logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kartę GeForce na Quadro? Instrukcje i wskazówki

nieznajoma 03 Lut 2003 21:52 6090 26
REKLAMA
  • #1 92488
    nieznajoma
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Czy ma ktoś opis jak przerobić geforca na quadro ??
  • REKLAMA
  • #2 92594
    nieznajoma
    Poziom 13  
    kumpel sobie przerobił grafike geforca2 na Quatro Pro jedynie przelutował 2 rezystory R123 na 124 i 125 na 126 oraz wgrał bios od Quadro i działa mu to świetnie. Jestem ciekaw czy moją tez sie da. Wie ktoś coś na ten temat?
  • REKLAMA
  • #4 227794
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 119
    nieznajoma napisał:
    Czy ma ktoś opis jak przerobić geforca na quadro ??

Witam.
    Był artykuł na ten temat w "Enter Power" - 02/2003 (opis co i jak).
    Jest możliwość przerobienia zwykłego GeForce na Quadro z pomocą lutownicy jak i bez niej (za pomocą patcha modyfikującego sterownik - SoftQuadro).
    Pozdrawiam.

Można zerknąć i zamówić.

http://www.enter.pl/power/02/
  • #5 228773
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Riva tuner moze przerobic porogramowao na quadro.
    a ati na firegl
  • REKLAMA
  • #6 230246
    elbob
    Poziom 32  
    Witam Wszystkich.
    Można przerabiać.
    Z ciekawości zabrałem się wczoraj za swojego GeForce 2 Ti 64MB DDR, no i teraz mam QUADRO 2 PRO. (bawiłem się programowo i jest to możliwe - na sterownikach 44.03 też można).
    Metoda przelutowania rezystorów też powinna zdać egzamin, ale na razie
    nie mam czasu, może kiedyś.
    Quadro faktycznie posiada spore możliwości jeżeli chodzi o OpenGL, a które są zablokowane w standardowych kartach.
    Po zmianach nie wychodzi karta o pełnych właściwościach jakie posiada oryginalne Quadro, ale w stosunku do zwykłego GeForce możliwości i korzyści i tak są spore (chodzi przede wszystkim oczywiście o OpenGL, bo jeżeli brać pod uwagę pozostałe parametry to różnice są niewielkie).
    Pozdrawiam.
    elbob
  • #7 234398
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    dla pełnego efektu powinno się jeszcze zmienić biosa na karcie grafiki , ale z tym może być mały problem , bo zwykle Quatro ma szybsze pamięci i te z G-forca mogą się nie wyrabiać ... pomaga zastosowanie radiatorów na kostkach pamięci, ale to nie zawsze wystarcza....
    pozatym oryginalny bios z quatro firmy elsa miał jakąś blokadę i nie działał na zwykłych g-forcach jednak widziałem gdzieś w sieci jego hackniętą wersję do ściągnięcia ....

pozdrawiam
    Damik
  • #8 234406
    elbob
    Poziom 32  
    Witam.
    Po przeróbce wszystko pracuje stabilnie.
    Cęstotliwość taktowania: procesor 250MHz
    pamięć 401MHz.
    Mój GeForce posiada oryginalny radiator z wentylatorkiem, pamięci bez radiatorów.
    Trochę mu dałem popalić, ale wszystko było i jest w porządku, i pewnie
    tak już zostanie.
  • #9 234604
    Platon
    Poziom 42  
    A mi sie zdjae ze to te same kosci: wQuador i Geforce. Przyrost wydajnosci w OGL w aplikacjach CAD jest spowodowany uzyciem specjalnie optymalizowanych sterownikow.
  • #10 235256
    elbob
    Poziom 32  
    Platon napisał:
    A mi sie zdjae ze to te same kosci: wQuador i Geforce. Przyrost wydajnosci w OGL w aplikacjach CAD jest spowodowany uzyciem specjalnie optymalizowanych sterownikow.

Witam.
    Pewnie Masz rację. Również doszedłem do takiego wniosku.
    Jest jeszcze coś. W niektórych grach lepiej wyłączyć OGL, ponieważ jego użycie zwalnia tylko ich działanie.
  • #11 235441
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Zastosowalem Riva Tuner. System wykryl karte Quadro 550 (org. MX 440). W grach raczej nie widac przyrostu wydajnosci, ale moze w CAD'o podobnych programach...
  • REKLAMA
  • #12 235527
    qra_633
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Ja mam Winfasta GF2 Ti zmodowanego programem SoftQuadro, niestety nie udało mi się zmodować sterów póżniejszych niż 23.11 z GF2, bo z GF4 dają się też modować nowsze.

Quadro 2 Pro ma taktwanie takie samo jak GF2 Ti czyli 250/400DDR jezeli ktoś ma Ti lub Ultrę(250/430?) to nie trzeba zmieniać biosu.

Co do wydajności w grach, to wyraźnego wzrostu nie zauważyłem, natomiast napewno poprawiła się jakość obrazu w grach OpenGL,
    np. w RTCW dodało kilka efektów(najbardziej zauważalne są pajączyny, których nie ma przy normalnym GF2)

QuakeIII wygląda dużo ładniej, i na kilku planszach wreszcie cokolwiek widać w ciemnych miejscach.
  • #13 333365
    elbob
    Poziom 32  
    Witam.

Ze względu na brak możliwości przeróbki programowej przy zastosowaniu najnowszych sterowników tj. 45.23 wziąłem w końcu do ręki lutownicę no i nie muszę martwić się o sterowniki. W moim przypadku wystarczyło zamienić miejscami jeden rezystor.
    Przerobiłem również grafikę brata na GeForce 2 PRO (z GeForce 2 GTS PRO 32MB - zamiana dwóch rezystorów).
    Na obydwu instalują się poprawnie odpowiednie sterowniki tak jak na oryginalnych kartach.
    Karty pracują poprawnie.

Pozdrawiam
    elbob
  • #14 333659
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    mam prośbę: mam kartę InsideTNC GF2MX i żaden z opisów przeróbki nie pasuje do mojej karty, może ktoś sprawdzić które nogi flasha są przełączane przez przelutowanie tych rezystorów (i jaki jest typ flasha)
  • #15 334660
    Tomban
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    WITAM! A CZY MOŻNA PRZEROBIĆ RÓWIEŻ GEFORCA 2MX Z PAMIĘCIAMI SDR!???
  • #16 335138
    elbob
    Poziom 32  
    Witam.

:arrow: Bicker1 - może mógłbyś podać jakiś namiar na stronę z Twoją kartą (ja nie znalazłem) może wtedy coś poradzimy - rezystory R121, 122, 123, 124 producenci umieszczają w różnych miejscach na kartach, dobrze poszukaj, a napewno znajdziesz, no chyba, że jest to jakiś "unikatowy" producent to te rezystory mogą mieć inne oznaczenie.

:arrow: Tomban - również można przerobić.

Przy okazji przesyłam program do edycji biosów NVIDI
    Opis:
    NVIDIA BIOS Editor
    Description: NVIDIA BIOS Editor updated up to V1.0 build 500

This program will support all BIOSes from TNT2 and up to Ti 4600. Except TNT and TNT2 with old version of Control Block (less than version 3). Does not require any .dll, and will work under any version of Windows 9x/ME/NT/2000/XP!
    Creator: Ray Adams
    Version: v1.0 build 500
    Date Added: 1:54 AM 10/26/01
    Last Download: 9:57 PM 8/27/03
    Rating: 5.88/10 (336 votes)
    Downloads: 117545
    File Size: 617

Pozdrawiam
    elbob
    Załączniki:
    • bioseditor_500.zip (698.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 335846
    Tomban
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    MAM JUŻ TEN PROGRAM! ALE GDZIE MOŻNA DOSTAĆ TAKI BIOS? I CZY NAPEWNO TO ZADZIAŁA? Z GÓRY DZIĘKI.

Wyłącz Caps Lock - nie krzycz! <TzOk>
  • #18 336230
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Znalazłem na necie: http://www.geocities.com/tnaw_xtennis/Quadro1-2.htm tylko że u mnie nie ma tych rezystorków (sprawdziłem omomierzem) więc podłączyłem 2 rezystory po 10k jak w opisie i nic.
    Moja karta jest firmy InsideTNC nazywa się Dream GForce2MX400 i ma 64MB pamięci wyprodukowana w 2001r. Może w nowszych kartach jest inny chip albo zablokowali ten trick w biosie karty, ewentualnie idea przeróbki na w/w stronie jest do d.....
  • #19 339119
    elbob
    Poziom 32  
    Witam.

:arrow: Bicker1 - przecież na stronie podanej przez Ciebie jest wszystko podane jak na talerzu - reszta należy do Ciebie.

Nie zniechęcaj się tak szybko - zastanawiałeś się może czy rzeczywiście chcesz mieć Quadro? Czy to tylko kaprys?

Przeróbka dla samej idei, żeby się tylko pochwalić, że ma się Quadro nie ma sensu. Mi akurat obsługa OpenGL była potrzebna i tylko dlatego przerobiłem swoją kartę. Bratu np. tylko dlatego, że miał taki kaprys.

Mimo wszystko życzę powodzenia.

Pozdrawiam.
    elbob
  • #20 457140
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    jeseli chodzi o przerabianie to swietnie wyszlo mi gf4 Ti 4600 na quadro 4 980xgl
    roznica jest olbrzymia po przerobce lutownica,
    ale czy moze ktos wie czy mozna przerobic s3 savage4??
  • #21 469119
    robi4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    kOniu - jak przerobiłes GF4 - programowo czy sprzetowo?
    Jak sprzetowo to co trzeba zrobić?
  • #22 469288
    k0niu
    Poziom 23  
    sprzetowo, trzeba przelutowac rezystor tylko musisz poczekac chwilke bo nie pamietam numeru, musze go dopiero zdobyc
  • #23 471464
    elbob
    Poziom 32  
    Witam.

Dla zainteresowanych, załączam artykuł na temat przerobienia GeForce na Quadro.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • GeForce na Quadro.rar (3.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 472564
    ucy74
    Poziom 20  
    Na różnych kartach rezystory mają różne numery. Często właśnie "te" są pod radiatorem. Przerabiałem GeForce2 GTS na Quadro2 MXR i z powrotem. Rezystorki podają napięcie do pinów które informują sterowniki nVidii o typie karty. RivaTunes robi w zasadzie to samo. Teraz już bym się na to nie porywał z lutownicą. Szkoda czasu.
  • #25 475439
    k0niu
    Poziom 23  
    jezeli masz gf4 winfast leadteak to musisz przelutowac R962 na R963 ,a ponadto jezeli masz nizej jak Ti4600 to R956, R957, R958 decyduja o wykryciu karty jako Ti4200, Ti4400, Ti4600
  • #26 475957
    Kondzior
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    A da sie jakos przerobic MX na Ti w GF4?? Czy procesory tych kart to zupelnie inne klocki??
  • #27 475983
    Platon
    Poziom 42  
    zupelnie inne klocki. to tak, jak malucha na mercedesa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości przeróbki kart graficznych GeForce na Quadro, zarówno metodami sprzętowymi, jak i programowymi. Przeróbka sprzętowa polega głównie na przelutowaniu określonych rezystorów (np. R123 na R124, R125 na R126 w GeForce2) oraz wgraniu zmodyfikowanego BIOS-u Quadro, co pozwala na poprawne wykrycie karty jako Quadro i instalację odpowiednich sterowników. W niektórych przypadkach konieczne jest zastosowanie radiatorów na pamięciach, gdyż Quadro oryginalnie posiada szybsze pamięci. Metody programowe obejmują użycie narzędzi takich jak SoftQuadro lub Riva Tuner, które modyfikują sterowniki, umożliwiając częściowe odblokowanie funkcji OpenGL charakterystycznych dla Quadro. Przeróbka poprawia głównie wydajność i jakość obrazu w aplikacjach CAD i programach wykorzystujących OpenGL, natomiast w grach wzrost wydajności jest minimalny lub niezauważalny. Wskazano, że różne modele kart mają różne numery rezystorów do przelutowania, a niektóre nowsze karty lub modele z pamięciami SDR mogą nie być kompatybilne z tymi metodami. Przykłady przeróbek obejmują modele GeForce2 Ti, GeForce2 GTS, GeForce4 Ti 4600 oraz Quadro 2 Pro i Quadro 550. Dyskutowano także o ograniczeniach i ryzyku związanym z przeróbką sprzętową oraz o dostępności narzędzi do edycji BIOS-u NVIDIA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA