logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę wybrać w centrum Lublina do odbioru TV z różnych nadajników?

sledz84 18 Lis 2010 08:44 2581 6
REKLAMA
  • #1 8757944
    sledz84
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, ostatnio zmieniłem miejsce zamieszkania i mam problem z TV, używam obecnie anteny pokojowej na której mogę odbierać TVP2, Polsat oraz TVN całkiem dobrze ale do każdej muszę inaczej ustawić antenę. Reszta stacji jest praktycznie nie osiągalna.
    Do nadajników mam:
    Raabego ok 1,8km
    Piaski ok 27 km
    Boży Dar ok 32 km

A tak wygląda moja lokalizacja
    Jaką antenę wybrać w centrum Lublina do odbioru TV z różnych nadajników?

A- mieszkanie
    B- Raabego
    C- Piaski
    D- Boży Dar

Czarną strzałką oznaczyłem kierunek w jakim mogę skierować antenę ponieważ po tej stronie mam balkon. Co prawda mieszkam na 4 piętrze ale przed sobą mam kilka innych bloków a kawałek dalej wieżowce, anteny nie mogę też ustawić w kierunku Piask ponieważ mój blok ma kształt litry L i zasłania nadajnik. Dodam jeszcze że mieszkam w centrum osiedla wiec jest jak jest.
    Pomóżcie w dobrze anteny która sprawdzi się w tv analogowej lub analogowej i cyfrowej jednocześnie chyba że warto poczekać aż w Piaskach ruszy DVB-T tylko kiedy to będzie:)
  • REKLAMA
  • #2 8759373
    grzece
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ogólnie to bardzo ciężka sytuacja. Tak czy siak musisz próbować ustawiać na kierunek Piaski bo z Bożego Dara masz tylko TVP3. Antena chociażby ta: http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_16-21-69_dvb-t_A1610.htm + prawdopodobnie wzmacniacz do tego(jednak wtedy będzie mogła być potrzeba użycia pułapek na tvp2). To powinno ci zapewnić odbiór TVN, TV4, polsatu i dwójki. Problem jest z tvp1 i 3. Musiałbyś dokupić antenę VHF i ustawiać w polaryzacji pionowej ze wzmacniaczem i zwrotnicą, aby odebrać jedynkę.
  • REKLAMA
  • #3 8759515
    pawelek0410
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    sledz84 napisał:

Pomóżcie w dobrze anteny która sprawdzi się w tv analogowej lub analogowej i cyfrowej jednocześnie chyba że warto poczekać aż w Piaskach ruszy DVB-T tylko kiedy to będzie:)

witam!
    MUX 2 Lublin/Piaski masz w 31.07.2011 moc 100KW kanał 21 a MUX 3 nie wiadomo kiedy :(
    pozdr
  • #4 8761023
    sledz84
    Poziom 11  
    No właśnie sytuacja nie jest prosta i sam sobie z tym już nie radze, dlatego dzięki za pomoc.
    Będę musiał się chyba zaopatrzyć w tą antenę którą proponujesz, mimo tego że nie zapewni mi ona wszystkich kanałów. Sprawę VHF muszę jeszcze przemyśleć bo nie wiem czy mój balkon tyle pomieści dlatego zastanawiałem się czy można to załatwić jakąś jedną anteną odpowiednio dobraną i skierowaną ale chyba nie.
    Co do uruchomienia nadajnika w Piaskach w lipcu, czas pokaże jak będzie, bo już jakiś czas temu miał działać ale nie wyszło:)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 8762100
    sledz84
    Poziom 11  
    Wachcio, do tej anteny którą proponujesz jest sens dawać jeszcze jakiś wzmacniacz?
    Jeszcze mam pytanko, jeżeli decydowałbym się na tą antenę http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_16-21-69_dvb-t_A1610.htm jaki wzmacniacz byłby do niej odpowiedni? Na dipol.com maja w zestawie tylko lna-177 ale on chyba nie będzie za dobry w moim przypadku? chyba że się mylę :)
  • #7 8762821
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Ciężko cokolwiek powiedzieć w Twoim wypadku. Tylko testu pokażą co i jak. Teren trudny, brak widoczności nadajnika i dużo odbić. Może być różnie. Moja propozycja mogłaby się sprawdzić ale jest droga. Twoja jest tania ale dużo słabsza. Loteria trochę. Wybór należy do Ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru anteny telewizyjnej w centrum Lublina, gdzie użytkownik zmaga się z odbiorem sygnału z różnych nadajników. Obecnie korzysta z anteny pokojowej, która umożliwia odbiór kilku kanałów, ale wymaga częstego przestawiania. Użytkownik zidentyfikował nadajniki w Raabego (1,8 km), Piaskach (27 km) i Bożym Darze (32 km). Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie anteny UHF, takiej jak model Dipol A1610, oraz ewentualne wzmacniacze, aby poprawić jakość odbioru. Wskazano również na konieczność użycia anteny VHF w polaryzacji pionowej dla lepszego odbioru niektórych kanałów. Problemy z odbiorem wynikają z trudnych warunków terenowych, w tym zasłaniania sygnału przez inne budynki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA