Wiem, że ten temat nie raz był poruszany na forum, ale nie mogę tego znaleść. A więc może ktoś z Was zna stronę z kursem on-line C/ASM no i prog do pisania
To dla pelnego uszczesliwienia nas podaj moze jeszcze o jaki procesor Ci chodzi ?? C jak to C nie rozni sie zbyt wiele ale assembler potrafi znacznie sie roznic.
Pozdro
Dexter
No to ja podaję w ciemno:
AVR assembler tutorial. Po angielsku i po niemiecku.
Polecam też stronę naszego kolegi z forum, Radka Kwietnia http://www.mikrokontrolery.of.pl/ Mam nadzieję, że kolega mikmas chce wejść w AVR-y. Trzeba iść z postępem
No ja nie wiem :[!!! Opowiedziałem jednym słowem "PIC" już po pierwszej odpowiedzi, ALE WIDZOCZNE to forum nie usłyszało :[. W każdym razie potrzebuję do pica (konktretnie 16F877)
Ja uczyłem się assemblera dla PIC16C84 z datasheet'a i poprzez analizowanie prostych programów znalezionych w sieci. Kopalnią linków do takich mikroprojektów jest strona David Tait's Links to Internet PIC Resources. Spróbuj, a nie oderwiesz sie od ekranu przez pół dnia
Poszukiwano kursu online dotyczącego programowania w językach C i assembler, wraz z programem do pisania kodu. Wskazano, że wybór kursu i narzędzi zależy od konkretnego procesora, gdyż assembler różni się w zależności od architektury. Zaproponowano materiały do nauki assemblera i C dla mikrokontrolerów AVR, m.in. strony www.avrbeginners.net (angielski), www.mikrocontroller.net (niemiecki), www.8051.prv.pl (AVR-GCC) oraz www.avrfreaks.com. Po doprecyzowaniu, że chodzi o mikrokontroler PIC, konkretnie model 16F877, zasugerowano naukę assemblera na podstawie dokumentacji i prostych programów znalezionych w sieci, np. na stronach z zasobami PIC. Dla polskojęzycznych materiałów polecono częściowo tłumaczone opisy dokumentacji oraz dostępne kursy w formacie PDF, np. na stronie freepgs.com/robkry. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.