No to skoro sobie marudzimy to:
xitami napisał:
- bez sensu? no nie całkiem.
A jednak juz w kolejnej linijce temu zaprzeczyłeś, więc chyba całkiem.
xitami napisał: - eof konieczny? wcale nie bo zobacz w programie Dialera wystarczy pętlę WHILE NOT EOF(FI) zastąpić przez REPEAT ...... UNTIL READ<1024 i co? eof jest konieczne?

Tak. To jest najprostszy sposób sprawdzenia końca pliku tekstowego i nie widzę powodów by to komplikować. W innych listach wybrzydzałeś na "magiczne liczby", fajne określenie swoją drogą, wiec dziwi mnie, że tym razem podajesz to jako słuszne rozwiązanie (a dlaczego akutat 1024? Chyba nie ma obowiązku czytania w takich blokach?). Zaproponowana zmiana wygląda mi raczej na szukie dla sztuki.
Z innych rzeczy - sortowanie bąbelkowe to nie wada (nie należy bez potrzeby komplikować programu), z postawionego pytania nie wynika, że autor miał kłopot z przeskoczeniem końca wiersza (bo nie mógł mieć, nawet czytając po jednym znaku dojdziemy do końca pliku a nie wiersza, no chyba że ktoś ma nadprzyrodzone zdolności ściągania na siebie pecha), format pliku z danymi nie ma tu znaczenia (wystarczy info, że to plik tekstowy - wszystko jedno jak tekst jest wewnątrz poukładany), a skoro moja propozycję uważasz nie na tema, to dlaczego sam wcześniej nie zaproponowałeś czegoś na temat?
Inni tez podawali propozycje szukania cyfr, a autor pytania nie protestował, więc skąd wniosek, że nie na temat?
Z resztą o wątpliwościach dotyczących owych drobiazgów pisałem juz wcześniej, zaznaczyłem że mój przykład dotyczy tylko cyfr (prosiłem też autora z sprecyzowanie zapytania), więc chyba przyznasz, że Twoja uwaga była nie na miejscu.
Owszem miałem świadomość, że jeśli będzie potrzebne znajdowanie liczb trzeba będzie zwrócić uwagię na dodatkowe znaki, ktore nie są cyframi, więc w przeciwieństwo do kolegi nie dałem się ponieść ułańskiej fantazji i nie podałem gotowego i niepełnosprawnego algorytmu, to wymagało by więcej czasu i przemyśleń, ale aby nie pozostać teoretykiem-amatorem, a przypadkiem chodziłoby o cyfry, wzorem swoich poprzedników podałem algorytm znajdowania ich (to akurat można było napisać "na kolanie").
I to tyle - należy szukac najprostszych rozwiązań.
Pozdro.
P.S. Doszukałem się błędu w swoim opisie - zmienna plikowa powinna być typu TEXT, a nie jak napisałem FILE (ten typ raczej utrudnia obsługę plików tekstowych niż pomaga). Chyba za bardzo przyzwyczaiłem się do Delphi (tam jest "TextFile") - wiedziałem, że do poscala trzeba coś obciąć z nazwy i obciołem niewłaściwie.