logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zalman model: ZM400B-APS - wyłącza się pod obciążeniem

stopi 09 Lis 2010 14:29 4360 2
REKLAMA
  • #1 8721580
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Problem jak w temacie, a zasilacz (markowy z resztą) nie wyrabia obciążenia, a naklejka znamionowa wygląda następująco:

Wynika, iż linie +12V można obciążyć 216W, a więc podłączyłem zasilacz na sucho, standardowo zwieram zielony z czarnym, i zasilacz uruchamia się. Podłączyłem kilka dysków pod złącza molex, a pod +12V podłączyłem żarówkę samochodową 12V/55W/60W. Bez obciążenia na linii +12V złącza dla zasilania przetwornicy VCore procesora mam jakieś +11.97V.

Po podłączeniu żarówki H4 (tylko żarnika świateł długich 60W) napięcie to spada do ok. +11V (czyli aż o 1V!), a czy to normalne? Wydaje mi się, że to sporo i to chyba nie jest normalny objaw. Zwracam się więc z prośbą do specjalistów co może być przyczyną takiego zachowania...?

Linie +5V spadają nieznacznie pod obciążeniem (moim zdaniem w normie), a szary kabelek "PWR Good" daje +4.98V.

PS.
    Uff jakoś nienawidzę tego typu krzaków, a zdecydowanie łatwiej zdiagnozować, gdy zasilacz w ogóle nie wstaje niż wstaje, i coś jest nie tak. :)
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 8721935
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3811
    Witam.
    Napisałeś bardzo ten post mało spójnie, a zatem obciąż ten zasilacz równomiernie na jego napięciach wyjściowych przynajmniej do wartości około 50%, a pamiętaj przy tym, że obciążanie żarówkami to nie jest do końca rozsądnym wyjściem. Pomyśl logicznie patrząc na ten kawałek tabliczki znamionowej zasilacza zwracając uwagę na te zależności jakie tu występują.
    Pamiętaj również o tym by przed tym spojrzeć do wnętrza zasilacza i chociaż wzrokowo obejrzyj jak wyglądają kondensatory elektrolityczne (zamieść kilka zdjęć środka).
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D
  • #3 8808271
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Edit: 09 Lis 2010 17:12
    Problem rozwiązany i okazało się, że w okolicy mostka prostowniczego były ewidentnie przegrzane (pociemniałe od ciepła i odkształcone) luty, a producent oszczędził cyny, bo placki i ścieżki na płytce w tej okolicy były na prawdę duże (celowo przewidziane do przepływu dużych prądów), a lutowia jak na lekarstwo. Przylutowałem wszystko konkretnie, również inne podejrzane miejsca. Do tego profilaktycznie wymieniłem jeden kondensator elektrolityczny na wyjściu linii 12V.

W tej chwili przy obciążeniu linii 12V dwoma włóknami czyli 55 + 60W (oczywiście równolegle) żarówki H4 napięcie tej linii spada o jakieś 0,3V, więc raczej w normie.
    Dzięki za odpowiedzi w każdym razie!
    Edit:
    Ponownie chciałbym powrócić do tematu, który opisywałem tutaj...

Temat był już zamknięty, w związku z czym piszę na nowo. Niestety okazuje się, że po podłączeniu pod płytę główną zasilacz nie odpala. Natomiast po zwarciu zielonego z czarnym, na sucho i obciążeniu zasilacza żarówkami samochodowymi i dyskami HDD (linie +12V i +5V) zasilacz startuje i ma się dobrze.

Pod tą samą płytą inne zasilacze startują, a na pewno nie jest to problem płyty głównej (wiem, że zasilacz potrafi odciąć napięcia wykrywając zwarcie na którejś z linii)!

Wywnioskowałem zatem, że w takim razie musi się dziać coś z innymi liniami, bo dopiero po obciążeniu najszerszego złącza ATX zasilacz pada. Zauważyłem ewidentnie, że jest tam dosyć przegrzana cewka, jeszcze w obwodach wejściowych, w pobliżu mostka prostowniczego, zdjęcie poniżej...
    Nie mam schematu tego zasilacza, a walczę z tym zasilaczem już dosyć długo. Czy przewinięcie bądź wymiana tej cewki coś da? Nie wygląda ona jeszcze tak, aby druty były ze sobą pozwierane. Czy może ten problem dotyczy np. linii +3.3V (a takowa znajduje się w złączu ATX)...
    Poprawiłem TONI_2003.
REKLAMA