logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony J5 - brak dzwonka i wibracji, ale dźwięk klawiszy działa

spiro 26 Wrz 2004 23:42 1293 10
REKLAMA
  • #1 877032
    spiro
    Poziom 11  
    jak w temacie nie dziala dzwonek (o
    dziwo jest dzwiek klawiszy tzw bip) oraz wibra
  • REKLAMA
  • #2 877037
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Wymień wibro-buzzer, z tego co wiem to dźwięk klawiszy idzie z głośnikaa nie z buzzera.
  • REKLAMA
  • #3 877047
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    W telefonach Sony J5...70 wibrę i buzer to jedno i to samo. Zrealizowane jest to za pomocą głośnika do którego jest dołozona cięższa blaszka, która przy częstotlowościach pow. ok 10Hz nie drga i wtedy normalna membrana działa jak głośnik, a ponizej tej częstotliwosci są podawane duże prądy i wtedy działa jako wibrator - w tych telefonach nie mozliwe jednoczesne działanie wibry i dzwonka - dzwonek albo wibrator. Co do bipu klawiszy to jest to realizowane przez głośnik słuchwki. Teraz co padło, a więc padł ten głośniko-wibrator - wymiana jest możliwa na allegro można spodkać zapasowe. Ale jak dużo będziesz używał wibratora to znowu padnie. Ten wibrator znajduje sie pod płytą główną z tyłu telefonu i jest przylutowany do taśmy.
  • REKLAMA
  • #4 877089
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    kiedys mialem sonego popsulo mi sie to samo na karcie gwarancyjnej napisali mi ze wyminili multiactator wiec wnioskuje ze to sie tak fachowo nazywa
  • #6 877145
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Tak dokladnie to. Mozesz zawsze wsadzic zwykly glosniczek dynamiczny za 3,5 ze sklepu a podobnych wymiarach. Ale nie bedzie wibry. Kwestia wyboru. Obecnie cenny wibrobuzera spadly wiec nie trzeba kombinowac. Pozdrawiam.
  • #7 879777
    spiro
    Poziom 11  
    a mam jeszcze jedno pytanie...
    jak mam odkrecic te sruby, ktore sa na krzyzyk, bo ciezko sie odkrecaja, moze dodac wd-40?? (oczywiscie odrobine ;) )
  • #8 879782
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    lepeij sie zaopatrz w dobry srobokret bo latwo jest je popsuc a z tym wd 40 to nie radze ryzykowac bo on jest dobry do metali ale nie bardzo z plstkiem, z reszta zaden smar czy olej nie zachowuje sie ciekawie w polaczeniu z plastikiem
  • #9 879783
    bosseq
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    mocno przyciskaj do obudowy śrubaka, i musi to być mały śrubokręcik gwiazdka ztępiony na końcu na płask. Inaczej rozrajbujesz śróby i śróbki szlag tefi.
  • REKLAMA
  • #10 885382
    spiro
    Poziom 11  
    jeszcze mam pytanie...ktory kabelek do ktorej sciezki, mam czerwony i niebieski, stanie sie cos jesli zle podlacze??

ten buzzer z allegro jest calkiem inny niz na zdjeciu
  • #11 885758
    bosseq
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    chyba sie nic nie stanie, może tylko słabiej grać :-) bo będzie pracował w drugą stronę.

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Sony J5 problem polega na braku działania dzwonka i wibracji, podczas gdy dźwięk klawiszy (bip) działa poprawnie. W modelach Sony J5 wibrator i buzzer są zintegrowane w jednym elemencie – głośniku z dołożoną cięższą blaszką, która przy niskich częstotliwościach pełni funkcję wibratora, a powyżej około 10 Hz działa jako głośnik. Wibracja i dzwonek nie mogą działać jednocześnie. Uszkodzeniu ulega właśnie ten głośniko-wibrator (multiactuator), który jest przylutowany do taśmy pod płytą główną telefonu. Rozwiązaniem jest wymiana tego elementu, który można kupić na aukcjach internetowych (np. Allegro). Alternatywnie można zastosować zwykły głośnik dynamiczny, ale wtedy wibracja nie będzie działać. Przy demontażu obudowy zaleca się użycie odpowiedniego, małego śrubokręta krzyżakowego z lekko spłaszczonym końcem, aby nie uszkodzić śrub. Nie zaleca się stosowania środków smarnych typu WD-40 ze względu na ryzyko uszkodzenia plastiku. Przy podłączaniu nowego buzzer-a należy zwrócić uwagę na prawidłowe podłączenie kabli (czerwony i niebieski), choć odwrotne podłączenie może skutkować jedynie słabszym działaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA