przez niego odbierzesz jak i zakończysz połączenie.

Można i bez PC: Jabra BT800 lub podobny zestaw głośnomówiący + FM Transmitter CA-300.
  • REKLAMA
  • #6 8662917
    jury66
    Poziom 10  
    Widzę tu wiele ciekawych propozycji. Sprawdzę co i jak ale pytania napeno się pojawią
  • REKLAMA
  • #7 8663024
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Znajomy miął radyjko Beckera z navi (tylko strzałki się wyświetlały bo wyświetlacz był zwykły radiowy żadnej mapy) i tez wyświetlało dzwoniącego i działało jako głośnomówiący zestaw.
  • #8 8663071
    jury66
    Poziom 10  
    no tak, nie byłem tego śwadomy a przecież to aplikacje na telefon. A ja własciwie szukam czegoś co będzie jaby symulować klawiature telefonu. Kiedyś udało mi się podłączyć SE w ten sposób, że nawet kiedy ktos dzwonił sygnał dzwonka był słyszalny w głośnikach od PC, tyle że nie było klawiatury tel. na ekranie PC aby odebrać czy też nawiązać nowe połączenie, co wiecej, nie wyświetlał się też nr dzwoniącego. Nie wiem, może zbyt wiele wymagam od technologii naszych czasów.
  • REKLAMA
  • #9 8663153
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Ja mam coś takiego jak MyMobliler i to jest soft na peceta przez który mam zwirtualizowany w oknie ekran telefonu ale z Windows mobile mogę stukać esemesy z klawiatury czy obsługiwać tel myszka bez brania go do ręki bardzo przydatne bo nie trzeba się bawić telefonem starczy kilka klików. dźwięku na głośniki nie przesyła. Chyba ze jeszcze do tej opcji nie doszedłem
  • #10 8664148
    jury66
    Poziom 10  
    Wszystko jest dobrze ale nadal nie moge odszukac programu który pozwoli mi wykonac połączenie z poziomu komputera
  • #11 8664922
    dinos83
    Poziom 33  
    Mobileways Remote S60 Professional
    Czytałeś mój post, patrzyłeś co każde urządzenie/program umożliwia?
    To ma być rozwiązanie w samochodzie z laptopem?
  • #12 8667400
    jury66
    Poziom 10  
    Tak ,to ma być właśnie takie rozwiązanie, które zapewni większą opcje możliwości niż tylko wykonywanie i odbieranie połączeń. Oczywiście realizacja będzie możliwa z pomocą programu, który zapewni odpowiednie funkcje.

Dodano po 13 [minuty]:

Możesz mi opisać mniej więcej funkcje tego programu. Nie mam aktualnie możliwości sprawdzenia tego empirycznie wiec zatrzymam się na wiadomościach od Ciebie

Dodano po 56 [minuty]:

Podziele się tym co znalazłem: MyPhoneExplorer tyle że to jest do SE a ja potrzebuje na nokie.
  • #13 8670205
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Jesli chodzi o Nokię to jest Nokia PC Suite. Darmowy. Możesz łączyć się z telefonem i kompem przez irdę, bluetooth, USB i port szeregowy. Możesz przeglądać i edytować zawartość telefonu i karty pamięci. Działa na prawie wszystkich Nokiach. Możesz zorbić kopię kontaktów, sms-ów, ustawień, kalendarza i zrzucić to na praktycznie każdą inną Nokię (jeżeli np: będzie to inny, starszy model to w najgorszym wypadku wgrają się jedynie kontakty i sms-y - innymi słowy przyjmie to co obsługuje, bez problemu, bez komunikatów typu telefon niekompatybilny, z podsumowaniem szczegółowym co się dało a czego nie dało się skopiować). Możesz edytować kontakty, zarządzać i wysyłać sms-y oraz mms-y przy pomocy komputera (warunek - telefon cały czas połączony z kompem). Możesz podłączyć jednocześnie z kompem kilka Nokii np: jedną na USB, jedną bluetooth (jeśli podłączysz wiecej niż jeden telefon na bluetooth to strasznie muli). Gdy ktoś dzwoni wyświetla się stosowny komunikat, podobnie jak przyjdzie wiadość. Możesz za pomocą komputera zadzwonić, odebrać albo odrzucic połączenie. Niestety nie ma przekierowania głosu na komputer i sama rozmowa musi już być z komórki. Chociaż i tak jest to dla mnie najlepszy pakiet jeśli chodzi o marki telefonów i bije na głowę wszystkie inne znane mi programy (szczególnie robienie kopii zawartości tela, które potem można wgrać na prawie każdą Nokię).
  • #14 8673135
    jury66
    Poziom 10  
    Świetny opis, dzięki. Właśnie o takie funkcje mi chodziło.
    Kiedyś "podpinałem" SE przez bluetooth do laptopa. Z tego co pamiętam to doszło do przekazania dźwięków a nawet rozmowy na głośniki PC bez żadnego oprogramowania poza oczywiście sterownikami do bluetooth . Nie wiem czy zda to egzamin w telefonie Nokia, ale oczywiście sprawdzę to doświadczalnie i podzielę się wynikami.
  • #15 8676075
    dinos83
    Poziom 33  
    jury66 napisał:
    Tak ,to ma być właśnie takie rozwiązanie, które zapewni większą opcje możliwości niż tylko wykonywanie i odbieranie połączeń. Oczywiście realizacja będzie możliwa z pomocą programu, który zapewni odpowiednie funkcje.
    Dodano po 13 [minuty]:
    Możesz mi opisać mniej więcej funkcje tego programu. Nie mam aktualnie możliwości sprawdzenia tego empirycznie wiec zatrzymam się na wiadomościach od Ciebie

http://mobileways.de/products/remotepro/scree...remotepro/screenshots-of-remote-professional/
    http://mobileways.de/products/remotepro/features/features-of-remote-professional/
    Widzisz pulpit telefonu i możesz poruszać się po opcjach w nim z poziomu komputera (grać w gry; pisać smsy itd.). A z komputerem możesz się połączyć po USB, BT, WIFI (jeśli telefon zakupisz z WIFI, a kartę sieciową WLAN w laptopie ustawisz na tryb AP). Dla efektu możesz dać skina swojego telefonu.
    Dodatkowo Best Full Screen Caller i będzie Ci się na cały ekran wyświetlała fotografia osoby która dzwoni. A jeśli nieznany numer to TrueCaller:
    http://pda.pl/news/truecaller_odnajdzie_kazdy_nieznany_numer_jaki_zadzwoni/
    http://www.truecaller.com/?p=videos
  • #16 8679657
    jury66
    Poziom 10  
    Udało mi się osiągnąc coś takiego: PC działa jak zestaw głośnomówiący gdzie słychać dzwięki telefonu w głośnikach PC rozmowe itp. (to wszystko bez żadnego programu) ale:
    1. PC sam odbiera połączenie
    2. Rozmówca mnie nie słyszy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje programu do obsługi telefonu komórkowego z poziomu komputera, który umożliwi wyświetlanie informacji o dzwoniącym oraz prowadzenie rozmów przez mikrofon i słuchawki. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań, w tym Nokia PC Suite, który pozwala na synchronizację z telefonem Nokia, oraz Mobileways Remote S60 Professional, który umożliwia zdalne sterowanie telefonem. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi modelami telefonów, takimi jak Samsung E250, Nokia 7230, oraz funkcjami zestawów głośnomówiących, jak Jabra BT8040. Wspomniano również o Garmin Nüvi, który może czytać SMS-y i informować o dzwoniących. Użytkownik wyraził chęć przetestowania różnych opcji, aby osiągnąć zamierzony cel.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA