logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy funkcja logiczna na NAND-ach wymaga negacji wyniku?

czarnygsm89 16 Lis 2010 13:13 1074 3
REKLAMA
  • #1 8750475
    czarnygsm89
    Poziom 2  
    Witam,

Mam podaną funkcję $$ f(abcd)= ( ( \overline{a}+b ) \cdot c + \overline{f} ) \cdot ( \overline{d} + e )$$ i należy zrealizować ją na nandach. Czy moje rozwiązanie jest prawidłowe?

$$ f(abcd)= ( ( \overline{a}+b ) \cdot c + \overline{f} ) \cdot ( \overline{d} + e ) = ( \overline{ a \overline{b} } \cdot c + \overline{f} ) \cdot ( \overline{d\overline{e}} ) = \overline{ \overline{ \overline{a \overline{b}} \cdot c } \cdot \overline{ \overline{f} } } \cdot \overline{d \overline{e}} = \overline{ \overline{ \overline{a} b \cdot c } \cdot f } \cdot \overline{ d \overline{e}} $$
    Czy jeżeli mam to zrealizować na nandach to nie powinien być wynik cały pod negacją ?

Aha, czy nie można tego zrobić np. w taki sposób, że wymnażam wszystko, a później zamieniam sumę na iloczyn z negacją? ->
    $$ f(abcd)= ( ( \overline{a}+b ) \cdot c + \overline{f} ) \cdot ( \overline{d} + e ) = (\overline{a} c + bc + \overline{f} ) \cdot (\overline{d} + e) = \overline{a} c \overline{d} + \overline{a} ce + bc \overline{d} + bce + \overline{f}\overline{d} + \overline{f} e = \overline{ \overline{\overline{a} c \overline{d} } \cdot \overline{\overline{a} ce } \cdot \overline{bc \overline{d}} \cdot \overline{bce } \cdot \overline{\overline{f}\overline{d}} \cdot \overline{\overline{f} e} } $$

A może oba sposoby są dobre ?

Z góry za pomoc dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 8750717
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Dlaczego przy pierwszym przekształceniu w ostatniej postaci równania wykonałeś takie działanie !(a*!b)=!a*b ? Wybierasz najprostszą postać zminimalizowanej funkcji w tym wypadku jest to ta pierwsza. Przecież drugą funkcję da się jeszcze powiększyć, ale po co?
  • REKLAMA
  • #3 8751444
    czarnygsm89
    Poziom 2  
    Wielkie dzieki za odpowiedź.

A nie jest tak, że mogę zdjąć podwójną negację ? $$ \overline{\overline{\overline{a \overline{b}}}} = \overline{\overline{\overline{a}b}} $$
  • #4 8753398
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    czarnygsm89 napisał:
    Wielkie dzieki za odpowiedź.

A nie jest tak, że mogę zdjąć podwójną negację ? $$ \overline{\overline{\overline{a \overline{b}}}} = \overline{\overline{\overline{a}b}} $$
    Jak już to robisz, to rób to poprawnie:
    $$ \overline{\overline{\overline{a \overline{b}}}} = \overline{a \overline{b}}$$
REKLAMA