logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV: Philips LED 42 7665 czy Plazma Samsung PS50C680 do 5000zł?

zaakoo 08 Gru 2010 14:40 4537 9
REKLAMA
  • #1 8842049
    zaakoo
    Poziom 2  
    Witam,
    czytam, czytam i każdy pisze i mówi coś innego.
    Potrzebuję tv do pokoju myślę o dwóch modelach LED Philips 42 cale 7665 lub Plazma Samsung ps50c680. Jedni piszą, że philips jest awaryjny i plazma jest ok. Drudzy, że plazma się wypala na statycznych obrazach.

odległość od ekranu: 4-5 m
    jak słońce świeci w pokoju: Nie ma słońca
    jak duży jest pokój: 5 x 4 m = 20 m2
    jaki masz obecnie telewizor:
    jakie programy najczęściej oglądasz: wszystko
    więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: różnie
    preferowana wielkość telewizora: 42-50 cali
    preferowana marka: obojętne
    czego nie lubisz w telewizorach:
    jakie urządzenia będą podłączone: DVD, ps3, laptop, Dekoder UPC
    ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50% telewizja, 30% filmy z laptopa i 20% gry
    siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost i z kątów bocznych
    czy ważne jest wifi: TAK
    czy USB ma mieć czytanie filmów: nie musi
    jakimi złączami: hdmi
    jaki masz sygnał: kablówka cyfrowa UPC plus kanały hd
    ile programów HD: 7
    ma stać czy wisieć: obojetnie
    ile osób zasiada przed telewizorem: 1 – 3
    jaka klasa cenowa: max do 5000 zł
    Musi mieć wi-fi
    może być 3d

proszę o jakieś porady. Tv napewno będzie podłączony pod kompa czy obrazy statyczne menu windows itp moga wypalić ta plazmę?
  • REKLAMA
  • #2 8843001
    KokiX
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Myślę, że plazma to nieodpowiedni wybór. Zresztą, przy takiej przekątnej, ile to prądu pobiera? Co do awaryjności Philipsa to raczej fake, nie wiem jak jest teraz z nowszymi produktami, ale miałem tv kineskopowy, jeden z pierwszych kolorowych i przez kilkanaście lat działał bezawaryjnie aż przyszedł czas na LCD.
  • #3 8843090
    kamera
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    KokiX napisał:
    Myślę, że plazma to nieodpowiedni wybór. Zresztą, przy takiej przekątnej, ile to prądu pobiera? Co do awaryjności Philipsa to raczej fake, nie wiem jak jest teraz z nowszymi produktami, ale miałem tv kineskopowy, jeden z pierwszych kolorowych i przez kilkanaście lat działał bezawaryjnie aż przyszedł czas na LCD.

Bez urazy , ale coś wniosłeś do dyskusji .....sam stwierdzasz że się nie znasz na nowych technologiach :D .Stwierdzenie w stylu "miałem kiedyś najlepszy samochód na świecie mały Fiat i nigdy się nie zepsuł dlatego fiaty są cacy " , jest chyba nie na miejscu .Co się tyczy poboru prądu też się mylisz , niejednokrotnie plazma może pobrać mniej prądu niż LCD z podświetleniem lampowym .Kol . "zaakoo" tzw.LED to jest LCD z podświetlenie led ( przeważnie krawędziowe ) , zaleta mniejszy pobór prądu niż w plazmie i LCD z tradycyjnym podświetlaniem , wada i to duża , nierównomierność podświetlania matrycy ( najlepiej to zaobserwować na ciemnych scenach ) .W plazmach występują powidoki ( to nie jest wypalenie ) widać je z odległości 10 cm od panelu jako jaśniejsze elementy na ciemnej planszy , ale tym się nie przejmuj jak się pojawiły tak szybko giną . A w wyborze technologi TV najlepiej wybrać się do znajomych i tam przetestować w warunkach domowych która dla ciebie jest bardziej odpowiednia technologia .Na koniec tylko wspomnę że posiadam plazmę panasonica TXP42S10ES na której na pewno powstają powidoki ....ale nie oglądam TV z 10cm :D , obraz ma bardzo naturalne kolory , bardzo dobre skalowanie SD , dobra płynność ruchu , dość dobry kolor czarny( raczej ciężko znaleść LCD w tej cenie o porównywalnej czerni ) i oczywiście kąty ( TV można oglądac pod różnymi kątami bez pogorszenia treści obrazu , w LCD nie jest tak różowo ).Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 8843231
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Rzeczywisty pobór mocy plazmy i LCD jest porównywalny. Podobnie mitem jest wypalanie się plazmy na statycznych obrazach. Współczesne telewizory nie mają już tej przypadłości. Mam wątpliwości co do plazmy Samsunga. Ta firma słynie ze świetnych matryc LCD lecz w zakresie plazmowych tv większe doświadczenie ma Panasonic.
  • REKLAMA
  • #5 8843286
    kamera
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Pablo1964 napisał:
    Rzeczywisty pobór mocy plazmy i LCD jest porównywalny. Podobnie mitem jest wypalanie się plazmy na statycznych obrazach. Współczesne telewizory nie mają już tej przypadłości. Mam wątpliwości co do plazmy Samsunga. Ta firma słynie ze świetnych matryc LCD lecz w zakresie plazmowych tv większe doświadczenie ma Panasonic.

W LCD chyba Samsung przejmuje pałeczkę pierwszeństwa za to w plazmach Panasonic . A tzw gadżety divix , xvid z usb będziesz miał w mancie za 99zł .gorzej z mkv ale w moim wypadku posiłkuje sie ariva 200 z nowym softem . Ostatnio szwagrowi ustawiałem Samsunga LE37C650 i jestem rozczarowany efektem "teatralnym " , coś jednak Samsung spartolił z tymi 100Hz (trochę głupio zmniejszać płynność ruchu na filmach a zwiększać na transmisjach sportowych ...taka mała ręczna automatyka .:D ) .Pozdrawiam .
  • #6 8843808
    zaakoo
    Poziom 2  
    Dzięki , ale w sumie to chyba nie uzyskałem do końca satysfakcjonującej odpowiedzi:).
    Wiem, że LED to tylko rodzaj podświetlenia matrycy.
    Z odpowiedzi kolegi Pablo wynika, że Samsung nie jest najlepszym wyborem? Polecacie Panasonica? Możecie podać jakiś konkretny, dobry model?
    Fajnie by w sumie było, żeby miał 3d jak ten samsung. Czy te telewizory mają opcję Skype i podłączenia kamerki ?
    Rozumiem, że nie polecacie zakupu Philipsa? Podoba mi się w nim ambilight i to że jest 3dready.
  • REKLAMA
  • #7 8844785
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 8845019
    zaakoo
    Poziom 2  
    Kolego Locoloco większość z podanych przez Ciebie telewizorów przekracza mój maksymalny budżet 5k.
    Trochę osób się wypowiedziało i nikt nie poleca Philipsa więc rozumiem, że nie warto się pakować w ta firmę?
  • #9 8845142
    Iceman31
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    zaakoo napisał:
    Dzięki , ale w sumie to chyba nie uzyskałem do końca satysfakcjonującej odpowiedzi:).
    Wiem, że LED to tylko rodzaj podświetlenia matrycy.
    Z odpowiedzi kolegi Pablo wynika, że Samsung nie jest najlepszym wyborem? Polecacie Panasonica?

Czytaj ze zrozumieniem.
    Samsung to jedna z najlepszych firm produkujących LCD więc jeśli idziesz w kierunku LCD czy LED LCD to .... Samsung, natomiast jeśli chcesz plazmę to stawiaj na Panasonica
  • #10 8861774
    rysloj
    Poziom 11  
    Wejdż na stronę ''trochetechniki'' przeczytasz i wtedy podejmiesz dobrą decyzję .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup telewizora do pokoju, porównując model LED Philips 42 cale 7665 z plazmą Samsung PS50C680. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat awaryjności Philipsa oraz problemów z wypalaniem obrazu w plazmach. Użytkownicy sugerują, że nowoczesne plazmy nie mają już problemu z wypalaniem, a Samsung jest uznawany za lidera w technologii LCD. Wskazano również, że Panasonic jest lepszym wyborem w kategorii plazm. Użytkownik poszukuje telewizora z funkcjami 3D i możliwością podłączenia kamery do Skype'a, ale nie znalazł satysfakcjonujących odpowiedzi na swoje pytania. Wskazano na inne modele telewizorów, które mogą być dostępne w budżecie do 5000 zł, ale większość z nich przekracza ten limit.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA