logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego stary telewizor Funai zniekształca obraz z satelity Grundig?

slash83 06 Paź 2004 12:11 1470 3
REKLAMA
  • #1 895593
    slash83
    Poziom 2  
    Witam !

Z góry przepraszam jeśli mój problem był tu juz gdzies opisywany, oczywiście wcześniej zajrzałem do wyszukiwarki, ale niestety nic nie udało mi się odnaleźć :(

Mój problem wyglada nastepująco - w niedziele zakupiłem zestaw satelitarny Grundiga. Podłączyłem go do nowego telewizora Panasonic za pomocą kabla Euro-Euro. Obraz jest idealny. Problem pojawił się na drugim telewizorze (12-letni Funai) - wypiąłem Panasonica i zamiast niego włączyłem swojego Funaja. Co sie okazuje - na tym samym kablu obraz jest zniekształcony, sieje się - co jakis czas traci kolor, a jesli kolor już jest to jest on stanowczo zbyt czerwony. Myslałem, ze coś nie tak z wtykiem Euro w moim telewizorze. Ale ten telewizor ma jeszcze wejście na chinche, podłaczyłem wiec na innym kablu - problem jest ten sam.

Dlaczego wiec na nowym telewizorze działa wszystko pieknie, a na moim starym nie ? Do tego starego telewizora podłączam niekiedy sygnał z kompa, niekiedy z videa i wszystko chodzi OK - a z satelity nie chce :(

Pozdrawiam
    Slash
  • REKLAMA
  • #2 896047
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Spróbuj w szereg z sygnałem video dać kondensator elektrolityczny ze 100mikroF /16V
    (na próbę w kablu, gdy pomoże wstawić za gniazdo w TV).
    Zmierzyć na nim napięcie, ewentualnie odwrócić, by plus był na plusie.
    Ma spore szanse pomóc.
    Wmak
  • REKLAMA
  • #3 906651
    Arkos2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    jesli to jest tuner cyfrowy to najpierw sprawdz w menu ustawienia sygnalu Video i przelacz na PAL
  • #4 914036
    Biken
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Przy nowych odbiornikach SAT zwykle z tyłu są 2 Eurozłącza w których w jednym może podawać sygnał RGB a w drugim SVideo.
    W instrukcji jest to zapewne opisane. Jeżeli nic niema to znaczy że albo sygnał Svideo-Composite jest przełączany w menu tunera w jego ustawieniach albo że jest bez możliwości konfiguracji i wtedy jedno złącze daje taki sygnał a drugi taki.
    Starsze telewizory zwykle nie odbierają sygału SVideo.
    Możliwe też że jest to kwestia standartu Pal/Secam/Ntsc - jeżeli nie ma przełącznika z tyłu tunera to jest opcja do zmiany w menu.
REKLAMA