logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

New Star ST-202 - problem z przetwornicą (zasilaniem).

Sircos 11 Lis 2010 16:37 2122 8
REKLAMA
  • #1 8730410
    Sircos
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z dekoderem NEW STAR ST-202. Problem polega w przetwornicy (zasilaniu). Słychać odgłos trzeszczenia, skwierczenia (bzyczenie, brzęczenie). Słychać to najprawdopodobniej tak jakby z elementu oznaczonego symbolem T1 - KB-B2828C8-3A34 (lub jego okolicach). W czym polega problem ? Urządzenie przestało działać z dnia na dzień. Jeśli płytka przetwornicy jest podłączona pod płytkę dekodera to to skwierczenie jest mocniejsze (głośniejsze). Na wyświetlaczu widać tylko 2 kropki. Dekodera nie da się właczyć. Z płytki nic nie wylutowywałem, nie zmieniałem - jest seryjna, wyjęta ze sprzętu (elementu C4 nie było - nie ja go wyjąłem, to chyba fabrycznie)

New Star ST-202 - problem z przetwornicą (zasilaniem).
  • REKLAMA
  • #2 8730505
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Problem to nie usterka, tylko brak wiedzy.
    Jeżeli piszesz w dziale serwisowym to użyj miernika i podaj jakie napięcia są na wyjściu.

Regulamin p.11.1.
  • #3 8730625
    Sircos
    Poziom 10  
    Trudno żebym mógł coś zdziałać, jeśli nawet nie ma w sieci SCHEMATU. Dlatego pytam - bo może jest ktoś co miał coś podobnego.
  • REKLAMA
  • #4 8730648
    telesat1
    Schemat jest ci potrzebny żeby stwierdzić gdzie jest usterka, w przetwornicy czy na płycie?
  • #5 8730739
    Sircos
    Poziom 10  
    Więc tak: znalazłem opis przy wtyczce wyjścia z przetwornicy na płytę urządzenia i napięcia są ok.
    Napięcie które powinno być: ||| Moje:
    30V || 32,6V
    GND || GND
    23V || 23,5V
    5V || 4,9V
    5V || 4,9V
    12V || 12,8V
    7V || 8,9V
    GND || GND
    3,3V || 3,5V
    3,3V || 3,5V
    GND || GND

Może być opcja, że elektrolity są suche ?
  • REKLAMA
  • #6 8732999
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witaj.
    Na bank po wymianie elektrolitów tuner wróci do zycia.
    Dwa dni temu miałem podobną sytuację.Też dwie kropki na wyświetlaczu i po wymianie ożył.
    Pozdro Seba
  • REKLAMA
  • #7 8734120
    Sircos
    Poziom 10  
    Od których zacząć ? Bo może nie ma konieczności wymiany wszystkich ^^
  • #8 8735380
    telesat1
    Nie zaszkodzi.
    Dział zmieniłem na początkujący.
  • #9 8753304
    Sircos
    Poziom 10  
    Wymieniłem WSZYSTKIE elektrolity jakie tylko były na płytce przetwornicy. Problem nie znikł - co dalej ? Tzn. przetwornica już nie 'brzęczy'. Ale nadal są dwie kropki na wyświetlaczu - przycisk POWER nic nie zmienia - dekoder nie uruchamia się.

EDIT: Czy normą jest, że układ 5L0380R się dość grzeje ? (widoczny na fotce, przymocowany do małego radiatora [prawa strona płytki])

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dekoderem NEW STAR ST-202, który przestał działać, wydając dźwięki trzeszczenia i brzęczenia z przetwornicy. Po sprawdzeniu napięć na wyjściu przetwornicy, okazało się, że są one w normie, co sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzeniu elektrolitów. Po wymianie wszystkich elektrolitów na płytce przetwornicy, dźwięki ustąpiły, ale dekoder nadal nie uruchamia się, a na wyświetlaczu widoczne są tylko dwie kropki. Użytkownik zastanawia się nad dalszymi krokami diagnostycznymi, w tym nad możliwością przegrzewania się układu 5L0380R.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA