logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć kartę ethernet w BIOS na ASUS M2N-SLI po reinstalacji XP?

TheKrzychuuuuu 26 Paź 2010 16:30 15718 9
REKLAMA
  • #1 8665988
    TheKrzychuuuuu
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Siema!

Mam problem. Chodzi o to, że niedawno formatowałem kompa i jak zainstalowałem go ponownie to okazało sie że xp nie wykrywa karty ethernet. Na początku myślałem że to z braku sterowników, więc zainstalowałem wszystkie co miałem na płytce (w tym równierz te od ethernet) a tu ethernet nie działa!

Podsumowując jak i czy można włączyć karte ethernet z poziomu biosu? Moja Płyta Główna to ASUS M2N-SLI.

Proszę pomóżcie!!
  • REKLAMA
  • #2 8666002
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Karta wbudowana czy dokładana? Jak wbudowana to w biosie szukasz opcji Onboard LAN albo coś w tym stylu i dajesz na Enabled. Jak dokładana to ustawiasz ą opcję na Disabled.
  • REKLAMA
  • #3 8666015
    TheKrzychuuuuu
    Poziom 10  
    Jest to karta wbudowana
  • #4 8666016
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Jeśli dokładana to sprawdź czy nie wysunęła się ze slotu PCI.
  • REKLAMA
  • #5 8666041
    TheKrzychuuuuu
    Poziom 10  
    Napisałem że jest wbudowana! Predom spróbowałem to co mi poradziłeś, ale nie zadziałało. Dla pewności czy zapisuje mi ustawienia Dałem na Disabled Karte 1394 i zniknęła więc chyba wszystko dobrze zapisuje tylko że w panelu połączeniach sieciowych jej nie widzę.

Dam jeszcze screena menedżera użądzeń bo nie wiem czy któreś z tych urządzeń to ethernet. Jeśli tak to napiszcie która:

Jak włączyć kartę ethernet w BIOS na ASUS M2N-SLI po reinstalacji XP?
  • #6 8666116
    predom
    Poziom 26  
    Na pewno zainstalowałeś wszystkie sterowniki od płyty? Najpierw instalujesz chipset potem grafikę a potem sieciówki, dźwiękowe itd.
  • #7 8666121
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Podaj model płyty głównej to podamy linka do sterów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 8666124
    predom
    Poziom 26  
    Hermes-80 model był już podany w pierwszym poście.
    Sterowniki
  • #9 8666158
    TheKrzychuuuuu
    Poziom 10  
    A w chipset-cie nie ma czasem sterów do ethernet bo chyba je z tamtąd instalowałem

Dodano po 9 [minuty]:

Prendom WIELKIE DZIĘKI trzeba było zainstalować nowsze chipsety i odrazu wykryło nowy sprzet. Masz u mnie piwo!!!
  • #10 8666205
    predom
    Poziom 26  
    Mam 14 lat :D. Starczy pomógł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wykryciem karty ethernet po reinstalacji systemu Windows XP na płycie głównej ASUS M2N-SLI. Po zainstalowaniu wszystkich sterowników, w tym tych od ethernetu, karta nadal nie działa. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić ustawienia w BIOSie, w szczególności opcję Onboard LAN, oraz upewnić się, że wszystkie sterowniki, w tym chipset, zostały poprawnie zainstalowane. Ostatecznie, po zainstalowaniu nowszych sterowników chipsetu, karta ethernet została wykryta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA