Telewizor załącza się pojawia się na ekranie logo PHILIPS, najpierw na jasnym tle potem na ciemnym i telewizor gaśnie, co jakiś czas dioda mignie raz lub 2 razy i od czasu do czasu załączy się sam podświetlenie. Napięcia z zasilacza wyglądają na prawidłowe. Pytanie gdzie szukać uszkodzenia, elektronika czy z oprogramowaniem?
A jak kondensatory nie spuchnięte, co to znaczy napięcia wyglądaja na prawidłowe? Sprawdź jak sie zachowują napięcia podczas włączania jaki spadek. Tranzystory w inwenterze do sprawdzenia, również trafka.
Kondensatory wyglądają dobrze, Napięcia 24V, 12V, 5V, 3,3V stabilne, przy włączaniu też. Nie wydaje mi się że usterka związana jest z trawkami bo podświetlenie działa od momentu startu aż do zniknięcia loga PHILIPS czyli ok 21 sekund. Chodzi mi po głowie podmiana mimo wszystko kondensatorów w zasilaczu ale zanim to zrobię chciałem się upewnić czy to nie wina np. wsadu. Nie znam tego telewizora pierwszy raz ten model pojawił się u mnie na warsztacie. Kiedy wyświetla się logo wciśnięcie żółtego klawisza powoduje pojawienie się na środku pytajnika. Czasem uda się wywołać jakieś menu po niemiecku.
Posprawdzaj elementy inventera, tranzystory, trafka porównaj opory po wylutowaniu, wymień kondensatory przy tych tranzystorach kluczujących wymień nie sprawdzaj, Miałem taki przypadek w podobnym philipsie tam padły kondesatory zasilacza (spuchnięte) wymieniłem wszystkie i ruszył bez problemów.
To jest nowa seria z led-owym podświetleniem ( na chassis Q551.1E) z 2010 r.
"For Q552.1E LA and Q551.1E LA", to wszystkie modele Philips 5000, 6000, 7000, 8000 i 9000 serii z 2010.
Jest biuletyn który mówi ,że
Cytat:
For Q552.1E LA and Q551.1E LA: sets produced before week 1019.
- For Q552.1A LA and Q551.1A LA: sets produced before week 1022.
need change SSB
który( week ) przeczytasz na nr. seryjnym (pierwsze cyfry)
np. № RJ1A1018013131
na tylnej sciance masz sticker z nr.ser. xxxx****xxxxxx.
cyfry nas interesują te z pól z gwiazdką : pokazują rok i tydzień
czyli wyżej jak 1020, 1021, 1022. 1023....
Więcej info czytaj na http://www.avforums.com/forums/12687377-post19.html
Nic nie kombinuj nieś w serwis ..Jest na gwarancji
Cytat:
Nowa seria
Philips 32PFL5405H/12 i Philips 32PFL5605H/12.
najnowszy firmware 14.10.2010 nie do zassania ze strony Ph
wszędzie jest 72.20 z kwietnia"2010
najnowszy chip NXP85500
Link 1. Różnica w cenie $180 ze względu na inny sposób podświetlenia LED i matryca od Sharpa
2. Reszta to samo
3. w 32PFL5405H/12 matryca S-IPS, w 32PFL5605H/12 -- UV2A Sharp
W trybie SDM telewizor działa z sygnałem z euro, jak mu daje wyszukiwanie kanałów to nie znajduje żadnego programu. Można przeglądać USB wszystko działa dopóki jest w trybie SDM. Jak nie jest w tym trybie, to po zniknięciu loga działa tylko kilka sekund. Wgrałem mu najnowsze oprogramowanie ze strony Philipsa ale nic to nie dało.
W trybie SAM pokazuje błąd:
18000000000000000000
Error 18 (I2C bus 4, Tuner bus blocked). In case this bus
is blocked, short the “SDM” solder paths on the SSB during
startup, LAYER error 2 = 18 will be blinked.
Telewizor Philips 32PFL5605H/12 uruchamia się, wyświetla logo PHILIPS, a następnie gaśnie, z diodą mignącą sporadycznie. Użytkownik sprawdził napięcia z zasilacza (24V, 12V, 5V, 3,3V) i kondensatory, które wyglądają na sprawne. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia tranzystorów w inwerterze oraz płyty głównej, która może odłączać inwerter. Użytkownik zdołał uruchomić telewizor w trybie SDM, co pozwoliło na działanie z sygnałem z euro, ale nie udało się znaleźć kanałów. W trybie SAM pojawił się błąd związany z blokadą tunera. Ostatecznie telewizor został odebrany przez klienta w stanie nienaprawionym. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.