logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór używanych Pioneer CDJ: 800 MK2 czy 1000 MK1? Który lepszy?

Bongojenga 31 Paź 2010 17:33 9535 13
REKLAMA
  • #1 8685684
    Bongojenga
    Poziom 10  
    Witam, chciałbym sobie kupić używane playery pioneera, lecz nie wiem na jakie się zdecydować. Moje typy to cdj 800 mk2 i cdj 1000. I tu problem, czy Cdj 1000 mk1 będzie lepszym wyborem od 800 mk2? . Czy brać pod uwagę cdj 800 mk1?
    Zaznaczam że 1000 mk2, 3 to troche za wysoki próg cenowy i sprzęt będzie używany.
  • REKLAMA
  • #2 8685867
    DJ_DrEw
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Cdj 800 mk1 w ogóle nie bierz pod uwagę. Większość z nich posiadała jog zrobiony na swego rodzaju ślizgaczach, co powodowało, że nie jog nie chodzi płynnie. Jeżeli nie bierzesz pod uwagę kupna 1000mk2/3, a zależy Ci na graniu z mp3 to wybierz 800kę mk2. Z drugiej jednak strony 1000 to światwy standard. Trudno cokolwiek doradzić... Sam musisz wiedzieć czego oczekujesz od odtwarzaczy.
  • REKLAMA
  • #3 8688800
    Bongojenga
    Poziom 10  
    Nie zależy mi na mp3. Jak z pracą joga w tych oddtwarzaczach? Co się bardziej przydaje: auto loop czy hot cue? Gram głównie funky house i disco.
  • #4 8689304
    DJ_DrEw
    Poziom 15  
    800Mk2 i 1000 są do siebie podobne pod względem pracy joga. Przewaga 1000 polega na gałce jog adjust, którą regulujemy opór przezeń stawiany.
    Hot Cue przydaje się do szybkiego wybierania utworów ( i ich charakterystycznych momentów) natomiast auto loop (jeśli robisz tylko proste przejścia, bez kombinowanego quasi remixowania) to bardziej opcja awaryjna na wypadek gdybyś zapomniał o tym, że track się kończe i potrzebował troche wiecej czasu. Ja wybrałbym Hot Cue, ale ich porównywanie to troche jak porównywanie szpadla do grabii... oba przydatne, ale do innych rzeczy.
  • REKLAMA
  • #5 8689348
    Bongojenga
    Poziom 10  
    Ale 1000 mk1 chyba niema jog adjust.
  • #6 8689448
    DJ_DrEw
    Poziom 15  
    Rzeczywiście... pomieszały mi się modele ;{ Sorry za wprowadzenie w błąd. Nadal jednak obstawiam za tym, że jeśli nie bierzesz pod uwagę 1000 mk2/3 to kup 800mk2. Jest to okrojony 1000 mk3 i pozniejsza ewentualna przesiadka będzie maksymalnie uproszczona.
  • REKLAMA
  • #7 8690656
    fizio
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    CDJ-800 mk2 - Czybciej czyta płytki niz CDJ-1000mk2 , gralem na obu i stawiam na 800 mk2 chyba ze dolozysz i kupisz cdj-1000mk3 a jezeli nie masz tyle gotówki to 800 bedziesz zadowolony do tego jakis mikser DJM-400 lub wyzsze modele.Pozdrawiam
  • #8 8693352
    Bongojenga
    Poziom 10  
    Mikser mam. To DJX 700 i pomimo wielu negatywnych opinii sprawuje się świetnie.
    Co do 1000mk1, czy jak będę trzymał wciśnięte cue, nacisnę play i zwolniaję oba te przysiski, muzyka będzie lecieć dalej, tak jak to jest w przypadku 800 mk2?

Na co zwrócić uwagę przy kupnie tego rodzaju sprzętu na allegro?
  • #9 8694029
    fizio
    Poziom 12  
    Tego Ci nie powiem bo nie wiem jak jest w cdj-1000mk1 , uwage zrowic ciezko powiedziec , czy wszystkie guziki działaja to raz czy nie ma problemu z czytaniem płyt.To chyba wszystko co powinno być najwazniejsze.Stawiam ciagle na CDJ-800mkII :)
  • #10 8694260
    Bongojenga
    Poziom 10  
    W instrukcji do cdj 800 mk2 piszą, że trzeba zostawić miejsce po obu bokach odtwarzacza, jednak wszystkie case (na odtwarzacze i mikser) jakie widziałem tego nie uwzględniały. Są takie case-y wogóle czy to olać?
  • #11 8699903
    fizio
    Poziom 12  
    Zadko kiedy widzialem ze ktos majac CDJ stosowal sie do tego co napisales aby zostawic miejsce.Owszem z tylu trzeba zostawic z 5 cm ale case jest tak zrobiony ze ta proporcja jest zachowana wiec nie masz o co sie martwic bo az tak bardzo sie odtwarzacze nie grzeja :)
  • #12 8699999
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    DJ_DrEw napisał:
    Cdj 800 mk1 w ogóle nie bierz pod uwagę. Większość z nich posiadała jog zrobiony na swego rodzaju ślizgaczach, co powodowało, że nie jog nie chodzi płynnie.

Bzdura, zacznimy od tego że nie ma modelu mk1.

Prowadzenie "talerza" w odtwarzaczach 800, 800mk2, 1000, 1000mk2, 1000mk3 jest niemal idenczycznie wykonane, 2 rzędy rolek.
    Zła konserwacja (brak smarowania prowadnic rollek, brak czyszczenia rolek, brak czyszczenia opto-enkodera) powoduje nierówną, głośną prace "talerza" i brak dokładności. Druga sprawa to czystość miejsca pracy, dym nikotynowy, dym z dymiarek, nadmierna wilgoc czy nadmierne kurzenie powoduje wyżej wymienione awarie.
  • #13 9181005
    dj-di
    Poziom 1  
    jakies 15 lat gralem po klubach w pl. powiem tak ani Denon - numark - citronix - czy jakis reloop nie ma porownania do pionka w akcji na dzien dzisiejszy wszyscy macie you tube i tam jest mozliwosc zobaczenia dj-a w akcji ale i jak uzywac sprzetu pioneer tak ma zaprojektowane cd-ki ze nie tracimy czasy na szukanie zbednej opcji jakiegos efx-a czy innej bajery tam tego nie ma ale hot-starty czy hot-lupy i breake + mozliwosci vinyl mode sa takie ze zadna inna marka nie de wam tak zaplanowanego mixu jak pionner polecam cdj1000mk3 jak macie sie uczyc to tak by zostac kims a nie jakies x lat uczyc sie bo wszystko inne nigdy nie bedzie dawac wam radosci z grania, tylko ciagla nauke bo bedziecie szukac caly czas sprzetu dla siebie a nie by sie bawic tym sprzetem. pozdrawiam Rob..
  • #14 9373232
    Konrad_
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    dj-di napisał:
    jakies 15 lat gralem po klubach w pl. powiem tak ani Denon - numark - citronix - czy jakis reloop nie ma porownania do pionka

A ja grałem kilka lat na Denonach (dokładnie S1000) i na tych małych gówienkach rozkładałem Dj-ów grających na CDJ 1000.
    Postaw mixer Pionka, Eclera i Denona obok siebie i posłuchaj brzmienia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru między używanymi odtwarzaczami Pioneer CDJ-800 MK2 a CDJ-1000 MK1. Wskazują, że CDJ-800 MK1 nie jest dobrym wyborem z powodu problemów z jogiem. CDJ-800 MK2 jest preferowany, zwłaszcza dla osób grających w stylu funky house i disco, ze względu na lepszą funkcjonalność i szybsze czytanie płyt. CDJ-1000 MK1 nie ma regulacji jog adjust, co może być istotne dla niektórych DJ-ów. Użytkownicy podkreślają znaczenie hot cue i auto loop, z preferencją dla hot cue w kontekście szybkiego wybierania utworów. Wskazówki dotyczące zakupu obejmują sprawdzenie stanu przycisków i czytania płyt. Użytkownicy zauważają, że odpowiednia konserwacja sprzętu jest kluczowa dla jego prawidłowego działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA