Mam problem z ustaleniem kolejnosci zaplonowej cylindrow, czy moze mi ktos poradzic jak to ustalic i od ktorej strony liczyc jest o samochod VW Santana 4 cylindry
Witam!
W VW santana o ile wiem powino być 1-3-4-2...
Ewentualnie patrz na kolejność otwierania zaworu ssącego albo wydechowego, też bądą się otwierały w/g kolejności zapłonu.
Liczy się raczej od kółka rozrządu...
PS.:Też miałem Santankę, ale GL5 tą z 5 garami i na gaźniku tam klejność była taka 1-2-4-5-3
po updacie Zawsze można spojżeć na wałek rozżądu
pozdrawiam
wykręć 1 świece i spawdź w jakim położenu jest tłok . jeśli bedzie na górze to zobacz znaki na klole pasowym jeśli zejda sie dwie kreski to teraz ma być zapłon na 1 garku . Mozesz założyć dwa przewody próbować odpalić i zakładać przewody aż zagada normalnie .
✨ W dyskusji ustalono, że kolejność zapłonowa cylindrów w 4-cylindrowym silniku VW Santana to 1-3-4-2, licząc od strony koła rozrządu. Potwierdzono, że można to zweryfikować obserwując kolejność otwierania zaworów ssących lub wydechowych, które odpowiadają kolejności zapłonu. Dodatkowo zasugerowano praktyczną metodę diagnostyczną polegającą na wykręceniu świecy zapłonowej pierwszego cylindra, sprawdzeniu położenia tłoka oraz znaków na kole pasowym, co pozwala potwierdzić moment zapłonu. Wspomniano także o innym modelu VW Santana z silnikiem 5-cylindrowym (GL5), gdzie kolejność zapłonowa wynosi 1-2-4-5-3, jednak dotyczy to innego wariantu silnika. Wygenerowane przez model językowy.