logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 6735s - matryca nie włącza się przy starcie, działa na zewnętrznym monitorze

krysp89 12 Gru 2010 11:21 2209 4
REKLAMA
  • #1 8857894
    krysp89
    Poziom 2  
    Jak w temacie problemy z włączaniem się matrycy.
    Komputer sam się włącza gdyż podłączony do zewnętrznego monitora jest wszystko ok. Nietypowym zachowaniem jest to że jak już się włączy to jakkolwiek matrycą będę ruszał lub też laptopem to wszystko będzie dobrze. Przy za hibernowaniu oraz od hibernowaniu też nie ma problemów. I jak wyżej problemy występują tylko przy starcie. Ciekawym zjawiskiem jest to że przy starcie matryca czasami leciutko mrugnie ale i tak się nie włączy.

Nie wiem czy to jest ważne ale na wszelki wypadek napiszę: Jako niedawno go właśnie trochę rozkręciłem sprawdzić czy może styki coś nie łączą popatrzyłem na wszystko i niczego ciekawego nie zaobserwowałem(od tamtej pory jedyną różnica jest przeczyszczony wiatrak). Jednak co ciekawe jest to że o tej operacji laptop zaczął się dobrze uruchamiać aż do momentu kiedy siadłem sobie na łóżku. Po zresetowaniu laptopa matryca już nie chciała się uruchomić.

Bym był wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8859420
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Czy jeśli przyświecisz w matrycę światłem to widać na niej treść obrazu?
    Czy jak czyściłeś radiator systemu chłodzenia było na nim sporo kurzu?
    Prawdopodobnie odkleił się mostek północny BGA od płyty głównej. Trzeba wykonać reballing mostka północnego ATI, w tym modelu jest to mostek północny zintegrowany z kartą grafiki. Uprzedzając kolejne pytanie, dlaczego na zewnętrznym monitorze obraz jest poprawny, ponieważ są to zupełnie dwa różne sygnały wyjście na matryce laptopa to sygnał cyfrowy natomiast wyjście dla monitora jest analogowe i odpowiadają za to różne wyprowadzenia z chipu mostka NB(GPU).
  • REKLAMA
  • #3 8860029
    krysp89
    Poziom 2  
    Na matrycy nie ma żadnych oznak życia zarówno przy patrzeniu pod światło jak i przyświecaniu latarką.
    Natomiast na wiatraku było nawet bardzo dużo kurzu.

Czy uważasz że jeszcze coś innego może być przyczyną i w łatwy sposób da się ją usunąć (tu się odzywa moja naiwność ale zawsze wolę spytać)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8860319
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Zapchany system chłodzenia powodował to, że mostek NB pracował w wysokich temp, co spowodowało popękanie lutów. Jeśli nie wykonywałeś reballingu to pozostaje serwis, szukaj takiego, który go wykona i da gwarancję min 5 miesięcy (odradzam naprawy typu wygrzewanie, opalarka i inne znalezione w sieci metody, bo można uszkodzić trwale płytę)
  • #5 8860393
    krysp89
    Poziom 2  
    wielkie dzięki za informacje i odpowiedź
REKLAMA