logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrozaczep z pamięcią do zasilacza Miwi Urmet 18A1

dejfit 08 Lis 2010 22:47 7761 15
REKLAMA
  • #1 8720133
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Panowie 2 szybkie pytania mianowicie:

1. Czy do zasilacza miwi urmet 18A1 potrzebny jest elektrozaczep niskoprądowy czy może być zwykły ?

2. Czy elektorzaczep z pamięcią będzie funkcjonował tak jak powinien ;) wraz z zasilaczem miwi urmet 18A1 tzn. po naciśnięciu przycisku zamka w unifonie zapamięta ten stan(rygiel będzie zwolniony) aż do otwarcia furtki ?

Chcę zamontować 2 nieruchome gałki i zastanawiam się czy będę musiał otwierać furtkę kluczem czy może jak kupię elektrozaczep z pamięcią wewnętrzną to wystarczy nacisnąć przycisk przed wyjściem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8720675
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 264
    1. Zwykły.
    2. Będzie działał tak jak powinien.
  • #3 8721181
    Tonks
    Poziom 2  
    Witam,
    1. Do zasilacza 18A1 będzie pasował zwykły elektrozaczep
    2. Elektrozaczep z pamięcią będzie działał tak jak powinien

Polecam elektrozaczep:
    http://e-mdsk.pl/product.php?id_product=36

Porządny elektrozaczep z pamięcią, listwą i wyłącznikiem :)
  • #4 8724775
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    dejfit napisał:
    ... po naciśnięciu przycisku zamka w unifonie zapamięta ten stan(rygiel będzie zwolniony) aż do otwarcia furtki ?

Będzie zwolniony aż do ponownego zamknięcia furtki.
  • REKLAMA
  • #5 8725881
    karl102
    Poziom 28  
    zybex napisał:
    dejfit napisał:
    ... po naciśnięciu przycisku zamka w unifonie zapamięta ten stan(rygiel będzie zwolniony) aż do otwarcia furtki ?

Będzie zwolniony aż do ponownego zamknięcia furtki.

Będzie zwolniony do OTWARCIA furtki i w momencie otwarcia się zablokuja, a nie dopiero po zamknięciu
  • #6 8726037
    dejfit
    Poziom 22  
    Też mi się tak wydaje, ale nie widziałem czegoś takiego nigdy w akcji, więc może mi się źle wydaje ;)

Mały OT.
    Jaki macie sposób na sprawdzenie poprawności sparowania żył gdy kabel jest już położony w ziemi. Między jednym końcem a drugim jest ok 15m.
    Miałem domofon zainstalowany 10 lat temu, zepsuł się, ojciec wezwał jakiego "machera", który mam wrażenie pogmatwał w kablach i do tego niczego nie naprawił. Kupiłem nowy zestaw, który będę podłączał na dniach, ale mam wątpliwości co do tych kabli.
  • #7 8726170
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2058
    dejfit napisał:
    Jaki macie sposób na sprawdzenie poprawności sparowania żył gdy kabel jest już położony w ziemi. Między jednym końcem a drugim jest ok 15m.

Sposobów jest mnóstwo, np. omomierz, tester ciągłości, lub prosty tester kabli: http://www.bvcom.pl/towar.php?t=1331

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • REKLAMA
  • #8 8726609
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    karl102 napisał:

Będzie zwolniony do OTWARCIA furtki i w momencie otwarcia się zablokuja, a nie dopiero po zamknięciu

Na jedno wychodzi. Mimo wszystko to jeden wielki niewypał. Dajmy na to, że dziecko naciśnie sobie guziczek w unifonie (tak dla zabawy) i nie powie nam o tym a elektrozaczep będzie cały czas zwolniony. Gdy nawet tak dla sprawdzenia naciśniemy sobie ten przycisk, to musimy iść potem fizycznie furtkę (drzwi) otworzyć, aby potem zamek ponownie jej zamknął. Tego problemu nie ma przy zwyczajnym elektrozaczepie. Naciśnięcie przypadkowe, czy takie nawet dla sprawdzenia, nie otwiera eletrozaczepu.
  • #9 8728002
    karl102
    Poziom 28  
    zybex napisał:
    karl102 napisał:

