logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć programować mikrokontrolery STM32VLDISCOVERY w języku C?

Inter0077 21 Lis 2010 17:41 2663 11
REKLAMA
  • #1 8772160
    Inter0077
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    To mój pierwszy posta na forum więc witam wszystkich.

Zastanawiam się od czego rozpocząć przygodę z programowaniem procków w języku c. Jestem lekko mówiąc zielony w tych sprawach ale koledzy doradzają mi ciężką pracę przy płytce stm32vldiscovery. Czy na takim sprzęcie amator może nauczyć się dobrze chociaż podstaw?
    A może polecacie inne sprzęty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8772884
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    A znasz C?
    Jak nie to polecam nauczyć się podstaw na PC i potem robić mikrokontrolery. Na PC łatwiej sprawdzisz jak co działa i dlaczego nie działa (debugger i wszystko natychmiastowe). Na mikrokontrolerach jest to bardziej upierdliwe do zrobienia.
    Co do samego wyboru to discovery to fajny kit i można z nim sporo zdziałać. Są też przykłady itd. więc wybór słuszny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8772936
    duke_luke
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeśli chodzi o wybór mikrokontrolerów to ja osobiście na początek polecałbym coś z rodziny AVR, jakąś małą ATmegę albo ATtiny ze względu na ogrom przykładów i ogólną prostotę w programowaniu. Na pewno jako początkującemu pomogłoby Ci to zrozumieć i poznać podstawy projektowania urządzeń w oparciu o mikrokontrolery.
  • #4 8773465
    Inter0077
    Poziom 10  
    Dziękuję za obie wypowiedzi. Język C znam.

A czym różniło by się programowanie procesorów STM i sprzętu z rodziny AVR ?
    Oczywiście oprócz liczby dostępnych przykładów schematów w internecie...

Czy są duże różnice w ich programowaniu?
  • #5 8773527
    duke_luke
    Poziom 15  
    Przede wszystkim STM32 to są mikrokontrolery 32bitowe dosyć zaawansowane technologicznie. Sam proces programowania nie będzie jakoś diametralnie różny, ale już pisanie programów i przede wszystkim możliwości jakie oferują poszczególne rodziny, owszem. Jeśli jesteś początkującym wydaje mi się, że powinieneś najpierw poćwiczyć na prostszych mikrokontrolerach 8 bitowych, żeby "poczuć" o co chodzi w tworzeniu projektów na uC, a jak już się z tym oswoisz, dopiero zacząć przygodę z bardziej zaawansowanymi układami. Dzięki temu zdobędziesz ogólne doświadczenie, które przyda Ci się przy bardziej skomplikowanych projektach.
  • #6 8773538
    Inter0077
    Poziom 10  
    Rozumiem. Ale jeżeli byłbyś tak dobry, to podaj mi jakiś przykładowy model mikrokontrolera który według Ciebie będzie się nadawał dla początkującego.
  • REKLAMA
  • #7 8773572
    duke_luke
    Poziom 15  
    Ja osobiście zaczynałem od mikrokontrolera ATmega8, bardzo prostu w obsłudze, wg. mnie idealny do nauki. Poza tym możesz skorzystać z jakiegokolwiek miktokontrolera ATtiny, zaletą zarówno ATmegi jak i ATtiny jest fakt, że bez problemu dostaniesz je w obudowach DIP, dzięki czemu łatwo jest budować układy na nich oparte na zwykłych płytkach uniwersalnych.
  • REKLAMA
  • #8 8773593
    Inter0077
    Poziom 10  
    A co z programatorem - w stm był wbudowany, a i chyba debugger też był, już nie pamiętam, a do Atmegi jak wygląda sprawa programatorów? Drogie, tanie? Lepiej USB czy RS232 ?
    Przepraszam, za te laickie pytania :) obiecuję że to już ostatnie :)
  • Pomocny post
    #9 8773628
    duke_luke
    Poziom 15  
    Nie ma sprawy, pytaj o co chcesz, w końcu między innymi po to jest to forum ;) Jeśli chodzi o programatory, to ja osobiście używam STK500, który jest pod USB, ale do AVRów masz bardzo dużo programatorów, również w bardzo różnych cenach. Jeśli chodzi o debugger to potrzebowałbyś programator JTAG. Ogólnie dzięki temu, że AVRy są bardzo popularne można znaleźć również wiele programatorów. Ogólnie polecam właśnie programatory STK, w miarę tanie, popularne i proste w obsłudze.
  • #10 8773643
    Inter0077
    Poziom 10  
    Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Na dziś wystarczy pytań. Jutro poszperam w internecie, poszukam sprzętu, kursów (czegoś do nauki) i będę się uczyć :)
    Miłej nocy życzę.
  • #11 8773753
    duke_luke
    Poziom 15  
    Jeśli chodzi o kursy, to w EdW od maja 2005 publikowany był kurs programowania AVR w C, nazywało się to bodajże "Programowanie procesorów w języku C". To powinno rozjaśnić Ci wiele rzeczy na początku ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak rozpocząć programowanie mikrokontrolerów STM32VLDISCOVERY w języku C, będąc początkującym. Odpowiedzi sugerują, aby najpierw nauczyć się podstaw programowania w C na komputerze, co ułatwi zrozumienie działania kodu. Rekomendowane są również mikrokontrolery z rodziny AVR, takie jak ATmega8 lub ATtiny, ze względu na ich prostotę i dostępność przykładów. Użytkownik dowiaduje się, że programowanie STM32, jako mikrokontrolera 32-bitowego, różni się od programowania 8-bitowych AVR, głównie pod względem zaawansowania technologicznego. Wskazówki dotyczą także programatorów, z poleceniem STK500 dla AVR oraz kursów programowania dostępnych w czasopismach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA