mam pytanie. W jakiej firmie najlepiej zamówić transformator toroidalny do wzmacniacza mocy. Gdzie mi nawina takie napięcia jakie potrzebuję i... nie będzie buczał.
Trafo toroidalne kupisz prawie w każdym sklepie z elektroniką.
Nic nie trzeba nawijać ,są gotowe na potrzebne napiecia. Na giełdach elektronicznych pojawiają się producenci i tam jest najtaniej. Przesyłki bym odradzał ,bo listonosz bedzie Ciebie długo pamietał.
Pozdrawiam
dobre nie buczące trafo o mocy 350 - 400 w do zastosowań wysokiej jakości audio to duży problem, na pewno odradzam indel i telto - jestem mocno zawiedziony tymi firmami. Zwróć uwagę na to czy firma stosuje ekranowanie magnetyczne w toroidach, czy ma możliwość stosowania "lepszych" rdzeni do wysokiej klasy audio (i czy wiedzą o co chodzi ), czy np. wyprowadzają napięcia linką miedzianą (to akurat szczegół ale miły) i ewentualnie czy są zalewane lub lakierowana każda warstwa.
Nie kupię żadnego w sklepie bo mieszkam w Wałbrzychu a tutaj jest niezła nędza.Pozostaje wysyłka.Pamiętam że ktoś kiedyś podawał adres do firmy która robi naprawdę dobre transformatory do sprzętu audio ale kosztowne no i nie mogę tego znaleźć na forum.Potrzebuję trafo 600VA pierwotne 240V wtórne 2x28.
pracuję tam gdzie powstaje materiałnał na rdzenie czyli Stalprodukt w Bochni i powiem tak, te rdzenie co są u nas kręcone są napewno dobre i idzie to w wiekszości na export. Każdy rdzeń jest indywidualnie badany po zakończonym procesie. natomiast producenci traf głównie kupują jak zauważyłem gotowe przycięte na wymiar pasma i sobie sami kręcą.a czy to robią dobrze i pełnym procesem który jest wymagany kto to wie.
Pozdrawiam
a czy ktoś zamawiał już trafo w firmie lachowski www.toroidy.pl ?Czy są to dobre nie buczące trafa?Nie chcę znowu wpakować kupe pieniedzy i kupić czwarte buczące badziewie!!!!
Poszukując cichego transformatora toroidalnego do wzmacniacza mocy o parametrach 600VA, 240V pierwotne i 2x28V wtórne, dyskutowano o dostępności gotowych transformatorów w sklepach elektronicznych oraz na giełdach, gdzie można znaleźć szeroki wybór napięć. Zalecane jest unikanie transformatorów firm Indel i Telto ze względu na buczenie i niską jakość. Ważne cechy dobrego transformatora to ekranowanie magnetyczne, stosowanie wysokiej jakości rdzeni, odpowiednie wyprowadzenia (np. linka miedziana) oraz zabezpieczenie warstw lakierem lub zalewaniem. Polecano firmy takie jak Inter-Chip oraz MKPT, a także specjalistyczne zamówienia w firmie Lachowski (www.toroidy.pl), która oferuje transformatory dedykowane do audio, choć są one kosztowne. Wspomniano także o rdzeniach produkowanych przez Stalprodukt w Bochni, które są wysokiej jakości i eksportowane. Wysyłka transformatorów jest możliwa, jednak autor preferuje firmę z dobrą reputacją, aby uniknąć problemów z buczeniem i stratą pieniędzy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.