logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć kurs online ASM/C i program do pisania?

mikmas 01 Paź 2004 21:40 2295 7
REKLAMA
  • #1 886211
    mikmas
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Wiem, że ten temat nie raz był poruszany na forum, ale nie mogę tego znaleść. A więc może ktoś z Was zna stronę z kursem on-line C/ASM no i prog do pisania
  • REKLAMA
  • #2 886256
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    To dla pelnego uszczesliwienia nas podaj moze jeszcze o jaki procesor Ci chodzi ?? C jak to C nie rozni sie zbyt wiele ale assembler potrafi znacznie sie roznic.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 887182
    mikmas
    Poziom 18  
    No ja nie wiem :[!!! Opowiedziałem jednym słowem "PIC" już po pierwszej odpowiedzi, ALE WIDZOCZNE to forum nie usłyszało :[. W każdym razie potrzebuję do pica (konktretnie 16F877)
  • #6 888181
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Ja uczyłem się assemblera dla PIC16C84 z datasheet'a i poprzez analizowanie prostych programów znalezionych w sieci. Kopalnią linków do takich mikroprojektów jest strona David Tait's Links to Internet PIC Resources. Spróbuj, a nie oderwiesz sie od ekranu przez pół dnia :wink:
  • #7 892471
    mikmas
    Poziom 18  
    Dzięki, a masz może kurs po Polsku?
  • #8 892855
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Po polsku to mogę Ci tylko podsunąć opisy będące częściowo tłumaczeniem dokumentacji fabrycznej na nasz język.
    http://www.freepgs.com/robkry/?t=pic

Ewentualnie coś takiego w PDF-ie.
    Załączniki:
    • Pic_Instr.pdf (243.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano kursu online dotyczącego programowania w językach C i assembler, wraz z programem do pisania kodu. Wskazano, że wybór kursu i narzędzi zależy od konkretnego procesora, gdyż assembler różni się w zależności od architektury. Zaproponowano materiały do nauki assemblera i C dla mikrokontrolerów AVR, m.in. strony www.avrbeginners.net (angielski), www.mikrocontroller.net (niemiecki), www.8051.prv.pl (AVR-GCC) oraz www.avrfreaks.com. Po doprecyzowaniu, że chodzi o mikrokontroler PIC, konkretnie model 16F877, zasugerowano naukę assemblera na podstawie dokumentacji i prostych programów znalezionych w sieci, np. na stronach z zasobami PIC. Dla polskojęzycznych materiałów polecono częściowo tłumaczone opisy dokumentacji oraz dostępne kursy w formacie PDF, np. na stronie freepgs.com/robkry.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA