logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak w tłumaczu Google nie tłumaczyć nazw własnych

Andrew5 09 Lis 2010 12:05 5581 8
REKLAMA
  • #1 8721218
    Andrew5
    Poziom 10  
    Czy ktoś wie, jak zrobić, żeby tłumacz Google na stronach nie tłumaczył dosłownie nazw własnych. Mam np. stronę turystyczną gdzie jest mnóstwo adresów. Ulica Mokra będzie tłumaczona jako Wet Street a powinna pozostać Ulica Mokra. Może są jakieś znaczniki, którymi trzeba otoczyć takie słowo lub frazę, żeby Google ich nie tłumaczył, albo jakiś dodatkowy skrypt-nakładka na Google. Może sam Google ma już jakieś narządzie, o którym jeszcze nie wiem.
  • REKLAMA
  • #2 8721289
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Możesz użyć tagów HTML, aby powstrzymać tłumaczenie.
    <span class="notranslate">nazwa własna</span>

Używa się tych ustawień właśnie aby nie pozwolić na tłumaczenie nazw własnych, czy chociażby adresów e-mail.
    Mój e-mail : <span class="notranslate"> arnoldziq(at)poczta.xxx.com </span> 
  • REKLAMA
  • #3 8731489
    Andrew5
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź. A czy masz jakiś pomysł jak można by taką komendę zrobić jeżeli na liście miejscowości jest około 500 nazw? Czy muszę każdą nazwę wylistować?
    Np.:
    <span class="notranslate">Świniary Wielkie</span>
    <span class="notranslate">Zielona Góra</span>
    itd.
  • REKLAMA
  • #4 8732690
    arnoldziq
    Możesz tym span-em objąć całą listę.
    Masz gdzieś tę stronę umieszczoną?
    Można rzucić okiem jak to wygląda?
  • #5 8732906
    Andrew5
    Poziom 10  
    Nocleg-i.pl
    Wszystkie nazwy miast i ulic są w bazie sql
    Jak chcesz zobaczyć bazę to mogę Ci udostępnić dane dostępowe mailem
  • Pomocny post
    #6 8733226
    scrabypl
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    Ble ble ble.
    I pewnie w pętelce masz wyświetlanie?
    <span class="notranslate">' . $wynik['miejscowosc'] . '</span>
    ?
  • Pomocny post
    #7 8733473
    arnoldziq
    Skoro jest to baza, no to jakiś język/skrypt musi dane z twej bazy pobierać, prawda?
    Zrób tak jak mówi kolega, dodaj tego span-a do procedur wyświetlających nazwy miejscowości itd..
  • #8 8749506
    Andrew5
    Poziom 10  
    Drodzy,

Drążę temat dalej bo okazało się to bardziej zawiłe, niż myślałem.
    Kto z Was ma jakiś pomysł i odpowiedź na dwa punkty:

1. Co zrobić z nazwami miast, które są znane na świecie, takie jak Warszawa czy Kraków. Jeśli Google Translator pominie ich tłumaczenie, Anglik czy Włoch może nie wiedzieć że chodzi o Warsaw, Varsiovia, czy Cracow.

2. Co z tłumaczeniem cyrylicy czy greki. Taki Grek, Rosjanin, Bułgar czy Ukrainiec będzie miał utrudnione czytanie słów po polsku.
  • REKLAMA
  • #9 8749995
    arnoldziq
    1. Jest tylko jedna możliwość, żeby zadowolić wszystkich. Wypisywanie nazw tłumaczonych i obok (lub/i pod spodem) nazw nietłumaczonych. Wilk syty i owca cała.
    2. Patrz punkt 1. Ale zastanów się... ile osób z wymienionych przez ciebie krajów, nie zna alfabetu łacińskiego i równocześnie przyjeżdża do nas w celach... turystycznych. Wydaje mi się, że ten problem nie istnieje lub jest bardzo marginalny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują, jak w Tłumaczu Google zablokować tłumaczenie nazw własnych, takich jak ulice czy miasta, na stronach internetowych. Proponowane rozwiązania obejmują użycie tagów HTML, takich jak <span class="notranslate">, aby oznaczyć nazwy, które nie powinny być tłumaczone. Pojawia się pytanie o efektywność tego rozwiązania w przypadku dużej liczby nazw oraz o to, jak poradzić sobie z nazwami miast znanych na świecie, które mogą być mylące dla obcokrajowców. Użytkownicy sugerują, aby obok tłumaczeń umieszczać oryginalne nazwy, co może pomóc w zrozumieniu. Dodatkowo, poruszany jest problem tłumaczenia cyrylicy i greki, które mogą być trudne do odczytania dla osób nieznających alfabetu łacińskiego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA