logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Timingi DDR3 na Asrock N68-GE3 - BSOD przy 2x2GB Goodram 1333, jak ustawić?

karina 29 Lis 2010 21:09 1936 3
REKLAMA
  • #1 8806173
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    Witam !
    Złożyłem następującą konfigurację - płyta Asrock N68-GE3, procesor AMD Athlon II X3 440, pamięci - Kit 2x2gb ddr3 1333 goodram.
    Od początku są problemy - przy założonych 2 kościach - ciągle błędy , a to pamięć nie może być written, a to BSOD'y.
    Myślę - uszkodzona kość - sprawdziłem obie goldmemory ( każdą osobno) i wszystko OK. Przy wyjętej jednej kości - działa bez zarzutu. Pomyslałem że chodzi o timingi
    Płyta w trybie auto - ustawia sobie 6-6-6-20 i napięcie 1,59v
    Ściągnąłem aplikację ramu ze strony producenta - i podaje on 9-9-9-24(takie parametry odczytuje też CPU-Z z SPD) i napięcie 1,5v.
    Ustawiłem w/w parametry jeśli chodzi o timingi - napięcie niestety mogę ustawić następujące - 1,48 ; 1,53 , 1,59 - ustawiłem więc 1,52 jako najbardziej zbliżone. Wszystko było ok wczoraj - grałem godzinę w grę - nic się nie działo. dziś włączam komputer - BSOD typu "IRQL_NOT_LESS_OR EQUAL" - nic nie instalowałem żadnych nowych sterowników - wczoraj było OK.
    Pomogło dopiero przełożenie kości do slotów o różnych kolorach ( pracują w trybie single) - przedtem miałem je obok siebie w gniazdach tego samego koloru.
    Bios wgrałem ze strony producenta -najnowszy i jedyny.
    Na razie błędy nie wystąpiły ale sądzę że to kwestia czasu -wczoraj też było ok a dziś po włączeniu zaczął sypać błędy.
    Proszę o porady.
    Zasilacz to chieftec 550W - napięcia jak skała.
  • REKLAMA
  • #2 8807801
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Timingi ustaw jak podaje producent.
    Napiecie na pamieciach ustaw o jeden/dwa punkty wyzej.
    Pamieci w dualu moga potrzebowac troszke wiecej napiecia.
    Kontroler pamieci jest w procesorze, wiec jego vcore tez mozna odrobinke podniesc.
    To samo dotyczy napiecia dla NB.
    Wszystko co opisalem musisz osobiscie przetestowac.
    To sa marginalne zmiany, dla tego nie masz sie co martwic o ewentualne uszkodzenia.

W najgorszym przypadku moze sie okazac, ze masz niekompatybilne pamieci do platformy.
    Tu juz tylko ich sprzedaz i zakup innych, sprzawdzonych jako kompatybilne dla tego asrocka (strona producenta plyty i wybrany model plyty).
  • REKLAMA
  • #3 8807810
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    Ok - zrobię jak kolega podpowiada -przy czym wczoraj udało mi się zdobyć drugi zestaw identycznych kości (2x2gb Goodram) włożyłem je i testuję...
    W tej chwili napięcie da pamięci mam ustawione na 1,53 - o ile podnieść Vcore i Nb ?
  • #4 8808147
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Nie jestem w stanie odpowiedziec na to pytanie.
    Wszystko kwestia dopasowania poszczegolnych podzespolow.
    Musisz to sam opanowac.

Tak czy siak rob to sukcesywnie a nie wszystko na raz.
    Najpierw zacznij od podniesienia napiecia na pamieciach do 1.59 volta.
    Testuj komputer przez pare dni.
    Jak wszystko bedzie OK, to jestes w domku.
    Jezeli nadal beda problemy, to do juz podniesionego napiecia pameici dodasz napiecie na cpu o 0.1 volta i znowu testy.
    To samo dotyczy NB jako nastepny podejrzany.
REKLAMA