logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3 - Jak naprawić niedziałający klawisz i połączyć dwa telefony?

gacu06 22 Lis 2010 20:01 2413 12
REKLAMA
  • #1 8776697
    gacu06
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich . Pisze gdyz mam problem mianowicie dostalem od znajomego motorole v3 i jest w niej wada nie dziala 1 przycisk ( ten lewy gorny w klawiatorze). Czym to jest spowodowane ?? Tasma?? i posiadam jeszcze jedna motke v3 tylko w niej nie dziala wyswietlacz ..., klawiatura dziala bo widac ze swieci ale wyswietlacze nie swieca i moje pytanie jest takie czy dalo by sie z tych telefonow zrobic jeden ??
    Dziekuje wszystkim ktorzy pomoga
  • REKLAMA
  • #2 8776908
    piter75
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    W tych telefonach klawiatura to takie membrany metalowe, które naciskamy przyciskając klawisz. Każdy klawisz to jedna membrana, przyklejone są one taśmą klejącą do płytki drukowanej. Często właśnie górne przyciski ulegają zabrudzeniu, trzeba to rozmontować i wyczyścić albo wymienić całą klawiaturę.
  • REKLAMA
  • #3 8777015
    miecio86
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    taśma do wymiany miałem już kilka v3 z ta usterka i zawsze tasma pomagała.
  • REKLAMA
  • #4 8778315
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    piter75 napisał:
    Często właśnie górne przyciski ulegają zabrudzeniu, trzeba to rozmontować i wyczyścić albo wymienić całą klawiaturę.

O iluminatorze nie zapominasz czasem kolego? ;)
    Jak wymiana nie pomoże to masz filtry EMI w linii klawiszy, a dalej to już tylko procesor.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8779534
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Starej taśmy racze nie wyjmiesz bez uszkodzenia, kup nową i wymień.
  • Pomocny post
    #8 8781813
    kacperek37
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    tak, chodzi o taką taśmę. Nie musisz wyjmować całej taśmy, zeby sie tam dostać. Wystarczy, że zdejmiesz klawiaturkę. A taśme prawdopodobnie musisz wymienic dlatego, ze jak widac na zdjeciu jest ona połączona z płytka klawiatury. dawno nie rozbierałem tego telefonu, ale jak dobrze pamiętam, to jak wyjmiesz płytę głowna, to bedzie trzeba tylko odgiąc takie zaczepki metalowe od klawiatury, zeby ja wyjąć.
  • #10 8782922
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Kolego jak podlozysz to zobaczysz :) i tak zamawiasz tasme wiec wystarczy sprawdzic.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telefonem Motorola V3, w którym nie działa lewy górny klawisz. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzona taśma łącząca klawiaturę z płytką drukowaną, co jest częstym problemem w tych modelach. Użytkownicy sugerują wymianę taśmy oraz czyszczenie klawiatury, ponieważ górne przyciski często ulegają zabrudzeniu. W przypadku drugiego telefonu, w którym nie działa wyświetlacz, również podejrzewana jest taśma. Po zamówieniu nowych taśm, użytkownik stwierdził, że wymiana nie przyniosła oczekiwanych rezultatów, a problem nadal występuje, co może sugerować inne uszkodzenia, takie jak problemy z procesorem lub oprogramowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA