logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet kablowy przez switch – konflikt adresów MAC, działa tylko na jednym komputerze

harvi7 12 Lis 2010 10:26 2183 3
REKLAMA
  • #1 8733443
    harvi7
    Poziom 2  
    witam

mam taki problem otóż w poniedziałek założono u mnie w domu nowy internet (wcześniej miałem neostrade)
    modem został podłączony do jednego komputera a by internet był również na drugim zaopatrzyłem się w switcha
    zgłosiłem to do administratora sieci w kablowce skąd mam internet i poinformowano mnie ze do rachunku teraz będzie doliczane dodatkowo 5 zł a usługa została aktywowana.
    wszystko pięknie tylko, że internet był przez kilka godzin...
    dzwoniłem do pomocy technicznej gdzie usłyszałem, że mam podejrzany numer karty sieciowej i mam zainstalować nowe sterowniki bądź sformatować kompa i wgrać sterowniki do karty sieciowej
    format zrobiłem a internetu jak nie było tak nie ma, działał tylko na jednym komputerze na drugim echo...

razem z kolega przypisaliśmy numer karty sieciowej z pierwszego komputera do drugiego i teraz na obu kompach mam ten sam adres IP i ten sam numer karty sieciowej.
    internet działa ale kiedy korzystam na przykład z bratem z neta na dwóch kompach to strasznie muli, rozłącza GG, nic nie można pobierać nawet filmiki na youtubie nie chodzą

modem mam MOTOROLI (http://www.motorola....em-SB5101-US-EN)
    switch to ASUS GIGA X 1008 (http://www.tehnoveik...etal_case_1.jpg)

nie wiem już co mam robić i chciałem spytać czy spotkał się już ktoś może z podobnym problemem i jest w stanie mi pomóc?
    z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 8733472
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    Nie zmieniaj adresów MAC.
    Jeśli wykupiłeś dodatkowe IP i podałeś prawidłowo dwa adresy MAC operatorowi to musi działać. Spróbuj zrestartować modem.

Dodano po 58 [sekundy]:

Po za tym przeczytaj Regulamin Forum pkt. 11, 11.1 i popraw swój temat.
  • REKLAMA
  • #3 8733481
    harvi7
    Poziom 2  
    restartowałem modem i nic nie pomogło
    mój adres MAC składał się z samych zer i dziesiątki czy to wogóle możliwe by taki adres istniał?
  • #4 8733493
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    W takim razie jak już masz możliwość zmiany adresu MAC to wpisz taki jak na karcie nr 1 tylko daj inną końcówkę. Przedzwoń do operatora i podaj mu ten drugi MAC prosząc o zmianę.

Dodano po 39 [sekundy]:

Popraw temat.
REKLAMA