logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hollywood dj-x3, dwie kieszenie wysuwają sie bezprzerwy.

mąci 24 Lis 2010 22:22 1928 12
  • #1 8785881
    mąci
    Poziom 15  
    Ocena: 90
    Zakupiłem może nie najlepszy podwójny odtwarzacz Hollywood dj-x3. Używałem go może 3 razy, ostatni raz na Sylwestra. Parę dni temu (po 11 miesiącach) wyciągnąłem go z pudełka i jakie było zdziwienie gdy kieszenie odtwarzacza zaczęły się wysuwać i wsuwać tam i z powrotem.
    Czy może mi ktoś pomóc z tym problem? Gdzie szukać usterki co możne być uszkodzone i czy da się to naprawić?
    Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
  • #2 8832105
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Rozkręciłeś sprzęt? Sam już cokolwiek sprawdziłeś?

Jeżeli stało się to, po prostu po dłuższym odpoczynku w pudełku, to należy przeprowadzić rewizję płyty w okolicach obwodu sterowania motoryzacją urządzenia.
    Możliwe tzw. zimne luty i niepoprawne łączenia złączy wszelakich. Nie jest to sprzęt z wyższej półki, a co za tym idzie - jakość wykonania.
  • #3 8833857
    mąci
    Poziom 15  
    No oczywiście że rozkręciłem i posprawdzałem wizualnie jak na razie i nic podejrzanego nie zobaczyłem. A czy to możliwe aby jakiś kontroler się rozprogramował ?
  • #4 8834301
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Nie napisałem o rozprogramowaniu się jakiegoś tam kontrolera, tylko abyś posprawdzał fizycznie i elektrycznie kontakty, łączenia, lutowia, itp. w okolicach obwodów sterowania silnikami.

p.s. Wizualnie to można sobie posprawdzać filmy nocą w TV...

Kiedy otwieram sprzęt tego pokroju, to widzę same podejrzane rzeczy, które już trafiło lub wkrótce trafi jasny gwint...
  • #5 8834371
    mąci
    Poziom 15  
    No to jutro sprawdzę jeszcze dokładniej i napisze co i jak.
  • #6 8834494
    aapstryczek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, ja też mam podobny problem ze swoim mp3-playerem. Posiadam djtech MPX-310 kupiłem uszkodzony, tylko u mnie wysuwa się jedna kieszeń, a druga działa normalnie. Rozkręciłem sprzęt i w środku znajdują się dwie takie same płyty, poprawiłem luty niedziałającej, ale nic to nie dało, układy sterujące silnikami to: BA5979 i BA6218

Mąci a ty jakie scalaki masz u siebie??
    Poszukaj podobnych najprawdopodobniej to one powodują takie zachowanie sprzętu.
  • #7 8834845
    mąci
    Poziom 15  
    Ja mam BA7042. Ale jak byłem popatrzeć jakie mam układy to dopiero teraz zobaczyłem ze jest upalony rezystor 0,25W na jednej płytce. Nie wiem jak nie mogłem tego zauważyć wcześniej. Postaram się jutro go wymienić i zobaczę czy da to jakiś efekt :-) jeśli niczego więcej nie popaliło :-(
  • #8 8835491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8836212
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Może być również, że styki krańcowe. Wszystko co powiązane elektrycznie z kieszeniami, solidnie sprawdzić.
  • #10 8844291
    mąci
    Poziom 15  
    Właśnie wymieniłem rezystor na nowy i problem z szufladkami dalej nie został rozwiązany. Rezystor ten był wyjściu gniazda do którego podłącza się kabel który łączy odtwarzacz z panelem. Przedtem nie maiłem podświetlania na jednym z wyświetlacza a teraz już mam.

Posprawdzałem styki krańcowe i wszystko w porządku z nimi. Musi być coś zepsute na obydwu płytkach bo nawet po rozłączeniu tych płytek dzieje się tak samo.
  • Pomocny post
    #11 8844778
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Co to za płytki? Obsługi każdego z mechanizmów?

Co to za rezystor, który miałeś uszkodzony? Sprawdziłeś w ogóle dlaczego się uszkodził? Był przeciążony, ale sprawdziłeś w wyniku czego?

Swoją drogą; pisaliśmy o sterowaniu silnikami, ale czy doprawdy sądzisz, że ta kostka jest odpowiedzialna za obsługę silników?

Zerknij na opis BA7042:

http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/70/233829_DS.pdf

Oscylator sterowany napięciem z funkcją regulacji czułości. Jaką odgrywałby rolę w tym urządzeniu?
  • #12 8844787
    mąci
    Poziom 15  
    Tak tam są dwie osobne takie same płytki do każdej z szufladek.

Sprawdzałem dlaczego ten rezystor mógł się uszkodzić, ale nic nie znalazłem co by mogło to powodować. Prąd przepływający przez ten sam rezystor na obydwu płytkach jest taki sam.

Wiem że układ BA7042 nie jest odpowiedzialny za obsługę silników. Dlatego podejrzewam układ SAA7824HL.
    http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/92234/PHILIPS/SAA7824HL.html

Na jego 12 nóżka jest połączona z czujnikiem krańcowym.
  • #13 8864349
    mąci
    Poziom 15  
    Problem został rozwiązany a winowajca okazał sie stabilizator 7805. Po wymianie wszystko wróciło do normy. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podwójnym odtwarzaczem Hollywood DJ-X3, w którym kieszenie odtwarzacza wysuwają się i wsuwają bez przerwy. Po rozkręceniu sprzętu i wizualnej inspekcji, nie znaleziono widocznych uszkodzeń. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie lutów, styków krańcowych oraz układów sterujących, takich jak BA7042 i SAA7824HL. Po wymianie uszkodzonego rezystora i stabilizatora 7805 problem został rozwiązany, a odtwarzacz wrócił do normalnego działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA