logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wskaźnika Nord Elektronik do wejścia wzmacniacza ZK246

Gela 03 Paź 2004 23:37 1896 6
REKLAMA
  • #1 890505
    Gela
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Zrobiłem sobie wzmacniacz wyjęty z magnetofonu ZK246 (dwie końcówki mocy) do którego na wejściu do każdej końcówki są podłączone potencjometry 5K i mam też wskaźnik poziomu sygnału stereo (firmy Nord Elektronik) który trzeba podłączyć się do wyjść na kolumny głośnikowe (zgodnie z jego opisem). A ja chcę podłączyć go do wejścia tego wzmacniacza i chciałem się dowiedzieć czy mogę ten wskaźnik podłączyć do wejścia wzmacniacza i czy w tym przypadku trzeba zastosować jakiś przedwzmacniacz. I chciałem sobie zrobić jeszcze potencjometr BALANCE tylko nie wiem jakiej wartości wstawić ten potencjometr i jakiego typu A czy B.
  • REKLAMA
  • #2 890589
    andrzej.ek
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Potencjometr do balansu to najlepiej 2 x 47 kom M+N to specjalny potencjometr do tego celu. Do wskaźnika poziomu sygnału potrzebny jest dodatkowy wzmacniacz, tylko nie wiem dlaczego chcesz podłączyć go do wejścia.
  • REKLAMA
  • #3 892545
    Gela
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    A do balansu nie stosuje sie pojedynczego potencjometru.
    A wskaźnik chce tak podłączyć abym nie musiał zwiększać siły głosu a diody we wskażniku migały bez pogłaszania tak jak to jest rozwiązane w większości mini wież.
  • REKLAMA
  • #4 893760
    doktor.sw
    Poziom 11  
    Do balansu powinien byc tak jak ci odpisał Andraej.ek potencjometr M+N, ale spotkałem sie z prymitywnym rozwiązaniem na jednym potencjometrze. Suwak był podpiety do masy, do jednej i drugiej (skrajnych) koncówki potencjometru poprzez rezystory było wejscie prawego i lewego kanału. Sygnał do końcowki mocy podpięty do jednej i drugiej (skrajnych ) koncówki pot. Napewno musi to byc typ A.
    Co do wskażnika powinien na nim byc jakis dzielnik napięcia, ktory obniza sygnal z wyjscia wzmacniacza do nizszej wartosci. Trzeba by było zmienic ten dzielnik tak aby dopasowac mniejszy sygnal, ktory masz na wejsciu wzmacniacza.
  • #5 893782
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    a po co ci ten balans? oprócz straty w jakości służy tylko po to aby pilnowac zeby był na środku.... :)
    chyba że masz nieliniowy potencjometr siły głosu, ale wtedy sie wymienia na taki co działa równo...
  • REKLAMA
  • #6 893831
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    andrzej.ek napisał:
    Potencjometr do balansu to najlepiej 2 x 47 kom M+N to specjalny potencjometr do tego celu. Do wskaźnika poziomu sygnału potrzebny jest dodatkowy wzmacniacz, tylko nie wiem dlaczego chcesz podłączyć go do wejścia.

Dlaczego uwazasz ze potrzebny bedzie dodatkowy wzmacniacz zeby to wysterowac? Mialem cos takiego firmy Jabel na ukladzie UL1980 nie byl potrzebny zaden dodatkowy wznacniacz, chodzilo poprawnie nawet po podlaczeniu do AUX/LINE out. Mysle ze w produkcie Nord'a bedzie tak samo.
    A podlaczyc do wejscia z tego powodu zeby przy kazdej zmianie wzmocnienia wzmaka nie skalowac ponownie linijki LED. Na wejsciu z reguly sygnal masz o tej samej sile.

Co do balansu to rzeczywiscie klopotliwy i niepotrzebny "bajer"

Pozdrawiam
  • #7 909894
    doktor.sw
    Poziom 11  
    Patrząc na schemat na PW pokręć P1 - powinno to działać z sygnałem z przedwzmacniacza. Jeśli sygnał bedzie zbyt mały i diody nie bedą świecić to w ostateczności możesz dac jakiś mały wzmacniaczyk np. TDA 2003 czy coś podobnego. Schemat znajdziesz w internecie - mozesz zmontowac bez płytki tzw. "pająka" to dosłownie kilka elementów. Mam nadzieję ze Ci pomogłem.
    Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wskaźnika poziomu sygnału firmy Nord Elektronik do wejścia wzmacniacza ZK246, który został zbudowany na bazie końcówek mocy z magnetofonu. Wskaźnik zgodnie z dokumentacją powinien być podłączony do wyjścia na kolumny głośnikowe, jednak autor chce go podłączyć do wejścia wzmacniacza, aby diody świeciły bez konieczności zwiększania głośności. Wskazano, że do poprawnego działania wskaźnika na wejściu może być potrzebny dodatkowy przedwzmacniacz lub modyfikacja dzielnika napięcia, aby dopasować niższy poziom sygnału. Co do potencjometru balansu, zalecane jest użycie specjalnego potencjometru M+N o wartości 2 x 47 kΩ, typu A, choć spotykane są też proste rozwiązania z pojedynczym potencjometrem i rezystorami. Dyskusja podkreśla, że balans jest często zbędny i może pogarszać jakość dźwięku. Jeden z uczestników sugeruje, że wskaźnik Nord Elektronik może działać bez dodatkowego wzmacniacza, podobnie jak urządzenia firmy Jabel oparte na układzie UL1980, które poprawnie działają podłączone do wyjścia AUX/LINE. W przypadku zbyt niskiego sygnału na wejściu można zastosować prosty wzmacniacz np. na układzie TDA2003.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA