logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obciążenie CPU 100% na Windows XP - jak zdiagnozować przyczynę?

kjs13 06 Gru 2010 16:02 1288 1
REKLAMA
  • #1 8833671
    kjs13
    Poziom 11  
    Witam, temat często wałkowany ale nic nie znalazłem.

Dołożyli mi w pracy jako ¼ etatu zajmowanie się komputerami i mam kłopot w kadrach.
    Po pierwsze kadrowa jest spokrewniona w kierowniczką wiec nie mogę jej powiedzieć „spier..” a po drugie są tam dane osobowe wiec nie mogę sam robić przy komputerze ale na zasadzie że ja siedzeń obok a ona klika.

Komputer z procesorem 1700 MHz, pamięć 512 ( raczej jeszcze SDRAM), wolne miejsce na dysku prawie 2 GB. Na komputerze jest Windows XP, najnowszy Symantec, program kadrowy, Office i to chyba wszystko. Zainstalowany tlen i na pulpicie zdjęcie jakiegoś mikołaja dużego rozmiaru.

Z pamięcią nie ma kłopotu, ale procesor pokazywał że tlen zajmuję 100% mocy procesora. Wyłączyłem tlen, 100% zajmowało oczyszczanie dysku- też wyłączyłem. Nie pracował mi już żaden program ( tylko symantec pracuje w tle ale pokazuje najcześciej 0 %) a obciążenie procesora wciąż 100 %.

I co może być na tym komputerze? Kiedyś symantec obciążał komputer ale obecnie nie ma takich kłopotów ( mamy go na 10 stacjach), tlen tez chyba tyle nie potrzebuje. Kadrowa twierdzi że uruchomiła program antywirusowy ale nic nie znalazł.
    Zauważyłem że dysk C należy defragmentować i oczyścic system- ale według mnie to nie wiele pomoże.
    Macie jakieś pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 8833698
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Zainstaluj Proces Explorer i sprawdź dokładnie procesy.
REKLAMA