logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV 14" z autobusu -przesunięty pion za jasny (tryb serw

Sebastian-S 08 Gru 2010 23:08 2050 4
REKLAMA
  • #1 8844534
    Sebastian-S
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam
    Telewizor pochodzi z autobusu nie ma nazwy, ma dorobioną przetwornicę z 24V na 300V stały.
    Pracuje na procesorze ST-6387B1/FIM vizja STV2116A-2d pion Tda8174A

Powymieniałem elektrolity w zasilaczu i w pionie testuje go na zasilaniu 230V.

Ma wadę że pion jest przesunięty do góry nie ma żadnej regulacji(pr na chassis). Przez dokładanie lub zwiększanie rezystancji pion albo się zwęża albo rozszerza ale nie udało mi się go przesunąć.

Napięcie na pion 23V.

Też nie da się go ściemnić ( gdy screen się obniży to kolory się rozjeżdżają) regulacja z pilota jest ale nic nie wnosi.
    Jedyna możliwość przyciemnienia to zmniejszenie rezystancji z 16kom na ok 2,9kom w zasilaniu 12V płytki kineskopu wchodzący do tranzystora odcięcia katod.
    Zauważyłem że przy ingerencji w pion przy próbie jego przesuwania jaskrawość się wtedy zmniejszała .
    Zasilanie płytki kineskopu 164V elektrolit podłożony.

Zastanawiam czy z trybu serwisowego tego nie da się wyregulować.

Szukałem już na elektrodzie że były jakieś tryby do 11ak20 z tym procesorem ale nie znalazłem.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8844561
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Może pasować chassis Beko 12.1 V1.
  • REKLAMA
  • #3 8844831
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    A cóż to? Tryb jest dobry na wszystko?? Może jednak uszkodzenie?
    Z tym procesorem, również w powiązaniu z STV2116 (2112, 2118) jest sporo telewizorów. Wystarczy popatrzeć w schematy i sprawdzić gdzie jest regulacja jaskrawości i czy działa (lub w którym miejscu przestaje działać), a nie kombinować ze zmniejszaniem rezystorów na PK, czyli szukać nie tam gdzie potrzeba na początek.

Zapytam - tylko przesunięty czy również nieliniowy obraz? I czy wiadomo, że cewki są (bywają) spolaryzowane napięciem stałym aby osiągnąć odpowiednia pozycję obrazu na ekranie.

Cytat:
    ma dorobioną przetwornicę z 24V na 300V stały.
    ................
    Powymieniałem elektrolity w zasilaczu i w pionie testuje go na zasilaniu 230V

Zapytam również na wszelki wypadek - jak to z tym zasilaniem dokładnie jest?
  • REKLAMA
  • #4 8846126
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6817
    Tam się wchodziło polskim Makiem (kod 1357) lub
    Cytat:
    -Vol przytrzymaj na TV. P+ i z pilota ( skip).

W autobusowych Tv stosowali lekko zmodernizowane chassis beko 11АК-20М-x
    gdzie x to były kolejne modernizacje
    Coś tam jest w tr.serwisowym do ustawiania w geometrii
  • #5 8847788
    Sebastian-S
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam

Klientowi bardzo się spieszyło i zabrał telewizor, nie udało mi się go do końca naprawić ani sprawdzić jak działa na 24V

Miałem jedynie możliwość podłączenia oryginalnej przetwornicy tv na 230V.
    Pisało też że wtedy należy odłączyć wtyczkę z tej przetwornicy 24v.
    (Przetwornica 24V była podpięta do kondensatora głównego przetwornicy i na jedno wejście napięcia przemiennego na mostek graetza w tv)

Telewizor jest podobny do tego 11ak20D ale płytka kineskopu na tranzystorach.
    W tryb serwisowy próbowałem wejść tak jak w tym chassis 11ak20D ale mi się nie udało.

Obraz raczej był dobry nie zauważyłem nieliniowości.
    I jeszcze jednio gdy rozłączyłem sterowanie z 1 nóżki procesora chyba vlin (nie mogłem odczytać na schemacie)
    to obraz się przyciemnił ale nie pamiętam co było z pionem.
    Szkoda że nie wiedziałem o tym z przyciskiem skip, ja próbowałem z tv/av

TV 14" z autobusu -przesunięty pion za jasny (tryb serw
    Jak klient wróci z tym telewizorem do będę kontynuował temat.

Dzięki za zainteresowanie.
REKLAMA