Na jedno wychodzi. Mimo wszystko to jeden wielki niewypał. Dajmy na to, że dziecko naciśnie sobie guziczek w unifonie (tak dla zabawy) i nie powie nam o tym a elektrozaczep będzie cały czas zwolniony. Gdy nawet tak dla sprawdzenia naciśniemy sobie ten przycisk, to musimy iść potem fizycznie furtkę (drzwi) otworzyć, aby potem zamek ponownie jej zamknął. Tego problemu nie ma przy zwyczajnym elektrozaczepie. Naciśnięcie przypadkowe, czy takie nawet dla sprawdzenia, nie otwiera eletrozaczepu.

Nie było mowy o wadach i zaletach tylko o sposobie działania.
    A to wytłumaczenie jest niezgodnie z prawdą.
  • REKLAMA
  • #10 8728543
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Prawdą jest, że elektrozaczep będzie przez cały czas otwarty, gdy np. ktoś zrezygnuje (rozmyśli się) z wejścia. Wtedy to trzeba się ruszyć ze stołka i samemu iść trzasnąć furtką. :D
    Jak ktoś mi nie wierzy (np. karl102), to cytuję fragment ze strony producenta:
    Elektrozaczep z pamięcią
    Zaczepy elektromagnetyczne stosowane są w sytuacji, kiedy zastosowane jest urządzenie sterujące elektrozaczepem impulsowo, lub wymagane jest oszczędne gospodarowanie energią. Elektrozaczep wyposażony jest w mechanizm zwalniany po podaniu krótkiego impulsu napięcia, i utrzymujący ten stan do momentu ponownego zamknięcia drzwi.
  • #11 8730507
    karl102
    Poziom 28  
    zybex napisał:

Jak ktoś mi nie wierzy (np. karl102), to cytuję fragment ze strony producenta:
    Elektrozaczep z pamięcią
    Zaczepy elektromagnetyczne stosowane są w sytuacji, kiedy zastosowane jest urządzenie sterujące elektrozaczepem impulsowo, lub wymagane jest oszczędne gospodarowanie energią. Elektrozaczep wyposażony jest w mechanizm zwalniany po podaniu krótkiego impulsu napięcia, i utrzymujący ten stan do momentu ponownego zamknięcia drzwi.

Nie jest to kwestia wiary i nie mam też zamiaru polemizować z producentem, czy też raczej autorem zacytowanego opisu.
    Stwierdzam tylko rzeczywisty fakt, że elektrozaczep blokuje się już w chwili otwarcia furtki, a nie dopiero po jej zamknięciu.
  • #12 8731000
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam. Ja kiedyś miałem ten sam problem jak nacisnąć przycisk zamka w domu i iść sobie furtkę otworzyć. Zrobiłem podtrzymanie na przekaźnik czasowy. Naciśniecie przycisku powodowało że zamek był pod prądem przez 30 sekund. Tyle potrzebowałem aby dojść spokojnie do furtki. Odpada problem przypadkowego naciśnięcia i włączenia zamka na stałe. Tak miałem w starym domofonie 20 lat temu teraz mam już nowy domofon i w nim przekaźnik który załącza zamek z możliwością ustawienia czasu działania zamka :-) Zamontowany zwykły elektrozaczep.
  • #13 8732753
    dejfit
    Poziom 22  
    Ircys napisał:
    Sposobów jest mnóstwo, np. omomierz, tester ciągłości, lub prosty tester kabli:
    Najprostsze rozwiązania z reguły przychodzą mi do głowy na końcu, już chciałem jakąś żarówkę i bateryjkę wpinać ;)

Jarek68 napisał:
    temu teraz mam już nowy domofon i w nim przekaźnik który załącza zamek z możliwością ustawienia czasu działania zamka :-) Zamontowany zwykły elektrozaczep.
    Ekstra, może napisz laikowi co to za przekaźnik i jak go zgrać z zasilaczem 18A1 i unifonem 1134. Elektrozaczep zwykły mam sprawny.. urządza mnie bardzo takie rozwiązanie.
  • #14 8736046
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Przekaźnik czasowy to z grubsza wyjaśnię że na pewno się z takim spotkałeś na co dzień a w szczególności mieszkańcy bloków. Na klatce masz przycisk naciskasz zapala się światło przycisk puszczasz on rozłącza prąd ale światło pali się nadal przez zadany czas to właśnie robi ten przekaźnik czasowy zwany w budownictwie pięciominutówką :-) W elektronice i automatyce jest to przekaźnik czasowy. Nie znam twojego domofonu i jego połączeń ale takie przekaźniki występują na różne napięcia zarówno niskie w jakie jest zasilany zaczep jak też napięcie sieciowe są też różne zakresy czasowe. Ja w starym domofonie miałem coś w podobie tej pięciominutówki którą załączała napięcie sieciowe na transformator a z niego bezpośrednio było do zaczepu. Obecny domofon jest dość specyficzny bo to wersja do central telefonicznych. Z powodu że na mojej posesji jest kilka budynków i już była rozprowadzona linia telefoniczna to wybór właśnie padł na taki domofon. Jedna słuchawka tak jak była w starym domofonie nie spełniała moich oczekiwań :-( Musiałem biegać z jednego budynku do drugiego aby furtkę otworzyć teraz mogę to zrobić z każdego telefonu wewnętrznego. Akurat mój domofon ma 3 przekaźniki jeden do furtki a dwa do bramy. Domofon jest podłączony dwoma przewodami z centralą a do bramy jeszcze jest doprowadzone zasilanie całości. Resztę poczytaj na stronie producenta.
    http://www.elkoncept.pl/?go=opis
    Jeśli masz schemat swojej instalacji to zamieść to wtedy można coś pomyśleć w ciemno nic nie poradzę.
  • #15 8766327
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witaj.
    dejfit napisał:

Chcę zamontować 2 nieruchome gałki i zastanawiam się czy będę musiał otwierać furtkę kluczem czy może jak kupię elektrozaczep z pamięcią wewnętrzną to wystarczy nacisnąć przycisk przed wyjściem ?

Zastanów się co chcesz osiągnąć:
    1. stosując elektromagnes z pamięcią uzyskujesz to o czym mówią poprzednicy , czyli będzie można wejść w czasie od przyciśnięcia przycisku otwierania do ponownego zamknięcia furtki.

W celu wejścia na posesję i do domu i tak musisz użyć jakiegoś klucza ( mechanicznego bądź elektronicznego )
    Prościej użyć zamka mechanicznego z takim samym kluczem do furtki i do domu , a domofon będzie służył wyłącznie do sterowania wejścia z mieszkania.
  • #16 8775012
    ochus
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Parę dni temu go zainstalowałem i działa tak jak pisze producent.
    Wystarczy podanie impulsu na zaczep.
    U mnie się sprawdza.
    Dzieci nie pstrykają bez potrzeby.Przed naciśnięciem i tak najpierw trzeba zerknąć kto dzwoni.
    Lekkim utrudnieniem są zwiększone gabaryty .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dwa główne pytania dotyczące elektrozaczepu z pamięcią do zasilacza Miwi Urmet 18A1. Uczestnicy zgodnie stwierdzili, że do zasilacza 18A1 można zastosować zwykły elektrozaczep, a elektrozaczep z pamięcią będzie działał zgodnie z oczekiwaniami, utrzymując stan zwolnienia rygla do momentu otwarcia furtki. Wskazano również na potencjalne problemy związane z przypadkowym naciśnięciem przycisku w unifonie, co może prowadzić do sytuacji, w której elektrozaczep pozostaje otwarty, co wymaga fizycznego zamknięcia furtki. Uczestnicy podzielili się także doświadczeniami związanymi z instalacją i działaniem przekaźników czasowych, które mogą rozwiązać problem przypadkowego otwierania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA