logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson Scenium 32WT45E S - Zablokowanie w trybie DVD

t0m_a5h 29 Lis 2010 20:45 2503 7
REKLAMA
  • #1 8806039
    t0m_a5h
    Poziom 10  
    Witam.

Mam następujący problem: Jakiś czas temu przełączyłem ww. TV do trybu DVD i nie mogę dalej nic zrobić. TV na nic nie reaguje: ani pilot ani klawisze na przednim panelu nie działają - podczas klikania mruga tylko dioda i tyle. Działa tylko główny włącznik :) Nie można go również przełaczyć do trybu Standby bo po właczeniu automatycznie się uruchamia do trybu DVD. Da się go wyłaczyć też tylko wyłącznikiem.
    Najlepszym moim zdaniem wyjściem byłby jakiś sposób zresetowania TV ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Jeśli ktoś wie jak go zresetować lub naprawić w inny sposób proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8807190
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Pilot oryginalny? W ustawieniach DVD może coś zablokowane.
  • #4 8808176
    t0m_a5h
    Poziom 10  
    Pilot jest oryginalny. Jakby się dało wcisnąć TV na pilocie to bym spróbował :) Przełączanie pomiędzy trybami jest chyba tylko na panelu TV.

Zapomniałem dodać że dostałem ten TV z jedną wadą. Pod zadnym pozorem nie kazali mi przełączać do trybu DVD bo jest z nim coś nie tak i nie działa :/ Pech chciał że ktoś mi przełączył i mam teraz problem.

Jak zmusić elektronikę żeby uruchomił się w trybie TV? Reset, format jakiejś pamięci? W jaki sposób TV zapamietuje poprzedni stan? Nadmienie że TV był odłączony od prądu dobre pół roku.

EDIT:
    Być może dałoby się coś zrobić w menu serwisowym ale żeby je odpalić tv musi być w trybie standby a nie wiem jak to zrobić. Po włączeniu włącznikiem od razu się uruchamia i przechodzi do DVD. Pomóżcie bo nie mam kasy na nowy TV :)
  • #5 8813883
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    THOMSON 32WT45E to było chassis ICC20
    -procek ST92R195B, EEPROM 24C16
    podejrzewam ,że dodanie DVD niewiele zmieniło

W tr.serwisowy Jak wejść dla tego ch. pisano wiele x-y na forum.
    -wchodzi się ze St-by
    -trzeba zobaczyć jakie błędy wyświetla w buforze

Na jakimśforum niemieckim pisali o zamianie softu w M27C801-100N1-SOFTV132 35912450 IC, PROGRAMMIERT
    lub przeróbce sterowania syg. z odb. foto i klwiatury (wyrzucenie procka z płytki sterowania ) i DVD (jakis stary typ dvd) na standartowe sterowanie ICC20
  • REKLAMA
  • #7 8815233
    t0m_a5h
    Poziom 10  
    lisek mógłbyś trochę jaśniej bo nie ogarniam :) Chodzi mi o ostatni akapit.
    Jeśli chodzi o tr. serwisowy to tak jak napisalem nie da sie wprowadzic TV do trybu standby! (od razu sie uruchamia)

mirex odłączyłem wszystkie przewody łaczące DVD z resztą elektroniki. TV nadal chodzi tak samo. Spróbuje z wymianą pamięci (domyślam się ze jest przylutowana i bede potrzebował lutownicy na gorące powietrze) ale prosiłbym o pomoc który to element.
  • REKLAMA
  • #8 8938246
    t0m_a5h
    Poziom 10  
    Zdecydowałem się sprzedać TV. Nie mam czasu na zabawę z nim i szukania rozwiązania.
    Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam na wiadomo jaki portal. Numer przedmiotu to: 1391521380. Start od 99zł

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telewizorem Thomson Scenium 32WT45E, który utknął w trybie DVD i nie reaguje na pilot ani przyciski na panelu. Telewizor można włączyć tylko głównym włącznikiem, a przełączenie do trybu Standby jest niemożliwe. Użytkownik sugeruje, że resetowanie telewizora mogłoby pomóc, ale nie wie, jak to zrobić. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie pilota, odłączenie DVD, a także możliwość wejścia do menu serwisowego, co jest jednak utrudnione przez brak możliwości przełączenia do trybu Standby. Wspomniano również o wymianie pamięci EEPROM oraz o problemach z oprogramowaniem. Ostatecznie użytkownik zdecydował się sprzedać telewizor.
REKLAMA