logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamrażarka Mors 222 - wyłącza się po 5 sek. Czy wtyczka to przyczyna?

0rych0 29 Wrz 2004 08:44 4280 6
REKLAMA
  • #1 881223
    0rych0
    Poziom 12  
    Witam
    Posiadam zamrażarkę mors 222 i niestety jest problem. Zamrażarka nie uzyskuje właściwej temperatury ponieważ wyłącza sie kompresor czy jakieś inne urzadzenie po 5 sek pracy. Znalazłem też prawdopodobnie przyczynę awarii była nią wtyczka zasilania sieciowego poluzowanu przewód na zacisku. Moje pytanie jest następujące czy ta wtyczka naprawdę mogła być przyczyną awarii i co tam sie mogło przez to uszkodzić jakiś przekażnik.Praca zamrażarki wtym 5 sek. czasie włączenia wygląda /tj. słychać/ na prawidłową. Czasy załączenia się chłodziarki to jakieś 1.5 min. Termostatem kręciłem we wszystkie strony nic to nie pomaga. Na ustawieniu najniższej temperatury przy przytrzymaniu pokrętła coś tam / jakiś przekażnik / styka i rozwiera z częstotliwością 1sek. :( Proszę o jaką kolwiek podpowiedz nigdy nie widziałem wnętrzności zamrażarki z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 881252
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Najbardziej prawdopodobne uszkodzenie sprężarki. Wtyczka mogła w tym pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 881253
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    Witam. Prawdopodobie poluzowany przewód był przyczyną uszkodzenia sprężarki (iskrzenie). Można spróbować wymienić bezpiecznik nadprądowy lub cewkę ale nie wróżę nic dobrego.
  • REKLAMA
  • #4 881334
    k3048
    Poziom 37  
    Ocena: 281
    witam,wyjmij wyłącznik nadprądowy by był widoczy drucik oporowy,jeżeli po włączeniu rozgrzewa się do czerwoności i wyłącza,sprężarka do wymiany[koszt naprawy około 300zł],niedawno miałem to w swojej.pozdrawiam
  • #5 881364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 881679
    0rych0
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi teraz wiem przynajmiej od czego zaczynać naprawę. Trzymajcie zamnie kciuki, żebym jeszcze bardziej nie namieszał :) Pozdrawiam 0rych0
  • REKLAMA
  • #7 890755
    0rych0
    Poziom 12  
    Witam pomownie
    Mój morsik działa ponownie sprawnie, :D a sprawa była prostrza niż by się zdawało. Wtyczka faktycznie była przyczyną awarii przerwy w dostawie prądu rozmroziły zawartość zamrażarki i nastąpił wyciek wody z komory chłodzenia prosto na elementy elektryczne. Po dwuch dniach podchodzę z miernikiem i wkrętakami do morsika i go straszę "masz ostatnią szansę jak nie będziesz działać to na żyletki cię przerobię" młotek w rękę i chyba się przestraszył. :shii: BEZ MŁOTA TO NIE ROBOTA !!

Podsumowanie tematu

✨ Zamrażarka Mors 222 wyłącza się po około 5 sekundach pracy kompresora, co powoduje brak osiągnięcia właściwej temperatury. Przyczyną awarii mogła być poluzowana wtyczka zasilania, która spowodowała przerwy w dostawie prądu oraz iskrzenie, co mogło uszkodzić sprężarkę lub przekaźnik. Zalecane jest sprawdzenie stanu przekaźnika rozruchowego, ciągłości i braku przebicia na zaciskach sprężarki oraz pomiar prądu pobieranego przez sprężarkę (powyżej 1,2 A wskazuje na uszkodzenie). Wymiana sprężarki to koszt około 300 zł, co jest opłacalne przy nowym elemencie z roczną gwarancją. Ostatecznie problem okazał się prostszy – wtyczka była przyczyną przerw w zasilaniu, co doprowadziło do rozmrożenia i wycieku wody na elementy elektryczne. Po interwencji i testach urządzenie zaczęło działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA