logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[AT89S52/AT89S8052, Windows 7 x64 bit, stk500v2 przez USB]

qqś 26 Lis 2010 17:35 1434 0
REKLAMA
  • #1 8792320
    qqś
    Poziom 11  
    Witam,
    na laboratoriach z programowania mikrokontrolerów zajmujemy się programowaniem procków w Keilu (Silicon Laboratories) niestety, te procki nie są dostępne w Polsce. Postanowiłem kupić Atmegi i próbować na nich robić to samo. Niestety AVR Studio i Keil to dwa zupełnie różne kompilatory (przynajmniej mam takie wrażenie).
    Nie mogę się przekonać do programowania Atmegi więc postanowiłem kupić procki AT89S52, AT89S51, AT89S8052, które współpracują z Keilem. Ładnie wszystko się kompiluje, lecz Avrdude nie obsługuje procesorów AT89S***.
    Ściągnąłem więc program ISP Programmer, lecz jest to programator dla tych co mają ten port z wyjścia do drukarki.
    Posiadam programator STK500v2 z USB, dzięki czemu mogłem programować na laptopie Atmegi.
    Próbowałem komunikować się z prockiem przez ISP, i mogę przez ten program zidentyfikować kontroler, lecz gdy próbuję coś na niego wgrać to dostaję błąd "Write error at adress 00000000 byte written: 02, byte read:00"
    Czy ktokolwiek próbował programować te procki i mógłby polecić jakiś programator, który współpracowałby z Windowsem 7 x64?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • REKLAMA
REKLAMA