logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja symulacji PLC w SIMATIC STEP7 - ikonka Simulation On/Off nieaktywna

sony_1000 06 Gru 2010 15:51 5835 7
  • #1 8833643
    sony_1000
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć,

chciałbym także poza uczelnią dokształcać się o PLC'kach jednak mam problem z właściwym skonfigurowaniem projektu.
    Nie wiem dlaczego ikonka "Simulation On/Off" jest niepodświetlona i nie mam jak włączyć symulacji. Jak się domyślacie nie mam w domu żadnego sterownika PLC, więc nic innego poza symulacją nie wchodzi w grę.
    Program: SIMATIC STEP7.
  • #2 8833817
    bolsdrinker
    Poziom 10  
    Witam.
    Ikona nie podświetla się ponieważ nie masz zainstalowanego symulatora.
  • #3 8834530
    tysky
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Musisz miec pakiet S7-PLCSIM
  • #4 8835385
    sony_1000
    Poziom 12  
    Oczywiście macie rację, nie wiem gdzie ja miałem głowę przy "zaptaszkowywaniu" elementów do instalacji.

Przy okazji zapytam - zainstalowałem wersję
    STEP7 Professional Edition 2006 SR3, którą przysłał mi ze 2 lata temu na prośbę Siemens. Jak mogę sprawdzić na jak długo jest wgrana licencja?
    Jak dobrze pamiętam to właśnie w wersji demo nie ma symulatora a tutaj takowy mam.
  • #5 8836291
    gandalftaurus
    Poziom 12  
    Informacje o licencjach można podglądać w programiku Automation License Manager. Tak to się nazywa w oprogramowaniu do sterownika S7-1200, ale w Twoim przypadku powinno być podobnie.
  • #6 8837720
    sony_1000
    Poziom 12  
    Automation License Manager jak to była pierwsza rzecz do której zajrzałem.
    Jednak tam nic nie mam. Tak jakby bez licencji.
    Trochę to niemożliwe, bo jak w trakcie instalacji nie podajemy serialu/klucza to automatycznie jest chyba przydzielana tymczasowa - w sensie mamy program DEMO - tutaj znowu nawiąże do mojego wcześniejszego postu - czyli bez symulatora.

No chyba, że się mylę.
  • #7 8844622
    gandalftaurus
    Poziom 12  
    Sprawa bardzo dziwna. Pamiętam, że na ostatnim Automaticonie dostałem płytkę ze Stepem w wersji demonstracyjnej i symulator na 100% był. Nawet w licencje nie zaglądałem tylko zainstalowałem jak leci a po 30 dniach się zdziwiłem, że to już koniec zabawy.
    A czy przeklikałeś wszystkie możliwości z tym menu rozwijanym na górnym pasku (tam gdzie masz License keys, Installed software itp)? U mnie po wyborze właśnie License keys mogę podejrzeć sporo informacji o konkretnym kluczu (np. License type lub Validity).
  • #8 8845902
    Polders
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam, licencja w simatic step7 demonstracyjna jest na 14 dni, ale jeśli masz na uczelni licencję na 356 dni to pogadaj z prowadzącym. Wiem że istnieje coś takiego jak dublowanie licencji pełnej na 356 dni. Tylko nie wiem jak to uczynić, mój prowadzący nie chce zdradzić tej tajemnicy. Czy ktoś się orientuje jak odnowić licencję która się już skończyła, lub jak zrobić kopię licencji żeby po skończeniu 356 dni ponownie można ją było zastosować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z aktywacją symulacji w programie SIMATIC STEP7, ponieważ ikona "Simulation On/Off" jest nieaktywna. Odpowiedzi wskazują, że przyczyną jest brak zainstalowanego symulatora S7-PLCSIM. Użytkownik zainstalował wersję STEP7 Professional Edition 2006 SR3, ale nie może znaleźć informacji o licencji w Automation License Manager, co sugeruje, że może nie mieć aktywnej licencji. Inni użytkownicy wspominają o możliwości uzyskania licencji demonstracyjnej, która trwa 14 dni, oraz o dublowaniu licencji uczelnianej na 356 dni, co może być rozwiązaniem problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA